Acest articol este scris de Dan Blaj, care spune ca anul trecut sortii au fost de partea sa si a reusit sa castige titlul de Campion National Absolut la Culturism. Articolul face parte din cele primite pentru provocarea lansata in urma cu ceva timp.
Daca va place ce cititi, dati cu share si like :).
Despre primul pas… primul pas prin tine spre tine, spre energia şi sănătatea din tine, respectiv forţa şi încrederea dată de acesta. Cel puţin asta simt eu in fiecare zi când calc pragul sălii de antrenament. Timpul de multe ori parcă se opreşte în loc şi sunt din nou transpus acolo la primele antrenamente alături de tatal meu, cel căruia îi mulţumesc din tot sufletul pentru că mi-a arătat această cale, acolo la primele limite şi recorduri personale depăşite, acolo la graniţa dintre “nu mai pot!” cu “continuă!”, acolo cu mine, singur, concentrat la lupta cu propriul eu şi pentru cea mai bună variantă a mea, acolo …
Primul pas e cel mai frumos pentru că indiferent în ce domeniu al vieţii tale va fi, este unul din care vei avea multe de învăţat, în primul rând despre tine şi apoi despre lumea ce te înconjoară. Primul pas la care mă refer în articolul de faţă, este cel pe care îl faci într-o sală de fitness, culturism sau spre orice altă activitate care are ca şi scop principal (printre altele) îmbunătaţirea condiţiei fizice.
Există nenumărate studii care atestă că durata şi calitatea vieţii unei persoane e influenţată şi îmbunătăţită de alegerile şi deciziile (paşii) luate în fiecare zi şi care dau naştere stilului de viaţă al fiecăruia. Sănătatea ar trebui să cantărească greu în aceste alegeri din cadrul stilului de viaţă prin aspecte care ţin pur şi simplu de bunul simţ şi probabil sunt arhicunoscute, precum:
– o alimentaţie variată, cât mai naturală şi mai puţin prelucrată termic;
– exerciţiile fizice – indiferent în ce forma (de la dans până la MMA) şi practicate cât mai regulat;
– somnul cu media recomandată cam peste tot de 7-8 ore pe noapte, refacerea, recuperarea şi relaxarea după efort, reducerea şi controlul stresului, activităţi de loisir;
– renunţarea la fumat, consumul moderat (sau deloc) de alcool sau al altor vicii ale industriei alimentare.
Nimic mai simplu şi mai cunoscut. Cu toate acestea puţini respectă aceste practici cu consecvenţă şi adoptarea lor din punct de vedere al continuităţii pare dificilă.
Răspunsul şi secretul stă în obiceiuri. Pentru a ajunge acolo unde doreşti, fie că vorbim despre condiţia ta fizică sau orice altceva, adoptarea unui obicei sau obiceiuri în sensul acesta, îţi călăuzeşte pasul către direcţia potrivită. Obiceiul e ceva ce faci în mod natural şi fără prea mult efort conştient din partea ta, care nu necesită o mare parte din voinţa şi resursele tale spre a face acel lucru.
Pe scurt dacă vrei un rezultat sau doreşti rezolvarea unei probleme (de ex. creşterea masei musculare cu 5 kg/ scăderea ţesutul adipos cu 10 kg):
-identifici obiceiul necesar (conceperea planului alimentar şi de antrenament – cu stabilirea obiectivului şi strategiei );
-introduci obiceiul în viaţa de zi cu zi (aplicarea planului cu perseverenţă);
-excluzi alt obicei pe care il ai şi nu îţi aduce rezultatele dorite
După aplicarea celor de mai sus într-o anumită perioadă de timp (şi accentuez cuvântul PERIOADĂ pentru că trebuie să dai încredere şi timp oricărui plan ar fi, cu răbdare să treci prin tot procesul respectiv – cu viziunea de la început în minte – şi să nu abandonezi călătoria înainte să ajungi la destinaţie) vei ajunge unde îţi doreşti cu succes ;).
Alegerea de a face acest prim pas îţi aparţine întru totul, e sub controlul tău şi este legat de conştientizarea asupra responsabilităţii proprii pentru menţinerea unei stări de bine pe plan fizic, psihic şi social (într-un cuvânt sănătatea).
Poţi controla într-o proporţie importantă factorii care influenţează starea de sănătate a organismului tău. Tot ceea ce trebuie să faci e să îţi creezi în timp nişte obiceuri bune, mentenabile şi eficiente în obţinerea rezultatelor dorite, de pe urma cărora să te poţi bucura cu naturaleţe.
