in ,

Boxul nu e golaneala

Desi a fost inceput de saptamana, ieri dimineata m-am trezit foarte devreme pentru a pleca intr-o calatorie spre Pechea, pentru a-l intalni pe omul care l-a initiat pe Bute in tainele boxului: Felix Paun.

Pechea este o comuna langa Galati (apropo in Panoramic Galati se mananca excelent – recomand) cu ADN de campion. Pe langa Bute, din Pechea avem si o campioana europeana la handbal (Steluta Luca) si mai avem un boxer campion – Cristian Ciocan.

Am fost intampinati cum se cuvine, dusi in clubul din comuna pentru a servi chestii si pentru a asculta povestile minunate ale domnului Felix Paun. As fi in stare sa ascult zile intregi povestile lui despre box.

Sala de sport Box Club Bute a fost infiintata in 1993 ca sectie a clubului “Dunarea Galati”. Felix Paun este profesor de educatie fizica si sport si pe langa asta este antrenor de box inca de la inceputurile salii, care in 2005 s-a separat de “Dunarea Galati” si de atunci functioneaza pe cont propriu sub numele “Box Club Bute”.

Felix povesteste ca nu refuza niciun copil care vine sa invete box si ca toate deplasarile le plateste din propriul buzunar. Sala de sport isi are sediul in acelasi loc in care si-a inceput activitatea – 40 de metri patrati in interiorul Caminului Cultural din Pechea – unde 20 de sportivi se antreneaza si azi in niste conditii vitrege, fara echipament, fara caldura, fara apa…

Intrebat cum face prima selectie a sportivilor, Felix a raspuns: le dau manusile in mana si le spun luati-va la bataie/ jucati-va! Ma uit la ei si vad cine are stofa de boxer, vad care clipeste, care se fereste, care nu are stofa de boxer, ii spun – ok, lasa manusile aici, hai sa iti prezint terenul de volei :))”

Intrebat despre cum a ajuns Bute la el, acesta a spus ca Lucian a venit cu un coleg, in ciuda impotrivirii parintilor si lipsei banilor si in ciuda conditiilor vitrege de antrenament. A vazut in el ambitia pe care trebuie sa o detina orice boxer. Cand l-a vazut prima data era un copil mic si slab si nu i-a dat sanse prea mari… Cand insa l-a incercat si l-a pus sa loveasca, a inteles imediat ca va iesi un boxer campion din copilul acela slabut. I-a zis sa mai puna cateva kilograme pe el si sa se tina de antrenamente.

“In cei patru ani petrecuti la Scoala de Box de la Pechea, Lucian s-a deosebit intotdeauna de colegii sai prin ambitia pe care a aratat-o. Atunci cand nu reusea ce-si propunea, plangea de ciuda si o lua de la capat, insa nu renunta niciodata. Il tineam si nu il laseam sa ma loveasca, era asa de pornit, incat ar fi lovit si cu picioarele, numai sa nu renunte. Lucian nu era facut pentru boxul amator. S-a vazut ca este pentru cel profesionist. Boxul amator se termina repede, partidele se desfasoara rapid, primul care face punct are toate sansele sa castige, pentru ca celalalt nu mai are timp sa recupereze. In schimb, boxul profesionist e mai tactic, e mai incet, sportivii au timp sa se tatoneze, au timp sa dea si sa ia, au timp sa recupereze la puncte”

Fragmentul de mai sus este numai o parte din pasiunea pusa in vorbele unui om trecut de prima tinerete, dar un sportiv caruia greu ii poate tine piept un sedentar :).

Printre multe alte povesti Felix ne-a spus ca nu a dat niciodata pe cineva afara din sala chiar daca nu avea nicio treaba cu boxul. L-a lasat sa se chinuie pana s-a plictisit. Ne-a spus ca primul sac din micuta sala de sport a fost facut la cojocar, improvizat.

Antrenorul ne-a aratat barosul cu care s-a antrenat Lucian Bute si singurul sac ramas in sala de pe vremea lui.

Povesti sunt multe, insa eu vreau sa va mai spun una singura. De cand a devenit campion mondial, Bute a inceput sa fie bagat in seama. Dar micuta sala de sport unde si-a inceput activitatea nu e bagata in seama de nimeni, iar antrenorul care i-a pus manusile de box in maini este pasat de la o autoritate la alta de fiecare data cand cere recunoastere sau ajutor material pentru a oferi conditii bune micutilor sportivi.

Lucian s-a gandit sa il ajute si i-a oferit manusile cu care a castigat in fata lui Mendy. Astfel, Felix Paun cu ajutorul Okazii.ro a scos manusile la licitatie, banii castigati urmand a fi investiti in echipamente si deplasari pentru tinerii sportivi din Pechea. Licitatia tine pana in 13 noiembrie, urmand ca pe 14 noiembrie sa fie anuntat castigatorul, cel/cea care va sprijini micutii posibili viitori campioni care se pregatesc la Pechea.

Pe bune, e pacat ca adevaratele valori sunt ignorate si mai aleoamenii din spatele valorilor sunt ignorati mereu.

Multumesc Graffiti PR si Okazii.ro pentru sansa de a intalni un om simplu dar de valoare: Felix Paun. Un om care desi tine mult de tot la manusile de campion ale lui Bute, le-a scos la licitatie, tocmai pentru a oferi o sansa la continuitate micutei sali de sport din Pechea.

“Talentul exista aici, asta vad in fiecare zi la antrenamente. Marea problema ramane sala, care nu a fost renovata niciodata, nu are incalzire si are echipamente vechi de ani de zile. Cand am primit manusile de la Lucian, am fost emotionat si mi-am dat seama ca le pot folosi pentru a da acestor copii sansa sa-i calce pe urme.”

In momentul de fata licitatia a ajuns undeva la 7000 si ceva de euro, insa sunt convins ca daca ar afla mai multi oameni cu bani de la noi, poate se face ceva in sensul asta ;).

Eu ma bucur ca am calcat in micuta sala de box din Pechea si ca am o pereche de manusi semnate de Felix Paun!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply
  1. bv fratemiu, e o onoare sa calci in sala in care antreneaza campionii, stiu ca sentimentul e unic, am avut si eu ocazia sa intru in centrul olimpic de la deva si sa stau de vorba cu NICOLAE FORMINTE, pe vremea aceea coordonatorul lotului olimpic de gimnastica feminina… e un sentiment unic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce-i asta? O frunza?!

Noul iPhone 4S in Romania prin Vodafone