in

66 secrete despre slăbire și fitness

Atunci când vine vorba despre slăbit, sunt tot felul de tips&tricks, secrete, mituri, metode ușoare, metode grele și așa mai departe…

Azi m-am hotarât să vă ofer nu mai puțin de 66 secrete despre slăbire și fitness. Probabil că multe dintre ele nu mai sunt de mult secrete pentru unii dintre voi, dar hai să vedem întreaga listă!

1. Încetinește și savurează pregătirea fiecărei mancări. Suntem prea mult în goana după averi, uităm de rădăcinile noastre, uitam de cât de frumos este să gătești cu pasiune, să gătești sănătos și să mănânci delicios.
2. Fă cel puțin o variantă de genuflexiune, de cel puțin trei ori pe săptămână. Acasă, la birou, în parc sau în sală.

3. Mișcă-te mai des și mai intens. Pe măsură ce evoluăm din punct de vedere tehnologic, involuam din punct de vedere corporal…

4. Back to basics. Nu te mai încurca în chestii complexe. Succesul înseamnă să deții control total asupra chestiunilor de bază.

5. Autosugestia functioneaza mereu. Ceea ce lași tu să se vadă în exterior, aia se vede. Cum te vezi tu, așa te văd și cei din jur. Folosește “ALEG SĂ FAC” în loc de”TREBUIE SĂ FAC”.

6. Toate dietele funcționează în primă fază, după care invitabil se strică ceva. Fie pui dublu kilogramelor pierdute, fie te îmbolnăvești. De aceea indicat e să îți găsești un echilibru alimentar, să nu te privezi de nutrienți, dar să ai grijă să îți produci un deficit caloric ok.

7. Nu ai nevoie de DETOX. Cel puțin nu așa de des precum o fac unii. Corpul știe să își facă treaba perfect. Dacă îl ajuți din când în când e foarte bine. Dar nu te baza pe asta pentru slăbire.

8. 6 mese pe zi sunt la fel de bune ca și 3 mese pe zi. Tot ce contează e să îți customizezi frecvența meselor, astfel încât să se potrivească stilului tău de viață.

9. conceptele noi și la modă din fitness, au la bază antrenamentele clasice. Așa că dacă ești la început, limitează-te pe clasic.

10. Ai la dispoziție doar 10 minute pentru un antrenament? Folosește trei pentru încălzire și apoi fă un antrenament de tip circuit. Sunt sute din care poți alege.

11. Yoga și Pilates pot fi eficiente și funcționează. Dar dacă ai ca obiectiv pierderea în greutate, folosește-le ca bonus, după ce ți-ai făcut antrenamentul metabolic, cardio și de forță.

12. Slăbirea pe scurt: provoacă-ți un deficit caloric bun, dar ai grijă la aportul de proteină. Restul sunt detalii.

13. Foam rollerul, aparatele de masaje musculare și alte gadgeturi pentru micromasaje sunt prietenii tăi. Folosește-le de câte ori ai ocazia.

14. Gândurile tale și ceea ce te înconjoară, îți definesc felul în care te comporți, caracterul. Hrănește-le sănătos, îngrijește-le și asigură-te că nu ai nori negrii în jur.

15. Este o linie subțire între a fi open-minded și demență. Încearcă să te limitezi la prima. Mai exact, poți să fii open-minded sceptic :).

16. Setează-ți obiective clare când vine vorba de slăbit și antrenat. Întotdeauna rezultatele apar mai bine atunci când ai un obiectiv bine setat, decât atunci când pur și simplu vrei ceva, dar nu știi ce vrei…

17. Nu vei regreta niciodată un antrenament făcut. În schimb, vei regreta cu siguranță antrenamentele peste care ai sărit.

18. Ia-ți în fiecare dimineață cel puțin 10 minute pentru a-ți pregăti mesele zilei. Fie fizic, fie pe foaie.

19. În pauza de masă mai bine fugi la alimentară decât la fastfood.

20. Folosește timpul petrecut în alimentară util. Du-te direct la țintă, nu sta prea mult să te gândești ce să mănânci, ce să cumperi.

