in , ,

De ce sa alegi scaun auto rear facing!

Scaun auto copil cu spatele la sensul de mers

De curand ne-am luat si noi masina familiei… evident, aveam nevoie de un scaun auto cat mai sigur pentru minunata noastra fata. Pana sa avem masina personala, am avut un scaun auto ieftin, pe care sa il putem monta pe orice masina era nevoie. Cumva, am avut mereu la purtator scaunul auto, indiferent de ocazie. Totusi, fiind vorba de masina personala, clar aveam nevoie de ceva mai stabil, mai sigur si montat “permanent”. Am facut diverse cercetari si am constatat un lucru: rear facing e cea mai buna si sigura optiune.

Pozitia cu spatele la directia de mers, poate fi o optiune chiar confortabila pentru copil, daca alegi scaunul auto potrivit.

Dar hai inainte de toate sa vedem un scurt filmulet in care e explicata clar situatia, de ce e mai sigura pozitia cu spatele la sensul de mers.

Cateva studii si discutii interesante gasiti in likurile de mai jos. Acolo veti vedea de ce e bine sa alegi aceste tipuri de scaune, care sunt avantajele lor precum si cateva mituri dezbatute. Stim cu totii ca e recomandat pana la minim 2 ani, dar probabil putini stiti ca in tarile scandinave se practica pana la 4/5 ani.

Articole in romana: 1, 2.

Articole in engleza: 1, 2, 3.

Asadar, scaunele auto pentru copil, cu spatele la sensul de mers sunt, conform studiilor, de pana la 5 ori mai sigure decat cele montate cu fata la directia de mers. E simplu: copiii au oasele inca fragede. Acest lucru face pozitionarea scaunului auto cu fata la directia de mers mai putin sigura. Imaginati-va o situatie (deloc placuta): in cazul unui impact, daca avem copilul asezat cu fata la directia de mers, intregul soc al impactului e retinut de centurile scaunului auto, acest lucru nu face altceva decat sa puna presiune puternica pe coloana. Centurile retin pe loc umerii si corpul copilului, in timp ce gatul, cervicala, capul sunt impinse spre inainte, ceea ce e extrem de nasol pentru oasele inca nedezvoltate ale copilului.

Pe de alta parte, daca avem copilul intr-un scaun montat cu spatele la directia de mers, intregul soc al impactului este absorbit altfel. Copilul este proiectat cu totul in scaun, deci intregile oscioare sunt proiectate, cumva uniform in scaun.

Ai nevoie de alte motive?! Buun, acum ca (sper eu), v-ati decis sa alegeti varianta rear facing, intervin alte aspecte, care tin de confort si siguranta.

Initial, ne-am facut griji ca Eila nu va dori sa stea cu spatele, pentru ca in putinele ocazii a mers numai cu scaunul montat cu fata la directia de mers. Ei bine, ne-am facut probleme degeaba! Ii place, se simte bine, confortabil si mai ales e IN SIGURANTA! Un alt exemplu personal: pe scaunul initial, cel montat cu fata la sensul de mers, indiferent de cat de mult il inclinam, cand era momentul somnului, mereu ii cadea capul in fata :(. Pe scaunul nou, rear facing, desi nici macar nu l-am pus la inclinatie maxima, fata doarme excelent!

Asadar, am tot laudat scaunele care se monteaza cu spatele la directia de mers, pai sa va si zic ce am ales noi, corect?

In primul rand, am intrebat-o pe Eila ce culoare vrea :). Iata raspunsul:

Acum ca ne-am decis asupra culorii, am pus in balanta alti factori precum calitate, siguranta, confort, sistem de prindere si asa mai departe. Desi masina noastra are sistem ISOFIX, am preferat totusi sa mergem pe un sistem clasic, pe centuri, in ideea in care daca vom fi vreodata nevoiti sa schimbam masina si nimerim ceva fara acest ISOFIX, sa nu cumva sa intampinam probleme.

Am trecut din nou la studii si cercetari si am descoperit AxKidAm luat legatura cu ei pe Facebook, acolo ne-a raspuns Maria, foarte deschis si amabil, si ne-a facut cateva recomandari. Dupa un scurt brainstorming in familie (culoarea era deja aleasa :)) ), am hotarat sa mergem pe Axkid Minikid 2.0.

Principalele motive pentru care am ales acest model:

– modelul 2.0 este lansat in 2018

– este conceput pentru a oferi siguranta si confort pe un termen cat mai lung.

– este omologat pentru categoria 0-25kg (adica poate fi folosit pana la aproximativ 125 cm si 6 ani!)

– mi-a placut ca tetiera se regleaza automat o data cu centurile de siguranta ale scaunului (toate modelele Axkid au aceasta utilitate)

– AxKid Minikid 2.0 vine cu protectia inovativa la impact – ASIP (Axkid Side Impact Protection) – o chestie misto care se monteaza pe partea laterala dinspre portiera masinii.

– este aprobat Rollover (protectie in caz de rasturnare a masinii)

– are multe reviewuri pozitive de la diverse institute de testare independente.

– se monteaza foarte usor si daca e fixat asa cum trebuie (ai video pe site-ul oficial, ai manual de utilizare), devine extrem de fix, zici ca e DE ACOLO!

Deci, ce mai astepti? Intra acum pe Axkid.ro si alege scaunul potrivit! Oamenii sunt super ok, deschisi, saritori si incearca sa promoveze cat pot ei de bine montarea scaunelor auto cu spatele la directia de mers. Au chiar si diverse evenimente pe tema asta, ii gasesti si pe Facebook!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Link Between Celiac Disease and MS

5 Stretches To Relieve Muscle Stiffness You Can Do At Your Desk