in

Cantarul – prieten si dusman

Vreau sa vorbim putin despre cantar si cantarit. Eu spun mereu oamenilor cu care lucrez sa nu se cantareasca foarte des. Cantarul poate fi si prieten dar mai ales poate fi dusman!

cantar

De obicei fetele sau in general cei care isi doresc sa slabeasca au facut o pasiune din a se cantari foarte si extrem de des. Zilnic sau la doua zile. Si te cantaresti… Si ce vezi? Vezi ca nu ai slabit, sau vezi ca ai slabit un kilogram sau mai rau, in unele cazuri vezi ca te-ai ingrasat! Si intri in depresie si nu se mai prinde nimic de tine. Nu mai faci miscare, nu mai ai deloc grija la ce mananci si cazi intr-o bucla al naibii de ciudata…

Eu intotdeauna le-am spus oamenilor cu care lucrez pe PT sa se cantareasca cel mult o data pe luna. Daca e posibil, sa se cantareasca o data la 3 luni, dimineata la prima ora, dupa toaleta. De ce? Pentru ca asa cum am spus in nenumarate randuri, rezultate vizibile apar dupa minim 3 luni de continuitate.

Exista cateva kilograme, pe care eu le-am numit kilograme jucause. Acele kilograme vin si pleaca in decurs de o luna, deci nu putem sa ne bazam pe ele si pe ce reflecta ele. Nu sunt multe, sunt 1, 2, 3, uneori chiar 4 sau 5. E simplu: astazi poate ai baut mai multa apa si iti arata cantarul 60 kg (desi tu stii ca ei 58). Maine iti arata 57… Te bucuri, ca ai slabit un kilogram. Te cantaresti urmatoarea zi sau chiar in aceeasi zi dar mai tarziu, ai surpriza neplacuta sa vezi pe cantar 59/60 kg. Intri in depresie si iti bagi ceva in dieta sau sport :)).

De aceea, recomandarea mea e sa te cantaresti astfel:

– la inceputul programului de antrenamet, la inceputul dietei (desi stiti parerea mea despre diete), la inceputul drumului spre schimbare.
– te mai cantaresti la finalul unei luni de la inceputul acestui drum.
– apoi te cantaresti fie la finalul fiecarei luni, fie o data la 3 luni. Atunci vei avea si surpriza placuta de a vedea pe cantar cateva kilograme in minus si nici nu vei intra in ciudata bucla a depresiei, nu vei avea de-a face cu kilogramele jucause care vin si pleaca si care se joaca cu psihicul tau.

Cantarul este unul dintre indicatorii sportului si al alimentatiei sanatoase. Dar nu este singurul si poate fi inselator. Indicatori mai pot fi: felul in care te simti, felul in care stau hainele pe tine, oglinda, felul in care te vezi tu, felul in care te vad cei din jurul tau, felul in care te vad cei care nu te-au vazut de ceva vreme.

Nu intotdeauna cantarul este cel mai bun prieten. Asa ca te rog sa il ascunzi intr-un cotlon al casei si sa il scoti o data la fiecare final de luna sau chiar o data la 3 luni. In felul asta sigur iti va deveni prieten bun :).

Daca ai intrebari, doleante, nemultumiri, le astept fie in comentarii la acest articol, fie pe pagina cu intrebari si raspunsuri, fie pe twitter, facebook sau chiar youtube. Daca vrei sa afli rapid cand scriu ceva nou, te poti abona prin e-mail sau RSS.

sursa foto.

Acestea fiind spuse, va doresc o saptamana minunata! Toate bune, spor(t) in toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BlogINKED Girls

Carbohidratii pentru sportivi