in , ,

Cum combinăm alimentele?

Despre combinarea corectă a alimentelor am vorbit și sper că toată lumea a înțeles. Astăzi îți prezint un altfel de articol desre combinarea alimentelor. Articolul e scris de Diana Andreea, o nouă colaboratoare pentru ValentinBosioc.com.

Iată mai jos câte ceva despre combinarea corectă a alimentelor, în procente. De sute de ori ne aflăm în faţa rafurilor pline din magazine şi nu mai ştim ce să alegem. Ne simţim ba neputincioşi ba confuzi în faţa propriei noaste mâncări.

Balonări? Greaţă? Pofte pe care nu le mai putem controla? Te-ai săturat de zecile de diete ba fără carbohidraţi, ba fără grăsimi care îţi dau organismul peste cap?

Problema stă în propria ta farfurie, în faptul cum combini alimentele. Şi cum ştii deja cine cu cine face un adevărat razboi atât în farfurii cât şi în stomac, şi cine cu cine ne aduce bună dispozitie, e timpul să te învăţăm cât din aportul tău reprezintă fiecare grupă şi bineînţeles reguli de respectat privind alimentaţia de zi cu zi.

Aceste grupe principale de alimente trebuie distribuite în felul următor:

-glucide 50-55% din aportul total zilnic; zahărul să nu depăşească 10%;

-lipidele 20-30% din aportul total zilnic; mai puţin de 300g colesterol/zi;

De exemplu o persoană care are nevoie de 2000 kcal/zi, va consuma 600kcal provenite din lipide, adică 65gr, din care mai puţin de 200 kcal/zi din grăsimi saturate.

-proteinele 10-15% din aportul total zilnic; 0,6-0,8g/kg; 46-56g/zi;

-sodiul să nu depăşească 3000mg/zi. (date pentru un adult sănătos)

Glucidele pot proveni din zaharuri, polizaharide digerabile (amidon) sau nedigerabile (fibre alimentare). Lipidele le găsim în produsele de origine animală, în uleiuri şi lactate, dar se găsesc şi în formă inaparentă în prăjituri, creme, mixturi de cereale, snacks-uri. Proteinele sunt constituite din aproximativ 20 de aminoacizi, şi le găsim în alimentele derivate din animale, lactate, şi în cereale, leguminoase, proteine vegetale.

De neglijat nu sunt vitaminele şi mineralele, şi bineînţeles cele 6-8 pahare de apa/zi.

Prima regulă este că farfuria ta trebuie să fie o varietete de culori. Trebuie neapărat să ai cel puţin 2-3 culori în farfurie.

Consumă alimente variate. Cu cât varietatea alimentelor este mai mare, cu atât mai mult organismul tău va primi toţi nutienţii esenţiali de care are nevoie, în special vitamine şi minerale atât de necesare menţinerii vieţii.

Păstrează-ţi un echilibru între alimentele din dietă, cu scopul creşterii calităţii vieţii şi minimalizarea apariţiei bolilor.

Alimentează-te corespunzător astfel încât să-ţi menţii greutatea normală. Ştii deja foarte bine că supragreutatea atrage după sine o multitudine de probleme de sănătate.

Consumă o cantitate mare de cereale. Contrar opiniei generale care spune că pâinea integrală, orezul sau pastele făinoase sunt hipercalorice, dimpotivă ele aduc nutrienţi importanţi, cum ar fi vitaminele din grupul B, fibre, conferă saţietate fără un aport de grăsimi şi sunt şi relativ ieftine. Această grupă trebuie să-ţi constituie baza alimentaţiei, la fel ca şi în piramida alimentară.

Consumă o cantitate mare de fructe şi legume. Ele nu sunt doar surse nutritive importante (vitamina C, fibre), furnizează în acelaşi timp antioxidanţi. Consumă zilnic 5 porţii de fructe şi legume.

Alege alimente cu o cantitate mai mică în grăsimi saturate în favoarea grăsimilor bune (leguminoase, uleiuri vegetale,peste) şi redu mult mâncărurile prajite, carne grasă, produse de patiserie, lactate nedegresate, MARGARINA.

Consumă ocazional-rar produse zaharoase deoarece au o valoare energică foarte mare dar un conţinut nutritiv scăzut. ZAHĂRUL ATRAGE ZAHĂR!

Menţine echilibrul între aportul alimentar şi activitatea fizică. Cel puţin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi a săptămanii nu trebuie să lipsească.

Diana Andreea este o nouă colaboratoare a blogului. Totul a început acum cațiva ani când a început să citească etichetele produselor pe care le consuma lucru suficient cât să o îngrozească. Imediat după asta a început să studieze din ce în ce mai mult ce și cum mănâncă și să combine alimente, gusturi. Așa a ajuns și studentă a Facultății de Medicină, specializarea Nutriție și Dieteică pe care a terminat-o în 2013. În ceea ce privește sportul merge de două ori la sală momentan tae bo. A participat la conferințe în domeniu, lucru foarte benefic deoarece a învățat destul de multe lucruri.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FBI – Full Body Ignition @ Uzina

The Color Run – România 2014