in , ,

Cardio – Înainte sau după antrenament?!

Când e mai bine să facem cardio? Mulți spun că e mai bine să faci antrenamentul cardiovascular după antrenamentul cu greutăși, unii spun că e bine să faci într-o zi separată, alții spun că e bine înainte.

Totuși, când e bine să faci cardio? Înainte sau după antrenamentul cu greutăți?

Părerea mea sinceră? Depinde în primul rând de targetul pe care îl ai. Dar pentru marea majoritate, obiectivul este arderea grăsimilor și tonifierea, menținerea într-o stare de fitness bună. De asemenea, depinde extrem de mult și de tipul de cardio pe care îl faci. Exercițiile au evoluat foarte mult, cardio nu mai înseamnă de mult doar bandă sau bicicletă. Eu îl numesc cardio clasic sau cardio static.

De exemplu eu cu oamenii cu care lucrez nu prea fac cardio clasic, cardio static, ci fac un cardio extrem de intens. FBI – Full Body Ignition e conceput special pentru arderea caloriilor și îmbunătățirea mai multor parametri. Nu aș putea să las acest cardio la finalul antrenamentului pentru că nu l-ar mai duce nimeni la final, fiind extrem de solicitant.

Astfel, cei care lucrează cu mine au de foarte multe ori cardio, antrenament cu greutăți (în sistem circuit) și iar cardio. Sigur, antrenamentele cu mine durează și puțin și sunt și foarte intense, însă recomandarea mea pentru cei care lucrează în săli (vorbim de cardio clasic) este sa fie 10-15 minute la început, apoi antrenamentul cu greutăți, apoi încă 25-30 minute de cardio. Dacă este posibil alocă o zi separat pentru antrenamentul cardio vascular sau dacă poți faci cardio într-o parte a zilei și antrenamentul cu greutăți în cealaltă parte.

VEZI SI: EXERCITII PLYOMETRICE – TOT CE TREBUIE SA STII

Dacă e vorba de cardio intens, probleme se schimbă, poți face foarte intens și mai mult înainte de forță, apoi spre finall antrenamentului închei cu încă o sesiune cardio.

Trebuie să ținem cont de faptul că mușchii ajută la arderea grăsimilor, deci aviz fetelor care se feresc de antrenamentele cu greutăți…Indiferent despre ce tip de cardio e vorba, nu poți da greș dacă faci și înainte și după. Cu toate astea, nu trebuie să te iei după ce citești. Încearcă pe propria piele. Testează, testează, testează. Ține cont de alimentație, de genetic, de target și obiectiv, de tipul somatic, de timpul de antrenament, de starea de fitness, de condițiile de viață.

Tu cum faci cardio? Înainte sau după antrenament?!

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

13 Comments

Leave a Reply
 1. O definitie a “cardio”, de dragul coerentei textului si a intelegerii si de catre necunoscatori, ar fi binevenita. Ce inseamna de fapt cardio? Daca ma trimiti sa caut pe goagăl … merci anticipat.

 2. Dap…eu obisnuiesc sa fac cardio ( stepper sau bicicleta ) 20 de min., inainte de antrenamentul cu greutati . Problema mea e ca nu imi pot controla respiratia si obosesc destul de repede.Ce as putea face in acest sens ? Voi tine cont de sfaturile tale mentionate in articol. Multumesc.

 3. Momentan, inainte de antrenament. Eram aici la tine pe articol sa ma lamuresc daca fac bine, sau nu. Oricum, eu cred ca antrenamentul cardio (fie el pe banda, bicicleta sau sau Fbi) este bine-venit mai ales atunci cand vrei sa mai arzi niste grasimi. (Lower Abs – incapatanati…)

  Voi incerca si varianta 10-15 before 25-30 after…

 4. Daca scopul este arderea grasimilor nu e mai ok sa facem cardio dupa antrenamentul cu greutati, cand deja am epuizat rezervele de glicogen din corp si vom arde direct grasime pentru energie? Altfel in 15-20min nici nu vom ajunge la a mai arde grasime, sau cel putin nu o cantitate care sa conteze.

 5. buna ziua
  am 40 de ani si programul meu este:
  luni-miercuri-vineri= box
  marti(piept-triceps)-joi(spate-biceps)-duminica (umeri). picioare si abdomen lucrez la box
  de luna viitoare ma mut la o sala care are si bazin semiolimpic si ma gandesc sa merg de 3 ori la sala de forta si dupa inot.
  cat sedinte pe saptamana sa acord boxului ?
  P.S. scopul principal este acumularea de masa musculara si secundar slabit.
  multumesc

 6. Am inteles! 15 Min before / 25 after , dar ceea ce ma lasa cu semne de intrebare este la ce intesitate sa fac cardio ? Am 19 ani 1,87 Inaltime 80 kg si scopul meu este de a arde grasimea de pe burta , desi nu este cine stie ce “E acel ceva care imi reduce vizibilitatea abdominala spre estetic “.
  Multumesc si astept un raspuns.

 7. Eu fac cardio dupa weight training. 30 de minute de HIIT pe banda sau eliptica sau sarit coarda. Sar coarda de-mi iese pe ochi. Evident in zilele in care lucrez pieptul, spatele,umerii si bratele. Don’t skip leg day!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

F.B.I – Full Body Ignition

Bloggers Open la GM Tennis Club