Sănătatea mentală se degradează tot mai mult odată cu vârsta, însă chiar și atunci când ești tânăr pot exista perioade în care creierul tău nu este atât de funcțional pe cât ar trebui. Menținerea unei minți active ajută la funcționarea mai bună a creierului, ceea ce duce la funcționarea mai bună a întregului organism. Crezi sau nu, anumite lucruri simple pe care le faci zilnic, sunt suficiente.
Activități noi care solicită acțiuni repetate.
Făcând lucruri noi care implică acțiuni repetate ajuți creierul să răspundă provocărilor de a le face mai bine și mai repede. Practicând activități precum dance workout – antrenamente pe ritmul muzicii, cu pași de dans repetați, ajuți creierul să răspundă provocării printr-o executare mai bună și mai rapidă atunci când aceasta are loc în mod repetat.
Asta se întâmplă deoarece cu cât creierul este mai expus la acțiuni repetate, cu atât el cultivă noi căi neuronale, care joacă un rol cheie în menținerea sa activă. Nu trebuie să te forțezi să dansezi până la epuizare. Poți să începi cu câteva minute de mici mișcări pe o muzică bună. Ceea ce contează este să te simți bine în timp ce părăsești momentele premergătoare plicitiselii. Așa cum știm cu toții, plictiseala duce de foarte multe ori la depresie, stare ce rezultă din declinul funcțiilor cerebrale.
Învățarea de lucruri noi în fiecare zi
Învățând mereu lucruri noi înseamnă să îți folosești creierul cât mai des. Dacă ai posibilitatea să te înscrii la un nou curs, fă-o cu încredere. Nu trebuie să fie un curs full, care să dureze foarte mult, poate fi foarte bine un tutorial video de pe youtube. Făcând asta îți ajuți neuronii să funcționeze în parametrii normali.
Antrenarea creierului să-ți amintească lucruri prin jocuri
Oferindu-i creierului tău activități precum memorarea de lucruri îl ajuți să fie mai funcțional. De exemplu, există anumite jocuri ale memoriei care determină jucătoii să țină minte ce văd. Aceștia, jucând aceste jocuri, își ajută creierul să funcționeze, activându-și mai multe funcții precum primirea de informații, memoria și gândirea.
Printre aceste jocuri ale memoriei sunt anumite jocuri de bingo care îți oferă oportunitatea de a-ți antrena creierul din acest punct de vedere. Într-un joc de bingo trebuie să asculți fiecare bilă strigată și să bifezi numărul strigat pe cartonașul tău. Aceasta presupune activarea memoriei și căilor neuronale. Cu un spirit de observație mărit și cu o atenție distributivă asculți numerele strigate, le ții minte exact cum trebuie și le bifezi pe cartonaș dacă e cazul. Pe lângă faptul că îți provoci creierul să fie activ, participând la acest joc social îți activezi memoria cognitivă și astfel previi deteriorarea funcțiilor creierului. Spre exemplu, eu am găsit un site interesant buzzinbingo.com care are câteva jocuri diferite de bingo, unde jucătorii se pot simți bine și totodată au oportunitatea să își antreneze creierul să fie activ.
O altă metodă prin care îți ții memoria activă, este completarea de integrame și jocuri de tip rebus. Făcând aceasta îți pui memoria la treabă și îți crește puterea de concentrare.
Alimentația corectă și echilibrată și antrenamentul făcut cu cap
Poate sună deja a clișeu, dar întotdeauna sportul și alimentația corectă te ajută să îți păstrezi o minte sănătoasă într-un corp sănătos.
Exercițiile corecte și potrivite îți păstrează reflexele active, iar alimentația echilibrată îți păstrează sistemul imunitar puternic, prevenind astfel bolile. Nu trebuie să fii un atlet de performanță, nu e nevoie să cunoști extrem de multe despre sport și alimentație, un stil de viață echilibrat și sănătos e suficient pentru a-ți păstra mintea sănătoasă și corpul fit.
Așa cum am spus mereu, echilibrul e cuvântul cheie.
Folosește-te de aceste sfaturi și vei ține departe boli precum Alzheimer și declinul premature al memoriei.
Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă. De asemenea, dacă te interesează provocările fitness-wellness, le găsești pe toate AICI.
Toate bune, spor(t) în toate!