Cătina albă (numită și cătină de râu sau simplu cătină) este originară din Europa și Asia și crește pe malurile râurilor și pe costișe însorite.
Fructele de cătină sunt drupe cu un singur sâmbure (bobițe mici sferice), de culori galben deschis, galben sau portocaliu, cu gust dulce acrișor și astringent. Fructele se coc în perioada august – septembrie. Acestea au o valoare alimentară și terapeutică ridicată, fiind foarte bogate în vitamine, săruri minerale și principii active. Unii fitoterapeuți denumesc fructele de cătină “polivitamine naturale” sau “ginseng românesc”.
Din fructele de cătină se prepară valoroase sucuri naturale, siropuri, vinuri, gem și chiar anumite produse farmaceutice. Aceste fructe conțin zaharuri (fructoză, glucoză), acizi organici, pectine, tanin, proteine, caroten, flavonoide, inositol, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, F, K, P, PP), săruri minerale (extrem de bogate în calciu și fosfor).
Cătina este antimicrobiană, antiinfecțioasă, antiscorbutică, cicatrizantă, antisclerotică, un prețios tonic general pentru organism. Are indicații mai ales în afecțiuni nervoase, boli respiratorii, afecțiuni oculare, afecțiuni stomacale, afecțiuni stomatologice, anemie, sarcină, avitaminoză, etc.
Sucul de cătină este un tonic natural deosebit de prețios, mai ales în perioada de iarnă, mai bogat în vitamina C decât lămâia, indicat copiilor, femeilor gravide, convalescenților, persoanelor slăbite și celor de vârsta a treia. Sucul este un concentrat de polivitamine naturale, enzime și oligoelemente. Are o culoare plăcută, galben-portocalie, gust acrișor astringent și este extrem de bogat în vitamina C, B, E și P. Datorită concentrației sale în principii active, se poate dilua cu apă și îndulci cu miere de albine.
Sucul de cătină este indicat în profilaxia și tratamentul următoarelor afecțiuni:
– avitaminoză, demineralizare
– convalescențe, slăbiciune, oboseală
– reumatism, stări inflamatorii
– scorbut, gingivită
– boli cardiovasculare, hipertensiune
– ulcer gastric
– conjunctivite, boli oculare
– dermatoze, urticarie
– îmbătrânire precoce
– cancer
Substanțele active, vitaminele și mineralele conținute de cătină întăresc repede, protejează organismul de infecții, cresc rezistența la efort fizic și intelectual, încetinesc procesul de îmbătrânire și revigorează întregul organism.
Infuzia și decoctul din fructe de cătină îndulcite cu miere sunt recomandate în tratamentul aterosclerozei, artritei, diareei, hepatitei epidemice și cronice, cirozei hepatice, reumatismului, nevrozelor și au efecte amelioratoare chiar și în anumite forme de cancer.
Cătina albă a fost denumită de specialiști “un medicament minune din farmacia naturii”.
Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.
Toate bune, spor(t) în toate!
Ai dreptate, eu siropul din catina cu miere de albine il mai numesc si VITAMINA TINERETII.
Pe langa faptul ca este un bun vaccin antigripal, catina este un dusman al bolilor de piele, stresului, hepatitei, anemiei. Este un bun intaritor pentru inima.
va rog sa_mii spuneti cum pot optine sucul de catina acasa multumesc !!
Catina este un stimulent al sistemului imunitar fiind recomandata la f multe boli imune, de la banala raceala pina la SIDA.
Conservarea se face la frigider sau si mai bine in miere de albine.
Este de evitat tratamentul termic (de exemplu daca vreti sa tratati temic sucul de catina ca sa se pastreze mai mult timp)