in

Phoenix din Timişoara VS. Iancu de Timişoara

După cum probabil ştiţi,sunt suporter al alb-violeţiilor din Timişoara.Ştiam de ceva vreme ca urma sa avem alt imn,compus şi cântat de cei de la Phoenix.Însă nu am mai auzit nimic despre asta,până ayi când citesc in Bănăţeanul , următorul articol:

Noul imn al echipei FC Timişoara a trezit pasiuni nebănuite chiar înainte de a fi lansat. Compus de legendara trupă Phoenix, cu o linie melodică absolut originală, imnul s-a împotmolit în… versuri şi în bani. Preşedintele clubului Marian Iancu a propus câteva modificări ale textului în timp ce autorul, celebrul timişorean Nicu Covaci, refuză orice compromis. Cum la mijloc sunt destul de mulţi bani şi câteva clauze contractuale, cele două părţi sunt nevoite acum să găsească o cale de mijloc.

O idee generoasă
La sfârşitul campionatului trecut, conducerea clubului Politehnica Timişoara a încheiat un contract cu Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix care, într-o conferinţă de presă, a anunţat că va compune un nou imn pentru echipa – pe atunci – alb-violetă. Imnul urma să fie prezentat oficial la debutul echipei în cupele europene, într-un concert organizat la stadionul Dan Păltinişanu. Pentru ca versurile şi linia melodică să fie adoptate de cât mai mulţi suporteri, s-a gândit şi o acţiune de promovare prin care, o dată cu biletele de intrare la meci, fiecare suporter să primească un CD cuprinzând imnul şi mai multe melodii noi ale trupei Phoenix. După două luni, Nicu Covaci şi ceilalţi membri ai formaţiei au reuşit să finalizeze proiectul. Cu toate că noul imn al echipei a fost adus în faza lui finală, acordurile muzicale nu au ajuns nici până acum la urechile suporterilor timişoreni. Diferende de ordin financiar şi contractual survenite între realizatorul imnului, Nicu Covaci, şi preşedintele Marian Iancu, au făcut ca întreaga afacere să treneze, în detrimentul suporterilor timişoreni.

10.000 de euro pentru imn
“Imnul lui Poli l-am predat domnului Emil Roşianu, în 31 mai. L-a ascultat înnebunit. I-a plăcut, însă nici până astăzi imnul nu a fost plătit. Trebuia să primim pentru el 10.000 de euro. Aveam de gând să realizăm şi un videoclip cu galeria suporterilor timişoreni, ceva unic în ţară”, a declarat, pentru BĂNĂŢEANUL, Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix. Clubul a plătit o parte din bani în avans, însă înregistrările făcute în studiourile din Spania şi din Bucureşti l-au făcut pe Nicu Covaci să scoată din buzunare o sumă consistentă de bani. “Când am discutat cu dl. Iancu, dânsul mi-a zis să fac câteva schimbări. Chiar mi-a trimis şi nişte versuri pe care ţinea să le integrez în imn. Eu am refuzat să fac modificările propuse de el, pentru că în actul de concepţie şi de compoziţie nu accept să se bage nimeni”, a spus Nicu Covaci.

Pe muchie de cuţit
Liderul trupei Phoenix, cel care a realizat atât versurile, cât şi linia melodică a noului imn, a rămas ferm pe poziţii. “Dacă Marian Iancu aşa consideră că trebuie să lucreze cu oamenii, bine. Cine poate, să-l înghită aşa, dar eu nu-l înghit! Asta este mentalitatea dânsului! Nu e zgârcit. Are bani, dar la ce bun, dacă aşa se comportă? Dacă nu vom ajunge la un consens, mă gândesc foarte serios să-l dau pe domnul Iancu în judecată. El poate să-şi bată joc de jucătorii lui, dar nu de noi. În momentul de faţă, treaba este pe muchie de cuţit”, a dezvăluit Nicu Covaci.

Banii la urmă
La rândul lui, Marian Iancu, preşedintele clubului FC Timişoara şi principalul finanţator al echipei, susţine că imnul nu este încă finalizat. “Acum se află într-o fază intermediară. Nu l-am primit, încă, într-o formă finală. Am ridicat câteva obiecţii legate de text. Este vorba despre două sloganuri ale echipei pe care le-am propus şi nu s-au regăsit în text. În plus, este vorba şi despre un conflict cu galeria. Unii dintre fani acuză faptul că trupa Phoenix a contribuit la realizarea imnului lui Dinamo şi că au cântat pe stadionul lor”, a declarat pentru BĂNĂŢEANUL, Marian Iancu. Preşedintele clubului FC Timişoara afirmă că îi va da banii lui Nicu Covaci de-abia în momentul în care imnul va fi prezentat în forma lui finală. “Dacă are nevoie de bani, să ne anunţe, că îl împrumutăm. Aşa sunt artiştii! Comportamentul lor este asemănător cu al celor care practică cea mai veche meserie din lume!”, a comentat Marian Iancu.

