in

5 mituri despre fitness care pot fi ignorate

In ziua de azi ramura wellness evolueaza asa rapid, incat cei aflati la inceput, cei care vor sa faca miscare nu stiu cu ce sa inceapa, nu stiu pe care studii sa se bazeze, nu stiu ce e bine si ce e rau, pentru ca sunt o multime de “fa asta” si “nu fa asta”.

Toata lumea alearga dupa acelasi obiectiv: obtinerea unu corp frumos si sanatos in cel mai scurt timp posibil. Printre multitudinea de povesti care circula, am ales 5 mituri despre fitness care pot fi ignorate.

1. Carbohidratii sunt dusmanul tau, carbohidratii nu sunt buni, trebuie sa renuntam la ei!

GRESIT! Carbohidratii sunt principala sursa de energie a corpului, mai ales in cazul celor foarte activi. Daca ii neglijezi, daca renunti la carbohidrati total, risti sa devii foarte obosit si vei pierde la capitolul performanta pe toate caile posibile. Este recomandat sa nu renunti total la carbo ci mai degraba sa ii controlezi. Cel mai bine este sa consumam carbohidrati la mesele de dimineata si imediat dupa antrenament.

2. Antrenamentul de dimineata este cel mai eficient, doar cel de dimineata conteaza!

GRESIT! Unii cercetatori sustin ca perioada ideala pentru antrenament este intre 16 si 18, ca atunci temperatura corpului este ridicata la maxim si antrenamentul va fi cel mai productiv. Dar nu este o lege batuta in cuie. Eu personal am facut antrenamente si dimineata si dupa-amiaza si seara. Mi-a mers la fel de bine la toate. Ce-i drept in ultima perioada in care am fost in sala (ca de ceva timp nu mai merg) am facut dimineata antrenament si toata ziua mi-a mers bine. Dar concluzia este ca antrenamentul il faci atunci cand poti si atunci cand iti este tie bine. Unii nu sunt destul de motivati sa se trezeasca dimineata sa mearga in sala, altii sunt prea obositi pentru antrenamentul de dupa-amiaza.

Deci fa antrenament atunci cand ti se pare tie potrivit. Trebuie doar sa fii concentrat si motivat!

3. Poarta centura pe intreaga durata a antrenamentului.

GRESIT! Daca porti mereu centura in timpul antrenamentului sau in timpul muncii in casa, cu timpul muschii abdominali si cei ai spatelui inferior vor fi tot mai putin antrenati si vor slabi. Centura e facuta sa fie purtata atunci cand e nevoie de ea, atunci cand sunteti in faza maxima la geno, ridicari deasupra capului sau indreptari.

4. Apa nu e buna la antrenamente, trebuie sa folosim bauturi sportive/energizante.

Cred ca e unul din miturile cele mai idioate :D. Am vazut in sali o multime de oameni care veneau cu tot felul de bauturi energizante cu care sa inlocuiasca apa. In ultima vreme unii asa-numiti cercetatori au dat-o pe aia cum ca apa nu hidrateaza… Sa fim seriosi! Apa e viata! Apa e esentiala, lasati prostiile. Pentru o viata sanatoasa beti cel putin 2 litri de apa pe zi. Apa ajuta si la slabit si la hidratat si la tot. Apa ajuta la prevenirea aparitiei infarctului. Apa e buna! Eu personal, cand mergeam in sala bagam 2 litri de apa fara sa ii simt. Doar in sala! Ca mai bagam si acasa, e altceva.

Bauturile sportive/energizante sunt bune, dar consumate atunci cand e nevoie de ele si fara exces. Apa in schimb, e buna oricand, oriunde :).

5. Proteinele consumate in plus te ajuta la cresterea muschiilor.

Si asta e un mit cat se poate de gresit si trebuie ignorat. E adevarat ca proteinele sunt esentiale in sporturile cu greutati si ajuta muschii. Insa consumate in exces, se pot transforma foarte usor in grasime. Exista o simpla formula pe baza careia iti poti calcula cantitatea potrivita de proteine pentru greutatea ta. Inmulteste greutatea ta in kg cu 0.8 si vei afla de cata proteina ai nevoie. Sigur, asta este doar o formula simpla, general valabila. Pentru a stabili cate grame de proteine ai nevoie, cu cate calorii, exista o formula mai complexa, care se aplica in functie de target si obiectiv.

Daca vrei sa aflii care alimente sunt bogate in proteine, carbohidrati, apa, grasimi si altele, consulta Bazele Nutritiei

Cam astea sunt 5 mituri despre fitness care pot fi ignorate

Pentru alte sfaturi si detalii te astept cu un like pe pagina de facebook.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

12 Comments

Leave a Reply
  1. referitor la ultimul mit , rezultatul acelei formule cum trebuie interpretat ?adica mie mi-a dat 62,4 dar nu stiu ce reprezinta acest lucru…

  2. cu carbo si cu proteinele nu este chiar asa. pentru o slabire rapida poti sa renunti la carbo si sa ajungi in starea de ketoza (in care energia este data de ketone). in felul asta arzi rapid grasimile, ai energie suficienta si nici nu consumi masa musculara. dar va trebui sa cresti considerabil intake-ul de proteine si sa mergi undeva la 2 sau chiar 3 grame/kilo corp. plus ca este necesar sa ai circa o masa la 3 ore.

    • Nu te cunosc si nu cred ca ma cunosti. Daca ma cunosteai nu mai lasai comentariul asta. Nu cred ca stii dar eu niciodata nu am recomandat oamenilor diete draconice, diete stricte. Ba mai mult, am sustinut intotdeauna ca renuntarea la carbohidrati e o idiotenie. Daca nu stiai, carbohidratii consumati in mod sanatos si cum trebuie sunt energie pura. De ce ai vrea sa renunti la energie? Renunti la carbohidrati si mergi rezemat de pereti… Nu sunt deloc de acor dcu starea de ketoza. Sunt niste riscuri pe care omul normal nu merita sa si le asume.

      Da, daca faci culturim de perormanta, daca participi la concursuri, altfle sta treaba. Dar vorbim despre oamenii care vor sa stea in forma si sa fie sanatosi.

      • valy, nu te cunosc si nu tin sa te contrazic cu orice pret.
        dar, este dovedit stiintific, renuntarea la carbo nu inseamna ca ramai fara sursa de energie de care ai nevoie sa functionezi normal. Fara carbo organismul se adapteaza si incepe sa produca ketone. Exista studii care sustin ca acestea sunt chiar o sursa mai buna de energie decat carbohidratii (in special pentru sistemul nervos central). Atunci cand ai un strat adipos considerabil (evident, nu este cazul tau si nu cred ca a fost vreodata) renuntarea la carbo si intrarea in starea de ketosa este benefica. plus ca in felul asta se produc schimbari hormonale in favoarea hormonului uman de crestere si cu reducerea secretiei de insulina. Tine de tipul somatic al fiecaruia si de optiunile pe care vrea sa la faca.
        Inca o data, imi cer scuze daca ti am lasat impresia ca vreau sa te contrazic. Am vrut doar sa spun ca exista mai multe optiuni si ca aceeasi cale nu este potrivita pentru toata lumea si pentru atingerea oricărui obiectiv in sport,
        In plus, intrarea in ketosa nu inseamna neaparat dieta draconica… doar sa inveti sa mananci altfel.
        Atata tot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 suplimente naturale pentru barbati

Antrenament lunar pentru abdomen