21. Moderația e extrem de importantă, la fel și echilibrul.

22. Periodic, reîmprospătează-ți promisiunea făcută atunci când vine vorba de stil de viață sănătos.

23. Care e definița nebuniei? Făcând același lucru pe care l-ai făcut anul trecut, dar aștepând alte rezultate.

24. Antreneaza-te pentru că îți iubești corpul, nu pentru că îl urăști.

25. Nu există un singur fel de mâncare în urma căruia să te îngrași, la fel cum nu există un singur fel de mâncare în urma căruia să slăbești.

26. Educă-te și informează-te! Citește, privește, învață și aplică în cazul tău.

27. Fă ceva în fiecare zi pentru a-ți îmbunătăți postura și mobilitatea. Poate fi simplul gest de a te ridica de la birou mai des.

28. Două zile rele pot strica 5 zile bune. Folosește weekendul ca un pretext de a-ți îmbunătăți stilul de viață sănătos, de a te mișca mai mult, în loc să lenevești și să vegetezi.

29. Învață diferența dintre foame și poftă. Foamea e fiziologică și poate fi înlăturată mâncând echilibrat și suficient, în timp ce pofta e tot ce trece de acel punct.

30. Nu te mai compara cu nimeni. Singurul tău competitor ești tu. Toți suntem unici și diferiți. Trage să fii o mai bună versiune a ta!

31. Suplimentele care aproape că sunt necesare: un complex de vitamine și minerale.

32. Ține un jurnal al meselor. Notează mereu ce cât și cum mănănci. Te va ajuta enorm!

33. Ai puțin timp la dispoziție pentru antrenament? Folosește superseriile.

34. Tratează antrenamentele ca pe taskuri setate de șef la birou. Cu toate astea, consideră-le ca pe niște premii obținute în urma unei zile grele de muncă.

35. Orice concept de antrenament are tendința de a se supravinde, supraevalua. Fiecare concept e bun în felul său, fie că e vorba de crossfit, zumba, FBI (FullBodyIgnition), Insanity, Limitless, P90X, Aqua Gym sau oricare altul.

36. Seteză-ți mereu limite înalte și provoacă-te să le depășești.

37. Nu oricine poate fi guru. Mai ales cei autointitulați. Mai bine învață singur.

38. Ai mereu grijă la postură. Verifică-ți constant forma corectă când te antrenezi, când mergi, când lucrezi la birou. Dacă ai grijă la asta, jumătate din bătălie e câștigată.

39. Testul adevărat: nu e atât de important cât de bine te antrenezi atunci când ești motivat și când nu ai probleme în viață. E mult mai important să îți menții cursul corect atunci când motivarea nu mai există și când lucrurile nu mai sunt așa roz în viața ta.

40. Ca să îți fie mai ușor cu organizatul meselor, încearcă ceva de genul: Lunea fără carne, Marțea low carb…. sau așa ceva.

41. Apucă-te periodic de provocări. Dacă a te menține în formă și a avea un stil de viață sănătos e ușor la un moment dat, încearcă să te autoprovoci. Înscrie-te la concursuri, alege să faci diferite provocari. Asta o să îți dea un boost de energie și o sa te ridice la un nivel mai înalt.

42. Un corp nou și îmbunătățit nu îți va schimba felul în care ești ca om. Cu toate astea, un corp sănătos și arătos poate aduce extrem de multe beneficii în viața ta.

43. Calea spre succes e pavată cu multe nereușite. Trebuie de fiecare dată să te ridici și să îți vezi de drum.

44. Antrenamentul de forță e la fel de important ca cel cardiovascular. Nu le neglija.

45. Învață 4-5 rețete sănătoase rapide. Astfel vei fi mereu pregătit(ă) când o să fie nevoie să pregătești ceva în fugă.

46. Nu te mai baza pe dietele care sunt promovate în media. E absurd să crezi că un anumit fel de dietă, pe o anumită tipologie, funcționează pentru toată lumea.

