in

Recomandările medicilor: GER NĂPRASNIC – cum te aperi?

Iarna aceasta ne-am confruntat cu zile destul de geroase. Atenționările meteo de ger și viscol apar cu recurență pe canalele de știri, de aceea doctorii au câteva sfaturi utile pentru perioada cu temperaturi extrem de scăzute.

Trebuie cunoscut faptul că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie,dificultăți de vorbire. Pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități.

Direcția de Sănătate Publică cere populației, printr-un comunicat postat pe site-ul dspb.ro, să ia în considerare următoarele recomandări în caz de ger:

– se impune consumul de alimente bogate în proteine si grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea consumului bauturilor alcoolice

– evitarea deplasărilor în spații deschise și expunerea la frig, iar în cazul în care este absolut necesară o astfel de deplasare recomandăm îmbrăcămintea adecvată și folosirea obiectelor de vestimentație specifice anotimpului de iarnă (căciula, fular, mănuși, încălțăminte de iarnă etc.)

– persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate.

– o atenție specială trebuie acordată copiilor, iar părinții sunt rugați să evite transportul acestora pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

– evitarea unei expuneri prelungite a mâinilor si picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic)

– încălzirea corespunzătoare a locuințelor și a spațiilor închise de locuit și evitarea utilizării instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi și atenție la supraîncălzirea atmosferei din locuință pentru că șocul termic este mai mare atunci când ieșiți afară

– evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe porțiunile acoperite cu gheață

Dacă totuși n-ai urmat indicațiile medicilor și te-ai ales cu degerături și hipotermie, iată aici câteva măsuri de prim ajutor!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Detoxifiere după sărbători: apa cu lămâie, asul din mânecă

Cum să revii la greutatea normală