Pofte alimentare des întâlnite, decodate de nutriționiști
Cu siguranță ți s-a întâmplat ca pe parcursul unei zile să ai poftă de ceva dulce sau de ceva sărat. Poate că uneori ai rezistat tentației, dar de cele mai multe ori ai cedat ispitelor culinare, iar excesul de alimente nesănătoase a dus la acumularea de kilograme. Este nevoie să înțelegem semnificația poftelor alimentare pentru a le putea diminua.
Pofte alimentare = carențe în organism
Ai idee ce reprezintă aceste pofte? Ei bine, ele sunt niște mesaje pe care organismul le transmite atunci când există dezechilibre la nivelul vitaminelor, mineralelor, acizilor grași sau la nivelul energiei. Este modalitatea corpului nostru de a semnala că anumite substanțe lipsesc din organism.
Cele mai întâlnite alimente după care tânjim sunt: dulciurile, carbohidrații, ciocolata, sarea. Să le luăm pe rând:
- Ciocolată – lipsă de magneziu în organism
– deficit de vitamina B
– semn de oboseală și stres ( exercițiile fizice cresc nivelul serotoninei şi diminuează pofta de dulce)
Poți opta pentru alte surse mai sănătoase de magneziu: migdale, nuci, semințe crude, tărâțe de ovăz, pește, legume cu frunze verzi sau ciocolată neagră (consum moderat).
- Poftă excesivă de dulce – deficiență de crom ( cromul menține în echilibru nivelul de insulină)
Aici apare un cerc vicios, cu cât se consumă mai multe dulciuri, cu atât apare pofta de mai multe. Se recomandă consumul de fructe (mere, portocale, lămâi), alimente sățioase, bogate în fibre.
- Poftă de sărat – carență de calciu, potasiu, fier
Pentru a reduce semnificativ pofta de sărăt se recomandă consumul regulat de legume fierte în abur, consumul de lapte proaspăt. Legumele verzi, lintea, fasolea, cerealele integrale au rolul de a diminua această poftă resimțită de majoritatea dintre noi. Se recomandă creşterea aportului de vitamina C și potasiu (smochine,banane, stafide).
- Poftă de carbohidrați – lipsa acizilor graşi esenţiali, dereglări hormonale
Optați pentru nuci, somon, semințe de in, ulei de măsline,ulei de argan alimentar sau ulei de pește. Dacă ți-e poftă de pâine, corpul tău duce lipsă de azot și se recomandă alimente precum: fasole, pește, cartofi dulci, dovleac la cuptor.
- Poftă de carne – lipsă de fier (mai ales în cazul femeilor aflate la menstruație)
Pentru a compensa deficitul de fier din organism este bine să se consume: ciuperci, mazăre, spanac, broccoli, fasole, prune, smochine, alimente bogate în vitamina C, alune, migdale,
De reținut și pus în aplicație: înainte să-ți satisfaci o anumită poftă culinară este bine să bei un pahar cu apă plată! Următorul pas este să înlocuiești alimentele la care poftești cu fructe și legume proaspete, care să-ți asigure nutrienții necesari organismului.
Tu ce pofte alimentare ai?