in

Sa incercam sa nu mai futem vocabularul, gramatica si limba noastra materna

In ultima vreme vad tot mai des folosite cratimele total aiurea, vad cum facem exces de litera “i” sau cum uitam sa il punem cand e cazul. E adevarat ca oameni suntem si mai gresim din cauza vitezei, nimeni nu are pretentia sa fie totul mereu perfect. Nici nu ne obliga nimeni (inca) sa scriem cu diacritice…

Dar cand vad prin marele online romanesc greselile astea tot mai des ma ia cu spume si cu nervi. Nu suntem roboti, toti gresim, nu suntem toti “doctor honoris causa” in ale gramaticii, dar sa incercam sa nu futem limba romana mai mult de atat. Si asa o dam toti in romgleza, pe care R.R. si armata ei se chinuie (degeaba zic eu) sa o inlature.

Nu sunt profesor, nu sunt perfect, sigur gresesc si eu, dar daca am incerca toti sa ne amintim randurile de mai jos inainte sa scriem ceva, ar fi asa de bine.

1. Voi scrie întotdeauna noştri şi voştri, cu un singur i. (Detalii.)

2. Voi scrie întotdeauna creează, agreează, cu doi e. (Detalii.)

3. Voi scrie întotdeauna Nu fi ! , cu un singur i. (Detalii.)

4. Voi scrie fii, cu doi i, doar la imperativ afirmativ (Fii !) şi la conjunctiv prezent (tu să fii, tu să nu fii). În rest, pe fi îl voi scrie cu un singur i: nu fi!, vei fi, poţi fi, ai fi, ai fi fost, să fi fost. (Detalii.)

5. Voi scrie întotdeauna o zi,  Zi ! şi Nu zice !. Voi folosi doi i doar în Zi-i (lui/ei)! şi doar cu cratimă. (Detalii.)

6. Pe -ţi îl voi separa de verb cu liniuţă doar dacă pot să-i adaug un tu … ţie / al tău: (Tu) trimite-ţi copiii (tăi) la şcoală!  (Tu) pune-ţi semnătura (ta)!. (Detalii.)

7. Verbele terminate la infinitiv în -i le voi scrie cu un singur -i şi la viitor şi la condiţional. Voi scrie întotdeauna voi fi, aş fi, pot fi; vei şti, ai şti, poţi şti; vei reuşi, ai reuşi, poţi reuşi. Sunt conştient de faptul că, în afară de verbele a pustii, a se sfii, a prii, a înmii, toate celelalte verbe terminate în -i se scriu cu un singur -i la infinitiv, viitor şi condiţional. (Detalii.)

8. Voi scrie miniştrii, cu doi i, numai dacă miniştrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu ministrele sau doamnele. Prin urmare, voi scrie  întotdeauna ambii miniştri, ceilalţi miniştri, cei 15 miniştri ai cabinetului. (Detalii.)

9. Voi scrie membrii, cu doi i, numai dacă membrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu membrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii membri, ceilalţi membri, cei 15 membri. (Detalii.)

10. Voi scrie mândrii, cu doi i, numai dacă mândrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu mândrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna Fiţi mândri !, suntem mândri. (Detalii.)

11. Voi scrie întotdeauna îmi, îţi, îşi, într-un cuvânt.

De asemenea, înţeleg şi sunt de acord că în momentul în care încalc oricare dintre principiile de mai sus îmi pierd dreptul de a declara ca limbă maternă limba română. Sunt de acord ca, în caz contrar, să fiu urmărit pentru înşelăciune şi abuz de încredere, faptul de a fi ziarist constituind, în acest context, circumstanţă agravantă.

Via Diacritica
Astept arogantele si ignorantele voastre acum, la modu’ “chiar tu baaaa agramatule te-ai gasit sa zici asta?!”… Dar eu macar incerc ;).

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

10 Comments

Leave a Reply
  1. “…înţeleg şi sunt de acord că în momentul în care încalc oricare dintre principiile de mai sus îmi pierd dreptul de a declara ca limbă maternă limba română…” cam exagerat aici, in rest totu’ ok

    • E pusa la exagerare aia :). Oricum stiam de mult de initiativa asta, insa am decis sa o pun si eu ca prea ma lovesc de astfel de “greseli” :)

  2. Felicitari pentru tutorial , chiar si daca este preluat .
    Ma bucur totusi ca mai exista si oameni care doresc a face ceva pentru copiii nostri , pentru generatiile viitoare .
    Pacat ca nu se vor osteni a citi aceste randuri si multi dintre ei vor ramane in continuare aceeasi analfabeti ,,fauriti” in ,,epoca” democratiei .
    Am postat si eu pe site-urile personale cate ceva in acest sens , dar dupa cum am scris si mai sus ,, ai nostri ” nu se prea ,,dau in vant” dupa gramatica si limba noastra materna .

    Ps: daca te intereseaza un backlink contacteaza-ma te rog .

  3. Am inteles logica la -ti

    participa (tu) si spune-ți parerea.
    participati (voi) si spuneti-va parerea. Adica ar fi un reflexiv.

    Dar daca vreau ca aceasta parere sa ne fie spusa noua, care ar fi varianta corecta?

    Varianta A:
    participa si spune-ne parerea
    participati si spuneti-ne parerea.

    Varianta B:
    participa si spune-ti-ne parerea (tu spune-ti parerea noua )
    pt voi nici nu pot sa scriu varianta

    Dupa mine varianta B ar fi incorecta dat fiind ca pt voi nici nu pot sa o pronunt, dar as dori o parere autorizata.

  4. Ziceti ca nu conteaza , adica scriem ministrii, atunci cand, ” intalnirea cu ministrii de la guvern” precum si atunci cand, “Ministii guvernului s-au intalnit azi” ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comert prin e-mail

Gorillaz – Plastic Beach (Full album free streaming)