in ,

Sucoterapia & fructe cu valoare terapeutica: AFINELE & SUCUL DE AFINE

Voi începe să scriu periodic articole despre sucoterapie, fructe și legume cu valori terapeutice. Ce este sucoterapia? Este o practică terapeutică naturistă care dacă este respectată cu sfințenie poate face minuni și este alternativa naturală a medicinii care ne-a invadat, a pastilelor, capsulelor și injecțiilor de tot felul.

Am spus întotdeauna oamenilor cu care lucrez că este de preferat evitarea farmaciilor, adică amânarea pe cât posibil a folosirii diferitelor pastile. Am dat mai multe povești, și motive pe care nu e cazul să le dezvolt acum aici. Așasar, începând de azi, voi încerca pe cât posibil să aduc în prim plan fructe și legume terapeutice, consumate ca atare în stare crudă sau sub formă de suc natural.

Astăzi: afinele și sucul natural de afine. Sucoterapia: Afinele și sucul de afine…

afina

Afinul (Vaccinum myrtillus) este originar din Europa și Asia, în țara noastră crește în flora spontană de deal și munte. Afinele sunt bobițe de 1-2,5 grame de culoare neagra-albăstruie, cu un gust plăcut dulce-acrișor, puțin astringent. Perioada de coacere și culegere este iulie-septembrie, în funcție de sol și climat.

Afinele conțin glucoză, fructoză, zaharoză, diferiți acizi, proteine, vitamine, pigmneți, chinină, uleiuri și săruri minerale.

Proprietăți terapeutice: frunzele de afin au proprietăți hipoglicemiante, astringente, bactericide, antidiareice și dezinfectante pentru căile urinare și biliare. Fructele au numeroase proprietăți și utilizări terapeutice – antiseptice intestinal și antidiareice, astringente, bactericide, antihelminitice, hipoglicemiante și antidiabetice, vasoprotectoare, tonice și revitalizante. Alături de cătina albă și măceșe sunt cele mai valoroase fructe montane de la noi.

Neomirtilina, principiu activ conținut mai ales în frunze dar și în fructe, acționează ca o insulină vegetală, reducând sensibil glicemia, deci diabetul. Afinele reușesc să sterilizeze bacilii tifosului, colibacilii și bacilii enteritei, deci sunt indicate în tratamentul febrei tifoide, colibacilozei și enteritei acute. Principiile antiseptice ale afinelor combat procesele de putrefacție intestinală, diareea, dizenteria și restabilesc tranzitul digestiv normal. Acidul chimic conținut de afine reduce cantitatea de uree din sânge. Afinele sunt indicate în tratamentul aterosclerozei și în tonifierea sistemului circulator.

În afecțiunile dermatologice au efecte benefice în tratementul eczemelor, plăgilor, dermatozelor și ulcerului. Prin consumul natural de fructe de afin sunt vindecate o serie de afecțiuni ale cavității bucale precum afte, gingivită sau stomatită. Afinele au indicații în tulburări oculare și contribuie la îmbunătățirea vederii, mai ales cea nocturnă.

Afinele și sucul de afine au o acțiune tonifiantă asupra întregului organism, fiind indicate astenicilor, convalescenților, anorexicilor, copiilor, bătrânilor și sportivilor.

Sucul de afine este un suc deosebit de concentrat, hrănitor, vitaminizant și remineralizant al organismului. Se prepară din afine proaspete, prin stoarcere manuală într-un tifon sau preparare la mixer/blender. Sucul are culoare închisă, gust acrișor și astringent.

Este deosebit de eficace în infecții urinare, intestinale, enterite, colită, diaree, putrefacții intestinale, datorită proprietăților bactericide și antimicrobiene ale afinelor. Are proprietatea de a scade zahărul din sînge, reglează digestia și restabilește pofta de mâncare.

Sucul de afine este recomandat în tratementul următoarelor afecțiuni:
– enterită, diaree, constipație
– colită
– putrefacții și infecții intestinale
– diaree la copii și bătrâni
– ateroscleroză
– colibaciloză
– diabet
– tulburări circulatorii (arterite, varice)

Cantitatea de suc concentrat recomandată pentru o doză de consum este de 5-10 ml, amestecat cu apă până la 100 ml. Se bea încet înainte de mesele principale. Resturile de pulpă și coaja rămase după extragerea sucului se pot utiliza pentru preprarea gelatinei (peltelei) de afine, prin fierbere în apă cu adaos de zahăr și gelatină. Se toarnă în forme de dimensiuni mici (porție pentru o persoană) și se păstrează la rece. În cazul diabeticilor zahărul va fi înlocuit cu zaharină sau îndulcitor.

Așa-i că nu bănuiai că sunt atât de benefice afinele și sucul natural din afine?

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Sursă info: Dr. Liviu Buluș + cursul autorizat de tehnician nutriționist pe care îl fac în prezent.
Sursă foto.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

7 Comments

Leave a Reply
  1. Da, se vede ca te-am neglijat si nu ti-am oferit pt degustare decat siropul din catina cu miere de albine, iar cel de afine si coacaze, a fost in teste anul trecut si nu a mai ajuns la tine. Promit anul acesta sa ajunga siropul de afine si coacaze si pe la tine.
    Cele mai bune rezultate in ceea ce spui tu mai sus, se observa cand siropul este amestecat doar cu miere de albine, fara conservanti, fara nimic.

  2. Super tare articolul!!! Crezi ca imi poti da si mie niste exerciti (sfaturi) pentru inaltare? Am 17 ani si as vrea sa mai ma inalt… ;;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Efort aerob & efort anaerob

Dan Blaj – Campion Național la culturism 2012