in

Odihna pasivă

Refacerea sportivă prin somn: Odihna pasivă

Somnul este fundamental pentru refacerea sportivă după efort fizic și psihic. Un somn sănătos se instalează rapid și devine curând profund.

Sunt două faze ale somnului:

1. Lent, obișnuit numit și non-REM, care reprezintă 70-80% din somnul adultului și se remarcă prin reducerea activităților vegetative și neuro-musculare. În timpul somnului lent se reface sinteza proteică, țesuturile și se mărește secreția hormonului de creștere, care accelerează regenerarea.

2. Somnul rapid, REM, reprezintă 20-30% din somnul adultului. În această fază se declanșează visele. Somnul trebuie să fie de 8-10 ore , între ora 22-23 până la 7-8.

Potrivit cercetărilor științifice, somnul este mai reconfortant dacă începe înainte de ora 24. Pentru sportivi este indicat somnul care începe la ora 22. Durata optimă de somn este de 8 ore. În perioada cu antrenamente sau competiții intense, sportivul trebuie să se odihnească 1-2 ore după amiaza. Un somn sănătos se caracterizează prin adormire rapidă și nivel adecvat de profunzime.

Beneficiile somnului:

– hormonul de creștere este activat. Cea mai propice eliberare se realizează între ora 2-4 dimineața, atunci când se accentuează refacerea și regenerarea țesuturilor, a celulelor cerebrale.

– rezervele energetice sunt refăcute

– creierul este eliberat de sarcini inutile

În urma unor eforturi de rezistență, sportivii adorm mai repede, iar somnul lent, cât și durata totală de somn se prelungesc.

De luat aminte! Activitatea sportivă prestată seara târziu, cu solicitare ridicată, întârzie instalarea stării de somnolență și reduce durata totală de somn REM.

Câteva tehnici generatoare de somn:

hidroterapia

– masaj blând, de relaxare

-controlul respirației (inspirația și expirația sunt calme și au durate egale)

aromaterapie, în special uleiul esențial de lavandă

– exerciții de relaxare musculară progresivă

– lectură înainte de culcare

– sedative ușoare

– ingerarea unui pahar cu bere

Somn ușor, vise plăcute!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply
  1. Parca consumul de alcool nu era recomandat cu vreo 2h inainte de somn pentru ca nu te vei odihni suficient, vei avea cosmaruri etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gym for beginners

Odihna activă