Nu cedează
Principalul finanţator al echipei dă vina pe Nicu Covaci. “El e de vină, în nici un caz suporterii. Conform contractului, el avea nişte obligaţii pe care nu le-a dus la termen. Data la care trebuia să prezinte varianta finală a imnului a expirat de mult. În plus, mai e şi problema cu galeria. În acest moment nu cred că se pune problema ca el să cânte pe stadion, pentru că nu vreau să aibă parte de un cor de înjurături”, a mai adăugat Iancu. Atât preşedintele Marian Iancu, cât şi Nicu Covaci, par să nu dea înapoi. Fiecare ţine la principii, iar imnul rămâne încă “într-o etapă intermediară”, care nu a primit acordul final. Interesant este însă faptul că atât Gheorghe Chivorchian, preşedintele Comitetului Director, cât şi Emil Roşianu, vicepreşedintele clubului, au apreciat creaţia artistică a noului imn compus de Nicu Covaci. “Dacă îl auzi, te împăroşezi tot. E extraordinar”, a spus Chivorchian, în timp ce Emil Roşianu, într-o recentă apariţie televizată, a dezvăluit că în momentul de faţă se lucrează la o variantă video a imnului, semn că acesta a fost bine primit.

O viziune nerealistă
Reprezentantul galeriei, Cristi Brâncovan, recunoaşte că au fost voci din sânul galeriei care au contestat faptul că unii dintre membrii trupei Phoenix au colaborat la realizarea imnului rivalilor de la Dinamo. “Din păcate, nici colaborarea cu impresarul trupei Phoenix nu a fost prea bună. Noi nu am ascultat până în momentul de faţă nici măcar două secunde din noul imn. Nici măcar o variantă”, a declarat pentru BĂNĂŢEANUL, Cristi Brâncovan, unul dintre liderii galeriei timişorene. Drukerul polist spune că nu contestă profesionalismul celor din trupa Phoenix, dar are obiecţii în privinţa relaţiei acestora cu suporterii. “Mi s-a părut un pic nerealistă viziunea pe care ei o aveau despre suporteri. Ne-au anunţat să adunăm cel puţin o mie de oameni pentru a realiza un videoclip. Nimeni nu ştia textul imnului şi nu îmi dau seama nici acum ce s-a dorit. Se dorea aducerea a cât mai multor oameni, dar nu s-a spus nimic. Noi tot ceea ce am făcut, am făcut-o voluntar, dar ei ne-au privit ca pe nişte angajaţi ai clubului care trebuie să stăm în poziţie de drepţi”, a explicat Cristi Brâncovan.

Calea de mijloc
În ceea ce priveşte viitorul imn al echipei, reprezentantul suporterilor spune că acesta nu poate fi impus. “Imnul trebuie să fie unanim acceptat de suporteri. Mie nu mi-ar fi displăcut să avem un imn şi un concert al formaţiei Phoenix pe stadionul Dan Păltinişanu. Cu siguranţă că soluţii sunt şi trebuie găsită până la urmă o variantă de mijloc”, a spus Cristi Brîncovan. Soluţii încearcă să găsească şi impresarul formaţiei Phoenix la Timişoara, Titi Dragomir. “Va trebui să găsim o cale de mijloc, pentru că interesul este ca de acest imn să profite întreaga Timişoară. Am ascultat zeci de imnuri ale unor echipe de fotbal mari din întreaga lume, pentru că am vrut ca să nu semene cu nici unul dintre ele. Întreaga creaţie a aparţinut lui Nicu Covaci. Din păcate, ceea ce a vrut Iancu nu se putea pune pe linia melodică”, a explicat impresarul formaţiei Phoenix, Titi Dragomir. Pentru a scoate cheltuielile de producţie cu noul imn, Nicu Covaci mai are la îndemână o variantă. “Să primim câte un euro pentru fiecare CD vândut împreună cu biletele de intrare la meci”, propune liderul formaţiei Phoenix. Indiferent care va fi în cele din urmă calea aleasă, clubul cât şi cei de la Phoenix trebuie să găsească o variantă de compromis, din care câştigători să fie suporterii Timişoarei, singurii care contează cu adevărat în această ecuaţie.

Tot în acelaşi articol sunt prezentate şi versurile ce urmau a fi intonate în imn:

Tari ca şi stânca din munţii Carpaţi
Îngrozind duşmanii şi iubiţi ca fraţi.
Nori de furtună se-adună pe cer
Iată violeţii cu inima de fier.

Învingătorii
Ce ţin stindardul sus,
Vestiţi în Răsărit
Temuţi în Apus.

Războinici în zale
Şi-n fuga de cal
Fulgerând la poartă
Val după val.

Şi acum părerea mea ,este că totuşi parcă suporterii s-au obişnuit cu “Zi cu soare” , şi mie personal îmi place cum sună,mai ales varianta cântată de Cargo.Voi ce credeţi?Ar avea “priză” la suporteri versurile de mai sus?

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

2 Comments

Leave a Reply
  1. il felicit pe impresarul phoenix titi dragomir pentru ideia avuta un imn pentru poli nu putea fi facut decit de phoenix doua simboluri ale acestui oras si imnul mi se pare perfect,plus ca imnul vechi nu are drepturi de autor asa ca iancu stie ce face

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bijelo Dugme – Djurdjevdan

Bancul şi piesa zilei