in

Starea de flux

Starea de flux – amestec de creativitate, imaginație și fericire spontantă

 

Ți s-a întâmplat vreodată să faci ceva foarte atent, să pierzi noțiunea timpului, să te dăruiești complet și să te simți împlinit?! Această experiență valoroasă și plină de satisfacție a fost identificată de către psihologul ungur Mihaly Csikszentmihalyi drept stare de flux (flow). Starea de flux este o cale unică de a deveni productiv şi a-ţi îndeplini dorinţele și este independentă de tipul de activitate.

Mihaly Csikszentmihalyi o consideră cea mai plăcută şi mai valoroasă trăire pe care o persoană o poate avea.

Flow-ul este o stare evidentă de bine, în care mintea este focalizată spontan și natural pe ceea ce faci, indiferent că are legătură cu profesia sau cu timpul liber. Astfel, o activitate te interesează atât de mult încât efortul pe care îl depui nu este frustrant, ci recompensator prin însăși natura activității.

Starea de flux nu este ceva supranatural, i se poate întâmpla oricui. Ea poate să apară atunci când practici un anumit sport, când lecturezi o carte bună, când gătești, etc. Presupune o implicare totală, un fel de a deveni una cu ceea ce faci. Când ești prins într-o activitate plăcută, creierul eliberează mai multă dopamină, care facilitează gândirea creativă, ne energizează, ne permite să facem mai ușor conexiuni și analogii.

E bine de știut că fluxul e pierdut atunci când încerci să-l controlezi. Absența controlului se referă la absența deliberării sau a îngrijorării că nu faci bine sau că n-o să meargă. Putem însă controla condițiile în care este cel mai probabil ca starea de flux să apară. Astfel, este important să fii perseverent într-un efort ce te menține la limita capacităților tale. Este crucial să-ți armonizezi aptitudinile cu dificultatea sarcinii. Dacă e prea ușoară, te plictisești, iar dacă e prea grea, eșecul te deprimă. Trebuie să evoluăm treptat și să ne stabilim țeluri realiste. Armonia dintre capacități și nivelul de dificultate atrage flow-ul, care la rândul lui amplifică aptitudinile.

În concluzie, e recomandat să-ți urmezi înclinațiile naturale pentru a avea parte cât mai des de această stare de bine și de inspirație. Nu bloca potențialul natural al copiilor și nu-i îndrepta spre direcții considerate, doar la prima vedere, valoroase sau aducătoare de bani, pentru că se vor transforma în adulți nefericiți, frustrați, cu probleme psihosomatice și devorați de stres.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 Cute Puppies For Anyone Who Needs A Smile

FullBodyIgnition (FBI) – aprilie