in

10 mai – Ziua Mondiala a Lupusului

Cum, nu stiai? Ei bine nici eu, iti spun sincer. Dar am aflat si am spus ca merita sa impart si cu cititorii blogului meu, pentru ca ar trebui ca tot mai multi oameni sa fie informati cand vine vorba de Lupus.

lupus

Nu, Ziua Mondiala a Lupusului nu este ziua unei sarbatori, ci prin aceasta zi speciala marcata pe 10 mai in toata lumea, se incearca cresterea gradului de informare a populatiei in ceea ce priveste simptomele si impactul bolii asupra vietii pacientilor.

Lupus Eritematos Sistemic (LES)este o boala autoimuna, necontagioasa, imposibil de prevenit si greu de diagnosticat, fiind supranumita “boala cu o mie de fete” din cauza multitudinii si diversitatii simptomelor. Simptomele variaza foarte mult de la o persoana la alta, astfel incat profilul fiecarui pacient este diferit. Lupusul eritematos este o boala cu componenta genetica in care sistemul imun interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza autoanticorpi care ataca si distrug celulele, tesuturile si organele sanatoase. Astfel, in LES apar afectiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cel mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plamanii. Denumirea de lupus, utilizata inca din secolul XIII, descrie leziunile cutanate care apar in cadrul bolii, asemanatoare muscaturii de lup.

Simbolul acestei zile si al persoanelor afectate de lupus este fluturele. In mod traditional, fluturele simbolizeaza libertate si gingasie, insa, in acest caz, ilustreaza efectul bolii, precum si al sperantei pacientilor cu lupus. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale lupusului este eruptia cutanata “in fluture”, respectiv la nivelul obrajilor si nasului.

Statisticile sunt oarecum infioratoare, mai ales ca majoritatea celor afectati de boala sunt femei. Cel mai trist este faptul ca aceasta boala nu se poate vindeca… Se poate cel mult ameliora, de aceea este foarte important sa cunoastem simptomele ei si tot ce tine de ea.

Informatii detaliate, precum si cele mai frecvente simptome ale lupusului se gasesc pe INFOLUPUS.RO. De ce am ales sa scriu despre aceasta campanie? Simplu, pentru ca imi place sa fiu informat si pentru ca nu stiam ce e cu lupusul. Acum am aflat. De asemenea, chiar zilele trecute a suierat pe la urechea mea cate ceva despre lupus si am rezonat cu aceasta campanie.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum se face iaurtul Danone

O nouă față