in

Sport cu lentile de contact sau cu ochelari?

Fitnessul nu este atât de simplu precum pare; dacă lucrezi fără supravegherea și ajutorul unui antrenor, te expui la un mare risc de rănire. Riscurile sunt cu atât mai mari pentru purtătorii de ochelari de vedere, pentru că o pereche de greutăți căzute sau o mișcare neatentă poate duce la ruperea acestora, iar o pereche de ochelari nu sunt nici simplu, nici ieftin de înlocuit.

Indiferent de scopul cu care te-ai apucat de fitness, fie că vrei sa slăbești sau să crești în masă musculară, o vedere bună este necesară pentru a te proteja, dar și pentru a te asigura că adopți postura corectă în executarea exercițiilor!

Așa că pentru cei care au probleme de vedere și își doresc să lucreze pentru a se menține în forma, apare întrebarea: Facem sport cu lentile de contact sau cu ochelari?

antrenament cu ochelari

“Ochii tăi sunt făcuți să lucreze împreună, ca o echipă, iar când vine vorba de sport, lentilele de contact sunt cu mult superioare ochelarilor. Nu mă pot gândi la niciun sport sau activitate fizică, cu excepția înotului sau schiului alpin, în care condițiile ar putea fi oarecum negative pentru a purta lentile de contact”, spune Dr. Beatrice Voiculescu, Medic Specialist Oftalmolog la optica medicală Videt.

Studiile confirmă că lentilele de contact sunt alegerea mai bună când vine vorba de fitness. Într-un studiu demarat de către Gallup, s-a descoperit că 81% din persoanele care purtau atât ochelari cât și lentile de contact preferau lentilele de contact în timpul antrenamentelor.

„Lentile de contact sunt foarte utile, dacă nu chiar obligatorii pentru antrenamentele de tip cardio cu impact mediu sau ridicat, de tip HIIT. Cel mai mare dezavantaj al ochelarilor pentru aceste tipuri de exerciții fizice este pericolul de a-i pierde sau de a cădea și de a călca pe ei. În cel mai bun caz îi deformezi, iar in cel mai rău caz, te poți răni.

Pentru alergat, aerobic sau alte tipuri de antrenament care presupun un impact mare și o succesiune rapidă de miscari, ochelarii sunt un accesoriu mai mult inutil, provoacă mult disconfort, mai ales când tipul de exercițiu fizic presupune și un efort intens și multă transpirație.

Singurul tip de antrenament pentru care ochelarii ar putea fi folosiți în mod normal este weight trainingul sau condition trainingul, în care mișcările sunt fără impact și ceva mai lente. Totusi, și in acest caz sunt anumite exerciții, cum ar fi flotările sau plank-urile pe care nu le poți executa confortabil sau sigur purtând ochelari.” continuă Dr. Beatrice Voiculescu.

Sfatul meu pentru cei care ezită intre ochelari de vedere și lentile de contact pentru antrenatente este să opteze pentru lentile de contact, chiar de unică folosință, pentru a evita accidentele sau disconfortul inutil.

Care este cea mai bună alegere pentru mine ca sportiv: ochelarii sport sau lentilele de contact?

lentile contact sportivi

Dacă facem o comparație între lentilele de contact și ochelari, lentilele au avantajul de a oferi o vedere periferică mai bună. Ochelarii prezintă riscul de a sări de pe ochi în timpul unui antrenament intens, însă acest lucru este foarte puțin probabil în cazul lentilelor de contact.

Există totuși și ochelari de vedere concepuți special pentru orele de workout, realizați din materiale foarte ușoare, cu rame subțiri, sau care se înfășoară usor în jurul capului, spune Dragoș Palade, specialist in ochelari și lentile de contact la Videt.

Lentilele preferate de atleți sunt în general lentile de contact de unică folosință. Sunt bune dacă ești activ și nu ai mult timp să te preocupe îngrijirea lor, și dacă în mod normal ești obisnuit să porți ochelari, dar vrei să ai un workout super intens la care să nu te gândești la ei.

