in ,

5 motive pentru care alergatul in frig e benefic

Suntem inca in sezonul rece, chiar daca in unele locuri nu se simte asta. Va asigur eu ca se intorc zapezile in curand ;). Asta nu inseamna ca trebuie sa ne ferim de antrenamente, nu inseamna ca trebuie sa nu mai iesim din casa. Un motiv in plus pentru a iesi la o alergare usoara este faptul ca au trecut Sarbatorile si trebuie sa scapam de toate carnurile asimilate :D.

Asa ca fara sa stam pe ganduri, ne echipam pentru alergatul iarna si ii dam drumul. Ca sa va conving ca e bine sa alergati in frig, las mai jos 5 motive bine intemeiate.

1. Vremea rece este ideala pentru alergat. Nu o spun doar eu, o spun toti alergatorii de profesie, o spune chiar Tom Holland, cel care a scris cartea The Marathon Method. Este cunoscut faptul ca alergatul in frig este mult mai usor decat cel pe caldura, am simtit-o pe pielea mea cand am alergat la Mamaia – Triatlon si la Bucuresti – Maraton. Se stie ca alergatul pe o vreme calduroasa iti taxeaza corpul si iti pune energia la incercare cat se poate de tine. In schimb, o vreme rece este mult mai buna pentru alergat, nu te taxeaza asa tare. De asta se tin toate maratoanele in lunile de toamna-iarna :).

2. Alergatul e cea mai buna unealta in lunile de iarna, pentru a preveni luarea in greutate. E clar, se stie ca toata lumea mananca mai mult in lunile de iarna, exista o tendinta de lenevire si de ingrasare. Nu iti mai vine sa mergi in sala, unele sali se inchid in perioada Sarbatorilor, vrei sa pleci in concedii, nu ai chef de alergat pe banda… Totusi o alergare in aer liber nu iti face rau si poate fi executata oriunde.

3. Alergatul in zilele de iarna poate preveni aparitia sindromului SAD (Seasonal Affect Disorder), adica previne aparitia tulburarilor sezoniere. Atunci cand ziua se micsoreaza si temperaturile scad, exista tendinta de a intra in depresie. Alergatul previne asta, toate studiile efectuate au demonstrat faptul ca cei care alearga in aer liber primesc energie pozitiva si se simt mult mai bine.

4. Alergatul in aer liber, iti mentine metabolismul “up and running”. Exista multe teorii confirmate, conform carora in zilele friguroase metabolismul incetineste putin, salveaza energie si grasime. Alergatul in frig ajuta la “pacalirea” corpului si astfel metabolismul nu este incetinit din cauza schimbarilor sezoniere.

5. Ultimul motiv si cel mai tare este acela ca nu este niciodata prea devreme sa ne pregatim pentru zilele insorite. Toti vrem sa aratam bine la vara, toti vrem sa ne etalam un corp minunat. Alergatul in zilele friguroase ne va asigura de faptul ca kilogramele vor cadea cu mult timp inainte sa cada si hainele :).

Sa ma contrazica cineva, daca poate. Astea sunt doar 5 motive pentru care trebuie sa facem miscare si in zilele friguroase, fie acea miscare alergat sau orice alt tip de antrenament. Am preferat sa scriu de alergat, pentru ca vreau ca acest articol sa fie si o leapsa pentru cativa dintre alergatorii blogosferei: Bogdan Antohe, Florea Cristian, Papen (chiar daca e mai nou), Claudia Sofron, Cezar Vasile si Mihai Teodorescu (poti baga un guest post aici, sau poti lasa comentariu).

Deci ce alte 5 motive pro alergare in zilele friguroase aveti? Sigur, sugestii astept de la oricine.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

18 Comments

Leave a Reply
  1. Si eu am inceput sa alerg la sala sporturilor din ploiesti…de acum cateva zile. Avem o pista frumoasa si fac cam 2-3km zilnic…sper sa scap de grasimuta si de colacel. Spor!

  2. E super frumos si util ce ai postat, doar ca e exact pe dos. Iarna corpul isi accelereza metabolismul, nu il incetineste. Asta deoarece corpul trebuie sa consume mai multa energie ca sa mentina temperatura corpului constanta (la 37 de grade), desi afara sunt poate -10. Asta este motivul pentru care la Polul Nord sunt necesare 6000kcal/zi doar pentru supravietuire.
    Tocmai din acest motiv cei care alearga in costume de fas ca sa se supraincalzeasca fac o mare prostie.
    Felicitari pentru intentie, insa pe viitor e recomandat sa te documentezi mai bine inainte sa postezi asa ceva, cei ca tine sunt motivul pentru care informatiile de pe internet sunt nesigure, si mare parte gresite.
    Bafta!
    P.S. E adevarat ca iarna oamenii se ingrasa, dar asta din alte motive: din cauza metabolismului accelerat senzatia de foame e mai persistenta, practic pofta de mancare este mai puternica dupa expunerea la frig. In plus, scade continutul de fructe si legume din dieta si creste cel de carne. Si sa nu uitam ca iarna oamenii fac mult mai putina miscare afara, in aer liber, spre deosebire de vara. Iarna toata lumea merge cu masina sau sta in casa.