Sănătatea corpului tău (nu de putine ori denumit “templu”,”lăcaş al sufletului” etc.) e un dar care trebuie îngrijit, pe care clădeşti, acumulezi, transporţi, proiectezi, transpui, vizualizezi, creezi şi de la care porneşte toată călătoria în orice alt spectru sau domeniu al vieţii în care îţi concentrezi în mod conştient sau nu atenţia. După cum vezi faci cam multe cu el :), probabil nici nu ştii câte ai putea să faci, şi din acest motiv eu cred că merită o investite temeinică.
Revenim deci la primul pas pentru tine.
Cel mai indicat ar fi să incepi cu obiceiurile alimentare. Educaţia alimentară (nutriţia) cred că ar putea şi ar trebui chiar să fie introdusă ca materie de studiu în şcoli începănd încă din ciclul gimnazial, ce să mai zic de licee. Indiferent ce obiective ai avea, să îţi dezvolţi masa musculară sau să slăbeşti în cel mai sănătos şi mentenabil mod , trebuie să manânci, însă nu oricum. Toate acestea le POŢI realiza învăţând şi educându-te despre ce, cât şi când trebuie mâncat.
Trecerea pragului sălii de fitness.
E un prim pas important pentru un începător care nu a prea avut tangenţă cu efortul fizic (la nivel mai organizat), dar este apt şi sănătos pentru acesta, sau pentru cineva care revine după o anumită perioadă de pauză. Cuvântul de bază pentru tine dacă te afli în poziţia lui ar putea fi adaptarea şi evaluarea. Evaluarea condiţiei fizice, adaptarea la efort sunt primele lucruri de care ar trebui să te ocupi. Tot aici ar fi bine să “îţi iei” un antrenor care să se ocupe de tine şi preferabil ar fi unul care ştie ce face, pe scurt are nişte rezulate reale obţinute ori pe el, ori pe cineva cu care lucrează. Îţi va scurta din timpul spre obţinerea rezultatelor şi vei avea acces cel mai rapid la informaţiile şi modul lor cel mai eficient de aplicare… adică te vei educa în cel mai bun mod direct de la sursă :). Dacă nu îţi permiţi financiar lucrul acesta întreaba instructorul sălii despre orice nelămuriri ai avea şi încearcă să te documentezi cu informaţie de calitate.
Dacă sentimentul de jenă sau ruşine creat de orice gand sau închipuire a ta (indiferent de sex) te opreşte să faci acest prim pas, adu-ţi aminte că e doar mintea ta care încearcă să te saboteze şi să te ţină în zona de comfort. Porneşte la drum cu viziunea, dorinţa pe care o ai şi pe care ştii că o poţi realiza (din moment ce ti-ai imaginat-o vor veni şi soluţiile) pentru a-ţi rezolva problema. Pentru aceasta alegerea unui partener de antrenament aflat cam la acelaşi nivel cu tine constituie un avantaj. Dacă nu ai “privilegiul” de a te antrena alături de un partener sau a avea un antrenor, porneşte cu încredere la drum dar având un plan de antrenament bine stabilit, pe lângă cel alimentar desigur.
În această primă etapă e absolut necesar să înveţi modul corect de execuţie al exerciţiilor pentru a obţine efectul maxim de la fiecare şi a evita accidentările. Va fi mult mai dificil ulterior să te dezobişnuieşti de mişcările prost învăţate.
Aaa … şi că tot suntem în perioada de implementare a unui nou obicei. Vor fi zile când nu vei avea deloc cheful sau energia să te duci la sală.
Porneşte totuşi înspre sală DOAR cu gândul că trebuie să îi treci pragul :). Acolo te apuci încet cu încălzirea, apoi treci să faci ce îţi place din ce ai făcut pănă atunci sau poţi să încerci altceva nou ce ţi se pare interesant. Vei vedea că la final energia şi starea de spirit vor fi la alt nivel şi cu mult îmbunătăţite. Şi acestea datorită tot propriului corp care declanşează după efortul fizic mecanisme la nivelul centrilor nervoşi ai plăcerii în creier şi la nivel hormonal prin endorfine care îţi crează o senzaţie plăcută şi dorinţa de a te întoarce şi altădată la sală.
Oricum în această primă etapă (care diferă de la o persoană la alta) ar trebui să te intereseze implementarea obiceiului de a face mişcare.
Nu uita că viaţa e mişcare şi suntem făcuţi pentru aceasta, aşa că …spor la primul pas şi povesteşte-ne cum a fost în caz că l-ai făcut deja sau ce intenționezi să faci :)
Daca ti-a placut articolul, nu ezita sa il dai mai departe. Pentru intrebari, nelamuriri, doleante si altele te astept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu intrebari si raspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Daca vrei sa afli imediat cum scriu ceva, iti recomand sa te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Daca vrei sa ma ai ca antrenor personal, contacteaza-ma.
Toate bune, spor(t) in toate!
Respect celuia ce a scris acest articol,foarte frumos articolul, am aflat câteva lucruri pe care nu le știam .