in

La ce ore mâncăm dacă vrem să slăbim?

Vara ne bate la ușă, dietele minune au reapărut, pastilele colorate sunt și ele pe val, antrenamentele sunt mai mult sau mai puțin existente, trainerii își prezintă programele speciale, sălile vin cu tot felul de oferte.

Astăzi vreau să vorbim puțin despre mâncatul corect și sănătos atunci când vrei să slăbești. E cunoscut faptul că atunci când vrei să slăbești trebuie să mănânci corect și sănătos. Dar contează ce mâncăm, sau contează la ce ore mâncăm dacă vrem să slăbim corect și sănătos?

Mai mulți experți fitness/wellness au făcut anumite studii și au ajuns la o concluzie, la un răspuns la întrebarea de mai sus. Au concluzionat intr-o frază frumoasă: controlul greutății corporale este un dans complex între factorii care influențează metabolsmul – creierul, hormonii, neurotransmițătorii și procesele metabolice. Cu alte cuvinte, contează ce mănânci și cât de sănătos mănânci, însă este extrem de importantă și perioada zilei în care mănănci.

Deci ce și cum putem face să slăbim sănătos și frumos? Păi la bază e vorba despre nutriție echilibrată, alimentație sănătoasă și sport. Dar să detaliem puțin.

În primul rând, un lucru pe care îl spun mereu celor cu care lucrez: NU SĂRI PESTE MICUL DEJUN! Întotdeauna am spus că pentru micul dejun nu ai scuză. Trebuie să înțelegi că micul dejun te prinde acasă (indiferent că e vorba de casa ta sau casa celui/celei cu care ai petrecut noaptea). Deci nu ai voie să sari peste micul dejun. Și atenție, micul dejun se ia acasă, nu imediat cum am ajuns la birou! Nu îmi iau un covrigel de pe drum și nici nu consum o cafea și un iaurțel la birou. Este recomandat să consumi micul dejun în cel mult o oră de la trezire. Prima dată când deschizi ochii e indicat să bei un pahar mare de apă plată cu o felie de lămâie, la temperatura camerei. După aproximativ 30 minute, poți să consumi micul dejun și abia apoi pornești către birou! Aceste acțiuni îți accelerează metabolismul și îți pregătesc corpul, spunându-i că nu e nevoie să conserve energia (caloriile). Dacă ești o persoană care nu prea consumă micul dejun, încearcă să adaugi treptat alimente, începând cu apa. E foarte simplu: cu cât aștepți mai mult să consumi micul dejun, cu atât vei aștepta mai mult să arzi calorii.

Regula numărul doi legat de alimentație: nu lăsa să treacă mai mult de trei ore între mese și gustări (care gustări, de preferat să fie pe bază de proteine sau să fie fructe/legume.) Acest lucru ajută la menținerea glicemiei într-un nivel de siguranță, îți menține metabolsimul revigorat și energia ridicată. Deci, REGULARITATEA MESELEOR despre care vorbesc mereu celor cu care lucrez.

A treia regulă este una destul de discutată/controversată: nu mai consuma nimic după ce apune soarele! Povestea clasică “nu mai mănănc nimic după ora 18”. Ideea e astfel: metabolsimul nostru începe să încetinească în jurul orei 16 (vorbesc aici la modul general, despre persoanele care au un program relativ normal, cu trezire dimineață, mers la muncă, etc) și este în cel mai jos punct atunci când dormim. Mai exact, e indicat să consumi ultima masă din zi cu aproximativ 2 ore înainte de somn. De preferat este să consumăm mesele bogate caloric în prima parte a zilei, iar cele mai slabe caloric în partea a doua din zi. Spre exemplu, dacă te știi o mare consumatoare de dulce sau știi că nu te poți abține de la dulce, încearcă să îl consumi la micul dejun, deoarece acele calorii nu se vor depune, vor fi transformate în energie.

Deci concluzia? Contează foarte mult cât de sănătos mănânci, ce mănânci, cât de echilibrat mănănci, însă contează extrem de mult și cât de regulat mănânci, când mănănci și cât de mult te miști, antrenându-te cu cap!

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

21 Comments

Leave a Reply
  1. Cat de mare trebuie sa fie masa de pranza daca vreau sa slabesc mai repede? Trebuie sa renunt la supa sau la felul doi sau pot manca linistit si respect doar regula cu apusul soarelui?