    • Domnule Alex. Sa zicem ca imi contrazici cei 15 ani de experienta in industria wellness. Sa zicem ca contrazici toate studiile atat din tara cat si de afara, sa zicem ca ii contrazici si pe alergatorii de ultramaratoane… Sa zicem ca poti si vrei sa contrazici toatea astea, dar cu ce?

      Vino cu argumente solide te rog, cu dovezi in acest sens si poate ai o sansa sa ne contrazici. Asa din vorbe, oricine poate contrazice. Sa iti raspund cu aceeasi moneda: e plin internetul de gigi contra care contrazic orice si pe oricine, din vorbe. Vrem fapte, vrem dovezi clare nu vorbe.

      Multumesc pentur vizita si pentru contraargumente. Din pacate insa nu sunt suficiente si nu sunt destul de clare.

  3. Scuze, dar nu contrazic studiile, doar pe tine. Studiile (si fizica) sunt de partea mea. Explicatia e mai sus si e foarte logica, dar o reiau, mai detaliat.
    Cand pui un corp cald intr-un mediu rece, evident tendinta este de egalizare termica, practic corpul cald cedeaza energie termica. In cazul corpului uman, se intampla exact acelasi lucru, iar corpul simte ca pierde caldura, prin urmare consuma mai multa energie (kCal) ca sa isi mentina temperatura constanta. E un nonsens dpdv fizic sa spui ca ‘ cu cat e mai frig, cu atat corpul consuma mai putina energie ca sa se mentina cald. Este evident invers. Este ca si cum ai incerca sa mentii o cana cu apa la 60 de grade constant, iarna si vara afara. Normal ca iarna vei avea nevoie de mai multa energie ca sa mentii cana calda.

  4. Daca spui ca esti de 15 ani in industria wellness, atunci stii ca una dintre metodele de slabit (destul de ineficienta, dar se vorbeste despre ea) este sa bei apa rece. Asta pentru ca atunci cand consumi apa rece, corpul o incalzeste pana al 37 de grade. Deci bei apa la 10 grade, si o aduci la 37. Prin urmare corpul consuma energie (deci kcal) ca sa incalzeasca apa. Este exact acelasi principiu ca cel de mai sus.

  5. CITEZ:
    Effects of Temperature on BMR
    According to the text, “Thermal Effects on Cells and Tissues,” BMR changes as a function of temperature. BMR will change by seven percent for each temperature change of 0.9 degrees Fahrenheit. Thus, when external conditions affect your body temperature, your body will burn more calories as it tries to compensate for the anomaly and restore your body to its normal temperature, increasing your BMR. This effect occurs in conditions of both heat and cold.

  6. De asemenea, gandeste-te ca daca ce ai spus tu e corect, ar insemna ca sauna te ajuta sa slabesti. Ceea ce e fals.
    http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/woman/health/health/2789398/Fat-loss-myths-busted.html

    CITEZ:
    Myth 4 – Sitting or even exercising in a sauna aids fat loss: This age-old myth stems from boxers using saunas to make the weight for a fight. It increases sweat loss which causes very temporary weight loss. In fact sitting in the heat is the exact opposite of what you should be doing as research shows prolonged exposure to cold increases thyroid output, therefore increasing metabolism which burns fat.

    Daca ceea ce ai spus tu e corect, ar insemna ca cei care alearga imbracat gros, ca sa transpire, fac bine, ceea ce nu e adevarat:
    http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/transpiri-slabesti-dieta-6298.html

  7. Deci concluziile sunt:
    Expunerea la frig inseamna consum de energie, deci creste rata metabolica, deci te ajuta sa slabesti.
    Expunerea la cald incetineste metabolismul pentru a se evita supraincalzirea, adica exact opusul a ceea ce vrei.
    Exista insa, asa cum am spus in primul post, un sambure de adevar in ceea ce ai spus, si este adevarat ca iarna metabolismul oamenilor este mai lent decat vara, insa nu din cauza temperaturii, ci din cauza sedentarismului si a alimentatiei.
    Daca tot nu e suficient pentru tine, desi inteleg cum ar putea sa nu fie, te invit sa mai cauti si tu, sunt mii de articole pe tema asta.
    Nu mi-o lua in nume de rau, respect tot ce faci, si chiar daca aveai o parere gresita despre subiectul asta nu inseamna ca esti slab in ceea ce faci. Bineinteles ca la cum te antrenezi vei slabi si vei arata bine indiferent daca alergi vara, iarna,imbracat gros sau subtire. E mai mult o discutie pe un principiu :)
    P.S. Scuze pentru numarul mare de posturi, nu mi le-a acceptat altfel, cred ca erau prea mari…

  8. Ai foarte mare dreptate,eu stau intr-ro zono muntoasa si foarte friguroasa,dar am iesit aproape in fiecare zi la alergat dupa sala,si ma simt foarte bine,la inceput nu stiam daca este bine sa alerg in frig si am citit cateva forumuri si multa lume spune acelasi lucru despre alergatul in frig,si in alt rand musculatura picioarelor se dezvolta mai bine cand alergi pe zapada.

  9. iarna ca si vara e bine sa alergi daca stii cum ..daca esti o oaie care se ia dupa alta oaie mai bine te apuci de pescuit sau te faci frizer hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antrenament lunar pentru abdomen

Sunt un norocos!