in

Cum se produce iaurtul Danone

UPDATE: Vezi in josul paginii informatiile noi adaugate.

Foarte pe scurt ca sunt la viteza a N-a :)). Ideea e urmatoarea: azi, foarte de dimineata am plecat impreuna cu mai multi bloggeri sa vizitam fabrica Danone, sa vedem prin ce trece aracetul si cum sunt amestecate fecalele de animale  laptele pana sa devina iaurt.

Evident ca toate mizeriile “auzite” sunt niste balarii si vor exista mereu. Evident ca ni s-a demonstrat stiintific si cu date concrete si chiar cu fapte ca alea sunt doar niste procarii. Asa e fost intotdeauna: cand esti sus, toti lovesc in tine, deci sa nu mai insistam.

O sa scriu un articol mult mai detaliat si cu mai multa informatie zilele urmatoare despre intregul proces de fabricare al produselor Danone, despre numele Danone si voi oferi mai multa informatie si voi demonta niste mituri urbane :).

Pe scurt: oamenii din reclamele Danone sunt angajati Danone si cred cu toata fiinta in produsele alea (e logic, doar ei le fac). Compania Danone organizeaza multe chestii faine si se implica in multe chestii misto de tot. Fabrica arata bine de tot, am ramas placut impresionat de multe. Echipamentul purtat mi-a adus aminte de practica pe care am facut-o in anul 4 de facultate cand am fost sa vizitam niste fabrici de pe la mare, inclusiv o fabrica de paine/biscuiti/eugenia. Acolo am fost echipati la fel, doar ca ciupilicile erau albastre :D.

Deci zilele urmatoare voi reveni cu un articol mai detaliat cu mai multe informatii, acum va las doar cu cateva poze de blogger, fierbinti :).

Ah si trebuie sa recunsoc, sunt probabil unul din putinii barbati care consuma Activia de baut (cu fibre). E bun ma!

Stay tooned!

L.E. Am spus ca voi reveni cu mai multe informatii despre ce inseamna Danone, despre pozitia oficiala Danone fata de vorbele care circula atat in online cat si in offline.

In primul rand cine poate vorbi mai bine despre un brand, decat cei care il reprezinta? Deci mai jos un slide cu si despre Danone.

Apoi comunicatul de presa care dezminte aiureala care se tot aude despre Danone:

Suntem la curent cu circulatia acestei virale si consideram ca acest atac asupra imaginii probioticelor, companiei si produselor sale se bazeaza pe neadevarurile flagrante si nefondate.
Inca de la inceput trebuie sa precizam ca textul care circula in mediul online este denigrator neavand nimic de a face cu dovezile stiintifice validate de mediul academic. Suntem convinsi ca acest atac nu serveste in niciun fel interesului de informare a consumatorului, ci din contra.
Apreciem sincer interesul dumneavoastra pentru beneficiile de sanatate ale probioticelor. Este important si normal ca oamenii sa se intereseze de alimentele functionale precum probioticele. Alimentele functionale, printre care se numara si iaurturile probiotice, se bucura la nivel mondial de o crestere insemnata a consumului si o intensificare a cercetarilor privind beneficiile alimentelor sanatoase, studiile publicate referitoare la probiotice cifrandu-se la circa 1000 pe an (1.158 publicatii in 2010).
Folosirea fermentilor pentru producerea unor alimente dateaza inca din anul 10.000 inainte de Hristos. Acestia au fost descrisi intr-o lucrare stiintifica pentru prima data in anul 1908 de savantul rus Elie Metchnikoff, acesta observand o speranta de viata crescuta la poporul bulgar, care datorita consumului de produse lactate fermentate – iaurt – aveau la acea vreme cele mai multe persoane peste 100 de ani (Metchnikoff, 2004).
Bacteriile apartinand speciilor Lactobacili si Bifidobacterii sunt recunoscute pe baza doveziilor stiintifice ca fiind sigure pentru consum.
Bacteriile din genul bifidobacterium au fost descoperite in anul 1899, de catre Institutul Pasteur din Paris, si studiate de Tissier, in 1906.
Istoria “moderna” a probioticelor incepe in anii 1980, in Japonia, japonezii fiind cei care au infiintat si prima Asociatie pentru studiul bifidobacteriilor.