47. Dacă te simți în stare să te miști mai rapid. Fă-o! Vei avea numai de câștigat!

48. La fiecare dintre noi, mâncatul sănătos variază. Nu te mai gândi la un tipar. Chinuie-te să mănănci sănătos și echilibrat, așa cum poți tu.

49. Învață execuția corectă și beneficiile exercițiilor complexe și de bază. Merită!

50. Distrează-te pe drumul spre succes! Simte-te bine în timp ce te îndrepți spre obiectivul tău. Nu este așa de important CÂND AJUNGI, mai important este SĂ AJUNGI.

51. Învață să faci diferența între durere și discomfort. Ieși din zona de comfort, dar nu intra în cea dureroasă.

52. Variază grăsimile. Mănâncă pește, alune, avocado, alte semințe. Nu te bloca prea mult pe grăsimi bune, grăsimi rele. Până la urmă orice exces dăunează.

53. Învață sa redevii sportiv. Dacă în copilărie ai practicat un sport, încearcă să îl practici și acum când ești adult.

54. Poartă-te ca un copil. Eu mă consider copil și mă voi considera copil și pe patul de moarte! Un copil aleargă, se joacă, se mișcă și se simte bine făcând asta. De asemenea, uncopil mănâncă doar cât are nevoie ;).

55. Prioritizează! Când ești în situația de a te arunca în dulciuri, spune-ți că vrei mai mult un corp sănătos decât vrei să guști acel dulce…

56. Permite-ți greșeli, dar învață din ele.

57. Nu te lega de regulile unei diete stricte. Așa cum am spus, NU FUNCȚIONEAZĂ! Mănâncă sănătos, echilibrat și cu plăcere, DE PLĂCERE!

58. Noul stil de viață va cere sacrificii și schimbări. Dar va merita!

59. Încearcă să îți îmbunătățești sănătatea nu prin căutarea dietelor minune ci mai degraba prin renunțarea la această căutare.

60. Aproape orice își are propriul loc. E loc pentru carbohidrați, e loc pentru cardio, e loc pentru forță, e loc pentru odihnă…

61. Ai grijă la calorii dar ai grijă să nu devină obesie. E ok să îți controlezi aportul caloric, dar nu fă o obsesie din asta, riști să strici totul și să intervină frustrarea.

62. Geneticul e important, dar nu definitoriu. Normal că te ajută un bun genetic, dar dacă nu ai grijă la alegerile pe care le faci în viață, acel genetic se va strica.

63. Revoluționar e un cuvânt mare. Multe concepte, multe diete, multe antrenamente sunt denumite revoluționare. Cert e că nimeni nu a reinventat roata. Cel mult a îmbunătățit-o!

64. Răspunsul la aproape orice întrebare legată de fitness și nutriție începe cu “DEPINDE”.

65. Nu subestima importanța zilei libere. Odihna e esențială.

66. Chiar dacă scopul tău e SCĂDEREA în greutate, nu uita că într-un final e vorba de CREȘTEREA sănătății.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă. De asemenea, dacă te interesează provocările fitness-wellness, le găsești pe toate AICI.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

2 Comments

Leave a Reply
  1. Salut :)

    Te urmăresc pe FB si pe blog/ website de ceva vreme. Jos cu pălăria! Îmi place foarte mult cum gandești, cum spui lucrurilor pe nume, cum încerci să ajuti pe cei mai puțin cunoscători în domeniul pregătirii fizice (și nu numai) prin nenumăratele informații, explicații și demonstrații video. Tot ce postezi este de o valoare fenomenală!

    De asemenea, ce mai apreciez foarte mult la tine este faptul că scrii incredibil de bine d.p.v. ortografic. Inclusiv acele virgule pe care le pui într-o frază conferă o înțelegere mai profundă a informației.

    Te respect foarte mult pentru ceea ce ești si ceea ce poți!

    So, keep up the fantastic work!

    Cu drag,
    Codruța (Cody)
    :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Victoria Lomba Interview for Romanian fans

Five tips for a healthy spine!