in

Despre importanța mișcării pentru sănătate

Tocmai ce am ajuns acasă de la prezentarea din această seară, susținută la PrioriTea. Vreau să sintetizez pe scurt aici ce am discutat în această seară, despre importanța mișcării pentru sănătate.

În primul rând am rugat oamenii prezenți să îmi spună ce văd ei în poza de mai jos:

evolutie

Omul s-a născut (a fost creat) atlet și vânător-culegător. Strămoșii nostri alergau kilometri întregi doar pentru a-și procura hrana. Din păcate, odată cu evoluția tehnologiei, am involuat noi ca specie. Nu mai funcționăm la parametrii normali. Nu mai suntem în stare să ne mișcăm, am uitat mișcările de bază, ne îmbolnăvim foarte ușor, avem imunitatea extrem de scăzută, obezitatea crește, boala pune stăpânire pe noi.

Uitați-vă la copiii din ziua de azi. Nu se mai joacă în spatele blocului sau în curtea școlii. Au counter-strike, farmville, facebook. Socializează din ce în ce mai des online și mai rar offline, în real life. Pe mine când eram copil nu mă prindea mama cu orele în casă, iar atunci când ajungeam sus eram tot belit în coate și genunchi, murdar, dar cu toate astea foarte puțin obosit. În șscoală făceam sport. Nu existau scutiri medicale ci doar motivări pentru absențele la matematică :)). Acum în școală se taie orele de sport…

Ziceam că oamenii au cam uitat să se miște… Lipsa timpului sau comoditatea au făcut din noi niște leneși… Nu vorbesc aici de performanța sportivă, care oricum la români e în scădere… Vorbesc de omul normal, omul în general.

Sigur, în ultimii doi ani trenduri de acceptare a wellness-ului există, industria fitness prinde curaj și la noi, apar mereu concepte noi de antrenamente, clase caremai de care cu denumiri mai ciudate, mai mult sau mai puțin de efect, dar cu siguranță făcute să atragă oamenii.

Cu toate astea, în continuare ne lipsește cultura wellness, în continuare sunt foarte mulți oameni care mert la sală din obligație și atunci intervine factorul social: sunt prea gras(ă) nu pot să merg la sală că mă fac de râs. Nu sunt în stare să mă mișc, îmi e rușine, nu am timp… bla-bla-bla.

OBEZITATEA este una din bolile secolului nostru. Una din cele mai grave boli, care a început să ucidă mai mult decât oricând. În momentul de față greutatea medie mondială este de 80 – 85 kilograme, lucru deloc îmbucurător, în condițiile în care în urmă cu zece ani era 60-70 kg.

Am povestit puțin despre importanța mișcării pentru sănătate, consumul caloric, despre combinarea corectă a alimentelor și despre slăbirea sănătoasă în general. Am povestit și dezbătut despre ce înseamnă cu adevărat un bun antrenor personal și despre miturile care plutesc în jurul acestui termen. Am vorbit puțin și despre FBI (Full Body Ignition).

S-au pus diferite întrebări de la alimentarea înainte și după sport până la ce sport alegem să facem… Importanța mișcării pentru sănătate este crucială! Cert este că am concluzionat că mișcarea face bine și că e esențial să facem sport zilnic. Cel puțin 30-45 minute pe zi. Un om care face sport constant, nu numai că este sănătos, dar arată și mai bine. Dacă arată mai bine este mai fericit, dacă este mai fericit, arată mai bine și deci inevitabil este mai sănătos. MENS SANA IN CORPORE SANO!

O activitate fizică executată corect și constant sub îndrumarea specialiștilor, poate adauga ani la viață la propriu!

Dacă e să luăm punctual, mișcarea executată zilnic îmbunătățește funcționarea fiecărui sistem al organismului:

– Sistemul NERVOS: crește capacitatea de concentrare, echilibrul creativitatea și performanța intelectuală. Reduce stresul, anxietatea și frustrarea.

– Sistemul OSOS: întărește oasele și îmbunătățește forța și rezistența. Articulațiile devin mai flexibile, mișcarea mai naturală și mai ușoară. Se îmbunătățește mobilitatea, dispar durerile articulare și de spate. Se reduce riscul de osteoporoză și fracturi.

– Sistemul CIRCULATOR: se reduce riscul de accident vascular cerebral și riscul dezvoltării bolilor de inimă. Cordul se întărește, circulația sângelui se îmbunătățește, scade colesterolul rău (LDL), crește colesterolul bun (HDL). Tensiunea arterială este redusă la limita normală și este prevenită hipertensiunea.

– Sistemul DIGESTIV: are loc un control al apetitului, digestia este îmbunătățită, toxinele sunt eliminate.

– Sitemul RESPIRATOR: se reduce rata declinului pulmonar, se îmbunătățește respirația, plămânii funcționează în parametrii normali, se îmbuntățește capacitatea organismului de a folosi oxigenul, are loc o oxigenare până la nivel celular.

Alte beneficii: are loc o creștere și dezvoltare armonioasă la copii și nu numai, somnul este mai bun și mai odihnitor, se reduce riscul diabetului și cancer, mergând uneori până la vindecarea acestor boli, crește încrederea în propria persoană, are loc o îmbunătățire a imaginii, crește imunitatea, îmbunătățește sexul și relațiile de cuplu.

Făcut continuu, corect și constant, sportul te îmbunătățește și îmbunătățește totul în jurul tău! Deci importanța mișcării pentru sănătate este crucială!

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internet is for porn & hashtags are for social media!

Votează FBI (Full Body Ignition) în concursul Rexona!