Mulți atleți care poartă rame scumpe sunt de asemenea interesați să le protejeze în timpul workoutului și să nu le murdărească de praf, transpirație sau chiar cretă, așa că optează pentru lentilele de o zi, care se poartă câteva ore și se aruncă imediat ce ai terminat cu ele.

Lentilele de contact oferă un avantaj competitiv. Protejează de condițiile meteo –  Lentilele oferă o constanță in claritatea vederii, indiferent de mediu sau de condițiile meteo. Ele permit condiții mai bune pentru sportul în aer liber, spre deosebire de ochelari, care se pot stropi sau se pot aburi în cele mai proaste momente.

Vedere constantă – Dacă faci jogging sau alergi pe bandă, vederea este mult mai stabilă cu lentile față de ochelari, la care rama se mișcă ușor la fiecare pas. Pe termen lung, explică Dr. Beatrice Voiculescu, mișcările repetate ale ramelor pot distorsiona imaginea și conduce la tulburări de vedere și dureri de cap.

Ramele sau marginile lentilelor de ochelari pot distrage atenția de la țintă sau de la mișcarea facută, în timp ce lentilele, rămânând fixe indiferent de mișcare, îti conferă o stabilitate in vedere, indiferent de poziția sau viteza luată.

Câmp vizual neblocat – Un alt avantaj al lentilelor de contact este faptul că oferă un câmp vizual neobstrucționat, deblocat, spre deosebire de ochelari, in cazul cărora acesta este blocat de catre răme.

O vedere de ansamblu clară și liberă, fără să existe blocaje laterale sau puncte moarte, oferă timp să reacționati mult mai rapid la obiectele care vin spre voi sau la acțiunile altor sportivi din jurul vostru, lucru extrem de important în cazul antrenamentelor de echipă.

Orice lucru aflat la sol poate fi depistat mult mai ușor cu ajutorul lentilelor de contact, față de ochelari, care pot cade.

Transpirație, praf și cretă – Atunci cand facem sport transpirăm, iar asta poate face ochelarii sa alunece; În situatia în care am ridica greutăți de dimensiuni mari, rearanjarea ochelarilor ar fi o adevarata problema.

Dacă țineți la felul în care arată ochelarii voștri, alegeți lentilele, care îi vor proteja de urme de praf și cretă. Dacă suntem în aer liber, ne antrenăm într-un mediu cu praf, iar dacă suntem într-o sală de weight training, creta va fi un ajutor bun în a prinde mai bine bara.

Prin urmare, lentilele au mai putine riscuri de rănire; în cel mai rău caz, acestea cad de pe ochi și le pierdem, fiind ieftin de înlocuit, pe când ochelarii se pot rupe, ne pot răni și lăsa cu un gol în buget, încercând să-i înlocuim.

Care sunt totuși dezavantajele folosirii lentilelor de contact în activitățile sportive?

Un dezavantaj al lentilelor este faptul că acestea nu pot proteja ochii de posibilile lovituri din timpul antrenamentelor. O minge de fotbal care circulă cu viteză mare sau o lovitură de cot pot provoca rănirea corneei. Acest lucru poate fi evitat prin luarea măsurilor pe precauție explicate de un antrenor care supraveghează desfășurarea workoutului.

Pentru unii, utilizarea lentilelor de contact poate provoca uscarea ochilor. Acest lucru poate fi ameliorat prin consumarea de acizi grași Omega-3 care se găsesc în pește sau semințele de in, foarte recomandate în dietele pentru sportivi.

Lentilele de contact, preferate de atleți pentru workouturi –  Problemele de vedere nu mai sunt o piedică pentru a face sport!

Tu ce vei folosi de acum în timpul antrenamentelor: ochelari sau lentile de contact?

Oricine își dorește să afle mai multe despre purtarea de lentile de contact poate face o vizită opticii medicale Videt, poate consulta blogul opticianului sau poate trimite un mail la suport[at]videt.ro.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

xBody

Gym for beginners