in ,

Atenție la mâncărurile care dau dependență!

Atenție la mâncărurile care dau dependență!

 

Anumite alimente creează dependență și determină un consum din ce în ce mai mare, ceea ce ne pune sănătatea în pericol, la fel și silueta.

Poate ai observat că cu cât mănânci mai multe dulciuri sau alimente de tip fast-food simți nevoia de mai mult. Este un cerc vicios din care doar producătorul are de câștigat. Există pe piață mai multe produse alimentare care provoacă dependență, asemenea drogurilor. Este cunoscut faptul că zahărul este de șase ori mai puternic decât cocaina, atunci când vine vorba despre dependență, dând acel “craving” din limba engleză. Iar peste 70% dintre alimentele de pe piață conțin zahăr.

 

Oamenii, în marea lor majoritate, sunt slabi atunci când vine vorba de autocontrol. De aceea, industria food face tot posibilul să mențină această dependență și pe noi prinși în ea. Cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Dependenţa de Droguri din Statele Unite au realizat un top al alimentelor care dau dependență, iar el arată cam așa: pizza, ciocolată, chipsuri, prăjituri, înghețată, cartofi prăjiți, cheeseburger, suc și tort de ciocolată.

 

Cine poate să refuze o porție de cartofi prăjiți sau o felie de pizza, sau poate două?! Pizza conduce în acest top cu o rată de dependență de 4.01, iar cartofii prăjiți au 3.60 rata de dependență, dar conțin și o substanță numită acrilamidă, care provoacă anumite tipuri de cancer. Nutriționiștii recomandă reducerea consumului de alimente prăjite.

 

„Frații lor” , chipsurile împart locul 2 din top cu ciocolata, rata de dependență fiind de 3.73. Plăcerea provocată de ciocolată este aceeași cu cea pe care o simt consumatorii de droguri. La fel se întâmplă și cu consumul de prăjituri, care au o rată de dependență puțin mai mică, 3.71.

 

Și pentru că e vară și înghețata e la putere, e nevoie să știm că dăunează grav siluetei, consumată regulat. Cheeseburgerii sunt delicioși, dar conţin grăsimi saturate, sodiu și o mulțime de calorii. Cu o rată de dependență de 3.29, sucul provoacă obezitate, hipertensiune arterială şi temutul cancer. Indicat este să renunțați la consumul de băuturi răcoritoare. Chiar dacă ocupă ultimul loc din top, cu o rată de dependență de 3.26, asta nu înseamnă că tortul de ciocolată este o gustare sănătoasă.

 

De luat aminte! Este nevoie să ne autoeducăm pentru a avea un stil de viață sănătos, echilibrat, bazat pe mișcare, odihnă adecvată și hrană curată.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Berea cu arome de fructe crește riscul de boli cardiovasculare

Tulburările de somn sunt periculoase