1. Bifidobacterium lactis DN-173 010/CNCM I-2494 tulpina selectionata si utilizata de Danone in Activia este naturala si a fost izolata pentru prima data de cercetatorii Danone in anul 1985 dintr-un produs lactat fermentat (vezi documentul stiintific publicat sub egida Societatii academice stiintifice American Society for Microbiology care atesta aceasta origine http://mmbr.asm.org/cgi/reprint/74/3/378.pdf – la pagina 380 din document in tabel la punctual 3 se afirma “ izolarea initiala a Bifidobacterium lactis s-a facut din iaurt “) . Aceasta tulpina este pastrata in banca de tulpini bacteriene apartinind Centrului de Cercetare Danone, care cuprinde peste 4000 de astfel de culturi de bacterii, si se afla depusa si in colectia de bacterii a Institutului Pasteur din Paris.
2. Bifidobacteriile sunt universal recunoscute ca fiind sigure pentru consum in alimente. Privitor la aspectul de siguranta alimentara al bacteriilor din genul Bifidobacterium folosite in alimente, EFSA (European Food Safety Authority) le-a acordat acestora statutul QPS (Qualified Presumption of Safety), adica le-a recunoscut, pe baza dovezilor, ca fiind sigure pentru consum (v. opinia publicata în The EFSA Journal (2007) 587, 1-16 ( http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/587.htm ).
3. Activia este unul dintre produse lactate cele mai studiate si documentate stiintific din lume. Beneficiile de sanatate ale Activia dovedite in cei peste 20 de ani de cercetare si studii clinice se pot accesa pe http://www.studies.danone.com/

Aplicatiile alimentare sau farmaceutice ale probioticelor sunt numeroase, iar Bifidobacteriile sunt prezente intr-o multime de alimente si forme farmaceutice (capsule cu probiotice), evident, tocmai datorita beneficiilor lor. Iaurturile, alimentele pentru bebelusi, capsulele cu bifidus se comercializeaza in intreaga lume. La noi in tara sunt mai multi producatori care au in portofoliu astfel de iaurturi, ele sunt deplin sigure si sunt benefice pentru sanatatea consumatorilor. Consumul lor este indicat si persoanelor care acuza disconfort gastro-intestinal sau chiar in sindromul intestinului iritabil, puteti intreba despre aceasta medicul gastroenterolog sau vizita site-ul World Gastroenterology Organization:

http://www.worldgastroenterology.org/

Despre cercetarea legata de probiotice, gasiti mai jos link-uri la site-uri stiintifice internationale:

www.probiotics.com, www.usprobiotics.org, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=probiotics; http://www.isapp.net/; http://www.isapp.net/docs/Consumer_Guidelines-probiotic.pdf; http://mmbr.asm.org/cgi/reprint/74/3/378.pdf; http://en.wikipedia.org/wiki/Probiotics

Iaurturile probiotice, intre care numeroase contin cultura de fermentare de iaurt si diverse tulpini din genul Bifidobacterium, sunt consumate in intreaga lume, aduc beneficii certe sanatatii si sunt deplin sigure pentru consumator, asa cum rezulta din numeroasele studii stiintifice si clinice publicate in reviste medicale de mare prestigiu si cum este atestat de institutiile oficiale din Europa si SUA.
Aceasta realitate nu poate fi contrazisa cu afirmatii lipsite de temei, cum sunt cele din textul pe care l-ati primit.
Nu exista niciun motiv sa va temeti sau sa va feriti in a consuma probiotice; acestea au o indelungata istorie de consum ca alimente traditionale si peste 35 de ani de istorie moderna, ca alimente redescoperite, iar siguranta si beneficiile lor pentru consumatori sunt larg recunoscute si dovedite stiintific.

Va asiguram de intreaga noastra consideratie,

Dr. Bogdan IOACHIM
Corporate Affairs Nutrition & Science Director
Danone Romania

Iar la final doua campanii/programe in care Danone exista cum trebuie.


Cu siguranta vor fi mai multe articole zilele urmatoare si sunt convins ca fetele cu #obiceiurisanatoase vor oferi informatii detaliate.

Concluzii:

– Danone avea mult mai multe produse initial, insa au decis sa se axeze pe nutritie sanatoasa
– Danone face iaurtul cu lapte adevarat nu cu lapte praf sau alte “adaosuri”
– Danone nu mai mentioneaza despre bacteria din Actimel care creste imunitatea, pentru ca exista anumite legi care interzi anumite chestii, nicidecum ca nu ar fi adevarat.
– Danone este un brand mare si e normal sa fie lovit din mai multe directii. Asa se intampla mereu, s-a intamplat si cu altii, asa e cu concurenta neloiala.
– eu am fost consumator de Danone, sunt consumator de Danone si voi fi cu atat mai mult cu cat am aflat exact ce trebuia sa aflu. Si e bun la gust, mult mai bun decat alte iaurturi :).

Poze frumoase, facute profi gasesti la Dragos, un filmulet vei gasi probabil zilele urmatoare la Razvan, iar articole si detalii vei gasi pe mai multe bloguri.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Tipuri Somatice

    New host