  2. oamenii preistorici nu mancau o masa mica la fiecare 2-3 ore si fie ca ne place sau nu asa suntem adaptati

  3. Bun articol, e ok si sfatul cu nemancatul dupa ora 18, insa nu din cauza ca se incetineste metabolismul neaparat. Cumulul caloric se face pe 24 de h (adica, daca vrei, poti manca ceva si la ora 21 daca stii ca te culci la 1, ideea e sa fie 3 ore inainte de culcare), insa este mult mai usor de contorizat aportul in 24 h, daca te opresti la ora 18.00. De la ora 6 seara pana pe la 6,7 dimineata ai 12 ore in care dai o pauza organismului sa isi faca bilantul intrari-iesiri. Si daca pana la ora 18 tu aveai 1600 de calorii de mancat, dar ai sarit calul, si ai mancat 2000, in urmatoarea zi ai grija sa mananci un dejun usor, un pranz mai putin caloric, pentru urmatorul bilant pe 24 h. :)

    • Corect! Nu am vrut sa le dau detalii prea “tehnice” de aceea am zis sa ma limitez la “nu mai consumi nimic cu doua ore inainte de starea de somn”. Trebuie sa povestim putin in privat ;).

  4. Scuze pt mesajul precedent, dar chiar daca pare amuzant pt mine nu este.
    Corpul nostru nu functioneaza dupa un program de 24 de ore, daca mananci 2000 kcal la ora 23:00 si de duci la culcare in 5 minute, chiar daca ziua ai postit o sa se depuna din calorii

  5. Am citit, e bun felicitari, dar eu nu sunt adeptul a 6-8 mese mici, e nenatural si contraproductiv, prefer IF

  6. Si daca ma trezesc tarziu,gen 11-12,si acela se numeste mic dejun?sau trebuie sa ma trezesc de dimineata?(acum ca e vacanta)multumesc!

  7. Salut .De doua luni incerc sa slabesc . Ma descurc destul de bine tinand cont ca am ajuns de la 84.8 la 81.3 in doua luni .Am 170 de cm .Nu arat rau ,sunt un baiat destul de activ,fac mult sport inclusiv la locul de munca iar dupa program fac diverse tipuri de sport ,ori alerg pana acasa de la locul de munca (aproximativ 25 de min de alergare ) ori dupa ce ajung fac exercitii dintr-un program numit insanity workout iar de mancat mananc destul de bine din punctul meu de vedere si dupa tot ce am citit ….dar totusi am grasime pe abdomen si sunt mai masiv decat as vrea .
    Acum am 23 de ani iar evolutia greutatii mele a fost destul de oscilanta de-alungul timpului .La 16 ani aveam 160 cm si cantaream 90 de kg .Am facut mult sport si alimentatie corecta si in aproximativ 6-7 luni am ajuns la 71 atunci (mentionez si ca o luna am luat celebrele super slim ) iar apoi am tot inceput sa mai pun putin cate putin ,mai faceam sport ,joc fotbal des ,alerg ,nu mananc seara de obicei dar in schimb mancam dulciuri ,sunt pasiunea mea .Inca mananc dar mai moderat decat in perioada asta de 4-5 ani in care am tot pus cate 2-3 kg pe an.

    Obosesc destul de rar ,chiar si dupa un program de 10 ore in care ma misc destul de mult seara am chef de exercitii iar dupa eercitii nu zic nu la o iesire la plimbare sau un tenis de masa .
    Ma simt bine si energic dar vreau si un corp putin mai suplu .Macar inca 5 kg sa slabesc .
    Cu sanattea stau bine …nu stiu ce sunt alea medicamente ,nurofen am luat de 2 ori in viata mea .In farmacie intru odata de doua ori pe an si asta pentru dopuri de urechi sau in cel mai rau caz Coldrex .

    Pot slabi dar temerea mea este pielea care mi-ar putea ramane pe abdomen .

    Dupa tot ce am spus crezi ca ai putea sa imi dai ceva sugestii in plus ?
    Multumesc anticipat si multumesc pentru tot ce faci pentru noi !

  8. Salut. Am o întrebare. Am 16 ani, 1,65 și am solduri foarte mari și lat. Cum as putea sa le dau jos mai repede și cum ce exerciții m-ar putea ajuta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Școala zidarilor Holcim

SkyRun 2014 – ediția cu numărul 2 – start înscrieri