in ,

Quinoa

Quinoa: câteva motive întemeiate s-o incluzi în regimul tău alimentar.

Quinoa a devenit, recent,  din ce în ce mai populară datorită numeroaselor cercetări care au scos la iveală multiplele ei beneficii pentru organism. Este o proteină vegetală completă, conține vitamina E, complexul de vitamine B,  aminoacizi esențiali, fier, magneziu, acid folic, mangan zinc, fosfor, calciu (care se asimilează mai ușor în organism decât cel din lactate), acid linoleic esenţial , fibre. Bobițele mici sunt extrem de sățioase și ușor de digerat. Dacă n-ai încercat până acum acest aliment și te întrebi ce gust are, află că se aseamănă cu miezul de nucă.

Quinoa sau aurul incașilor, cum mai este denumită, nu este o cereală (cum se crede în mod eronat), ci o plantă din familia Amaranthaceae-Chenopodiaceae, precum spanacul și sfecla roșie. De aceea, quinoa nu conține gluten. Ea a devenit foarte apreciată pentru valoarea sa nutrițională și potrivit unui studiu realizat la Universitatea Harvard, consumul ei zilnic poate prelungi viața. Riscul de deces prematur se reduce cu 17% dacă mâncăm în fiecare zi quinoa.

Datorită conținutului ridicat de fibre, proteine, minerale și antioxidanți, quinoa este un aliment minune, fiind populară printre cei care au adoptat regimul vegan, cei care au intoleranță la lactoză (sursă ideală de calciu) sau la gluten.

Beneficii pentru sănătate:

– reduce riscul de cancer, boli respiratorii

– sursă de energie, crește forța musculară ( ideală pentru sportivi)

– reduce frecvența durerile de cap și a migrenele, datorită substanței riboflavin

– scade riscul problemelor cardiace, previne înfundarea arterelor, scade colesterolul

– tratează tulburările cauzate de ficatul leneș

– previne diabetul

– stimulează sistemul imunitar

– are efect anti- inflamator

– îmbunătățește digestia, efect detoxifiant

– stimulează funcția renală

– te ajută să-ți controlezi poftele alimentare (vezi aici) și să-ți menții greutatea sub control

– întărește oasele și cartilajele, prevenind artrita, osteoporoza

– aliment supernutritiv bun pentru sănătatea creierului, îmbunătățește memoria

De obicei, quinoa se gătește prin fierbere, asemeni orezului. Pentru un mic dejun sănătos și delicios se recomandă consumul ei în orice combinație de cereale, fructe uscate, lapte. Se poate pune în supe, diverse salate sau preparată alături de legume. Dacă preferi dulciuri dietetice sau fără gluten, făina de quinoa este ideală.

Tu ai încercat până acum quinoa?

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beetroot – red beets: superfood that increases sports performance

Colegiul Alexandru Ioan Cuza – teren nou de baschet