in

Berea cu arome de fructe crește riscul de boli cardiovasculare

Three Pints of Beer on a Bar
Berea este un produs 100% natural (sau cel puțin așa ar trebui să fie), realizat din patru ingrediente: apă, malț din orz, hamei și drojdie de bere. Totuși, piața românească a fost invadată de tot felul de produse pe bază de bere, care dăunează sănătății consumatorilor. Este vară, cald iar terasele te îmbie să savurezi o bere rece. Mare atenție însă pentru ce tip de bere optezi!
Recent, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu privind băuturile pe bază de bere și riscurile acestora pentru sănătate. Din păcate, rezultatele nu sunt îmbucurătoare. Majoritatea mixurilor de bere ( berea cu diverse arome de fructe) cresc riscul de îmbolnăvire a consumatorilor. Din cauza unor aditivi alimentari adăugați în berea cu arome de fructe riscăm să suferim de: alergii, migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare, diabet, etc.
Să le luăm pe rând:
1. Berea este o băutură alcoolică spumoasă, saturată cu dioxid de carbon, obținută prin fermentarea mustului de bere preparat din malț pentru fabricarea berii, hamei și/sau produse din hamei, apă și drojdie de bere fără adaos de alcool etilic, aromatizatori și aditivi gustativi.
2. Băutură pe bază de bere (mix de bere) este o băutură alcoolică, fabricată pe bază de bere, cu utilizarea zahărului sau a siropurilor de zaharuri și/sau a materiilor prime vegetale, fructelor sau a produselor de prelucrare a acestora, și/sau a aditivilor alimentari gustativi și aromatici.
APC România a analizat informațiile menționate pe etichetele a 45 de tipuri de băuturi pe bază de bere. Scopul acestei analize l-a constituit informarea și educarea consumatorilor de astfel de produse. S-au descoperit următoarele:
– pentru 27% dintre produsele analizate, denumirea descriptivă a produselor, cum ar fi “Amestec de bere blondă și limonada cu suc de…” sau “Băutură din bere cu aroma de…”, și la care procentul de bere este sub 50%, induce în eroare consumatorii, creându-le percepția falsă a unui nou tip de bere, deși produsul conține mai mult suc de fructe sau limonadă.
– conținutul în alcool al produselor analizate variază de la 0 la 8,5% în volum.
– numărul mare de astfel de produse realizate în țara noastră (33%) certifică existența unei cereri mari pentru acest tip de produs, susținută și de preț, care variază între 1,29 lei și 10,25 lei.
Ceea ce este și mai îngrijorător este că în 66% dintre produsele analizate au fost identificați următorii aditivi alimentari: aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina și sărurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu și caramel amoniacal. Doar 9% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari. Asupra aditivilor menționați mai sus planează cele mai multe suspiciuni privind generarea unor afecțiuni medicale cum ar fi: migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare și alergii.
Aspartamul (E 951) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul, fiind lipsit de calorii și asupra căruia există suspiciuni privind declanșarea următoarelor afecțiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardio-vasculare.
Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii și asupra căruia exista suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului.
Ciclamat de sodiu (E 952) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.
Zaharina și sărurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un îndulcitor artificial
Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.
Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului. Este susceptibil de declanșarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.
Din totalul de 45 de produse analizate, 7 dintre acestea conțin ASPARTAM!
Top 7 băuturi pe bază de bere cu aspartam din cele analizate:
– Bergenbier Fresh Lemon cu senzor de răcire
– Bergenbier Fresh Soc
– Bergenbier Fresh Grapefruit
– Redd’s Cranberry Crush
– Redd’s Mojito
– Stephans Brau Grapefruit
– Valentins.
Studiul a fost realizat de experți în produse alimentare ai APC România.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulei de morcov pentru un bronz uniform

Atenție la mâncărurile care dau dependență!