Alimente bune pentru creier

Nutriția joacă un rol cheie în funcționalitatea memoriei, de aceea este bine să te hrănești corect. Unele alimente protejează creierul, regenerează neuronii, încetinesc procesul de degenerare și au un efect pozitiv atunci când vine vorba de prevenirea bolilor cognitive. Un studiu recent realizat la o universitate din Chicago scoate la iveală o listă extrem de utilă cu produse alimentare benefice creierului.

1. Consumă multe legume, în special cele cu frunze verzi (spanac, salată verde, urzici, leurdă, ștevie, varză verde, varză kale, broccoli, etc). Ele abundă de vitamine, minerale şi fitonutrienţi, de aceea sunt considerate unele dintre cele mai bune alimente pentru memorie. Fiind o sursă bogată de acid folic previn problemele cognitive și conservă memoria la vârste înaintate.

2. Mănâncă cât mai multe fructe de culoare violet, cum ar fi: fructele de pădure (mure, coacăze, măceşe, afine), cireşe, struguri, etc. Aceste fructe bogate în antioxidanţii îmbunătăţesc comunicarea dintre neuroni, protejând creierul împotriva bolii Alzheimer. Mai exact, antioxidanții protejează împotriva radicalilor liberi, molecule care accelerează procesul de îmbătrânire. Oamenii de știință au descoperit faptul că afinele au capacitatea de a ne proteja creierul împotriva procesului de oxidare a celulelor din cauza stresului.

3. Pentru o memorie bună și o putere de concentrare sporită se recomandă consumul de cereale integrale. Fiind bogate în fibre şi vitamina E au capacitatea de a ajuta creierul şi de a preveni afecţiunile cardiace. Exemplu de cereale integrale: ovăz, orz, orez brun, quinoa, hrișcă, tărâțe, secară, etc.

4. Avocado este un superaliment. Are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase și este incredibil de nutritiv, având 20 de vitamine şi minerale. Printre multiplele beneficii pentru sănătate amintim și faptul că îmbunătățește sistemul cardio-vascular. Astfel, o circulaţie sangvină bună și o tensiune arterială normală ajută creierul să primească oxigenul necesar pentru o funcționare optimă.

5. Consumul de pește de circa trei ori pe săptămână ne ajută să ne protejăm neuronii de bolile cognitive. Potrivit studiilor, carnea de pește bogată în acizi grași omega-3 (somon, ton, cod, sardine, hering, macrou) previne eficient instalarea demenței.

6. Pe lângă pește gras, e bine să optezi și pentru nuci, alune de pădure, semințe de floarea soarelui, de dovleac, arahide, caju, migdale, fistic, etc. E dovedit științific că cele mai eficiente alimente pentru memorie sunt, în general, cele care conţin grăsimi sănătoase.

7. Uleiul de măsline conține acid oleic care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în creier și este eficient în cazul pierderilor de memorie care însoțesc boala Alzheimer. Astfel, o dietă mediteraneană îmbogăţită cu ulei de măsline are efecte favorabile asupra funcţionării creierului şi reduce riscul tulburărilor cognitive.

8. Potrivit experților alimentele bogate în vitamina B (în special B1, B2, B6, B9 (acid folic) și B12) sunt benefice pentru sănătatea creierului. În această categorie intră și leguminoasele (fasole albă, neagră, năut, mazăre, linte, soia).

9. Vinul roșu de calitate, consumat cu moderație, îmbunătăţeşte semnificativ memoria pe termen scurt şi aptitudinile motorii.

10. Cu toate că nu se încadrează în lista alimentelor benefice pentru memorie, mișcarea și somnul odihnitor (8 ore pe noapte) sunt extrem de importante atunci când vine vorba despre sănătatea creierului.

Cercetările au demonstrat că persoanele cu o dieta bogată în aceste produse obțin rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu cele care le evită.

Amintim și câteva dintre produsele alimentare care afectează sănătatea creierului: dulciurile, alimentele prăjite, produsele de patiserie, de tip fast food, untul, margarina, zahărul și sarea în exces, alcoolul.

Precizăm că sedentarismul, lipsa somnului, fumatul, stresul dăunează grav neuronilor.

Te sfătuim să încerci acest mod foarte simplu și la îndemâna oricui de a-ți proteja creierul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *