in

Sfaturi wellness de Paște

Ca în fiecare an vă spun să aveți grijă la excesele de Sărbători!

De această dată vin și cu câteva lucruri în plus, câteva vorbe de la niște oameni extrem de apreciați în industria fitness/wellness. Așadar, iată câteva sfaturi wellness de Paște…

Într-o ordine aleatorie, iată ce ne sfătuiesc ei:

Dada Iliescu

De fiecare dată când se apropie sărbătorile, un sentiment plăcut de relaxare și veselie mă cuprinde, lăsându-mi sufletul de copil să se bucure din nou și din nou, cu fiecare an care trece. Sărbătoarea Paștelui vine anul acesta cu zăpadă la munte și ploaie la șes, ca și când ar vrea să se răzvrătească împotriva primăverii care a sosit cu vreme frumoasă parcă mult prea curând. Îmi amintesc de momentele când copil fiind, petreceam sărbătorile în familie, acasă, alături de cei dragi, și când revederea cu prietenii și verișorii mei erau întotdeauna prilej de voie bună și aduceau cu sine momente de neuitat.

De Paște o mulțime de bucate tradiționale ne încântă ochii, și nu numai! Trebuie să recunosc că sunt o gurmandă…și cu siguranță nu aș putea să renunț la aceste bunătăți! Dar cum aș putea să am grijă de sănătatea mea în același timp? Este o întrebare pe care cred că fiecare din noi o are în gând în prag de sărbătoare. Iar dacă nu se ițește în vreun unghean al minții noastre, ar trebui să fim puțin îngrijorați. Excesele alimentare din perioada sărbătorilor sunt cu adevărat distructive pentru organismul nostru. Nu știu voi cum v-ați gândit, însă eu una, am deja un plan în gând. Iată de ce am să vă spun cum îmi propun eu să fac asta. Înainte de toate, nu vreau să renunț nici la cozonacul cu nucă multă, dar nici la ouăle roșii roșii încondeiate sau la drobul de miel, dar ceea ce mă va ajuta cu mult drag, va fi cumpătarea. Așadar, departe de mine frustrantul gând de a nu gusta din aceste bunătăți. Îmi propun însă, să încerc câte puțin din fiecare, fără să exagerez. Este totuși o sărbătoare, care alături de însemnătatea sa religioasă, aduce cu sine și bucurie papilelor noastre gustative.

Îmi amintesc cu zâmbetul pe buze de multe dimineți de Paște, când abia așteptam să ne așezăm la masa pregătită de mama cu atâta drag pentru noi: primul lucru pe care îl alegeam de pe masă era oul roșu. Vă amintiți cât de haios era…și cred că încă mai este pentru mulți dintre voi, să vă luați la întrecere și să vedeți care ou încondeiat este cel mai tare? Îmi amintesc că priveam cu mare atenție în coșul cu ouă roșii vopsite în mod tradițional, încercând să descoperim cel mai și cel mai tare ou. Apoi, convinși fiind că am făcut cea mai bună alegere, ne luam la întrecere ciocnind ouăle rând pe rând. Și chiar dacă nu eram întotdeauna câștigătoare, era un joc la care nu renunțam niciodată! Nu-i așa că și voi știți despre ce este vorba? Însă e bine să nu uităm faptul că ouăle au un conținut ridicat de colesterol. Așadar, nu este indicat să nu trișați! Alegeți unul sau cel mult două ouă pe zi și continuați bătălia ouălor în zilele următoare, chiar dacă ați ieșit înfrânți. Trebuie să recumosc că îmi place și carnea de miel, îndeosebi pentru că rareori, în afara Sărbătorii Paștelui, am ocazia să mănânc. Știm cu toții că este grea și de aceea specialiștii ne recomandă să o pregătim la cuptor sau la grătar, și să renunțăm la a o prăji în ulei. Totodată, e indicat să îi punem alături legume de sezon sau rădăcinoase (conțin multe fibre) ori salate, renunțând la orez sau cartofi, care nu fac decât să ne îngreuneze digestia. Salatele, în schimb, ajută la o bună digestie și la reducerea absorbției grăsimilor saturate.

Și pentru că este sărbătoare, cu siguranță majoritatea dintre noi au în casă, alături de bunătățile pregătite, și o licoare bahică. Și în acest caz, este potrivit să fim cumpătați și să evităm excesul consumului acesteia. Tot specialiștii ne recomandă ca băuturile să fie consumate la temperatura camerei pentru a nu dilua sucul gastric și a îngreuna astfel digestia. Este de preferat vinul roșu și natural. Când eram copil, această recomandare venită din partea medicilor mi se părea de neînțeles, deoarece în gândul meu de copil, alcoolul în sine nu aducea beneficii, ci din contră. Acum însă, știu ca și voi despre ce este vorba. O serie de studii și cercetări au arătat că vinul roșu natural poate scădea riscul apariției bilolor cardiovasculare și al atacurilor de cord cu un procent însemnat, poate combate hipertensiunea dar și apariția ulcerului gastric. Care este explicația? Vinul este o sursă extrem de bogată de antioxidanți, flavonoide și compuși fenolici (au rol în creșterea colesterolul bun, HDL, prevenirea coagulării sângelui, prevenirea formării cheagurilor de sânge și a plăcilor în artere, favorizarea digestiei și prevenirea balonărilor).

În ceea ce privește sucurile carbogazoase, eu am renunțat la ele de câțiva ani. Motivul este ușor de aflat: nu au nici o valoare nutritivă, cresc riscul dezvoltării litiazei renale din cauza acidității pot provoca arsuri la stomac, conțin aspartam care este o substanță extrem de nocivă pentru organism (îndulcitor artificial) și își aduc un aport de neoprit la apariția obezității. În schimb, hidratarea organismului este foarte importantă, iar apa și ceaiurile sunt cele mai potrivite.

După mai multe încercări, de-a lungul anilor de a ține post în perioade premergătoare sărbătorilor, soldate de fiecare data cu eșec, am renunțat. Însă știu că este bine ca persoanele care au ținut post și nu s-au lăsat pradă poftelor culinare, asemenea mie, ar trebui să încerce să revină treptat la alimentația de dinainte și să consume în cantități mai mici bunătățile pregătite de Paște.

Nici la cozonacul cu nucă sau mac, și nici la pasca cu brânză dule nu vreau să renunț, însă știu sigur că nu am să le mănânc imediat după masa principală, și că am să le împart și cu cei din jurul meu. Eu prefer cozonacul făcut în casă, în locul celor din magazine. Chiar dacă nu reușesc să îl fac chiar eu (deși se află deja pe lista mea de priorități culinare).

Însă asta nu e tot! Doar cumpătarea nu îmi va fi suficientă. Fiind împătimită în aceeași măsură de mișcare, de sport, am să încerc în aceste zile pline de fast, să fac cât mai multe plimbări în aer liber, cel puțin după mesele principale. Nu voi putea ajunge la sală, dar am să profit cât de mult voi putea de plimbări alene, la pas, respirând aerul curat de munte. Și prefer plimbarea în locul somnului pentru că știu că în felul acesta ajut digestia să se desfășoare în cât mai bune condiții.

Ținând cont de toate acestea, sunt sigură că Sărbătoarea Paștelui va fi cu adevărat un moment de încântare sufletească și de bucurie, de relaxare și sănătate. Vă doresc un Paște Fericit și nu uitați să vă bucurați de fiecare moment!

Alexandra Negrilă

Pentru majoritatea dintre noi, perioada sărbătorilor reprezinta un ‘hop’’ destul de dificil de trecut, mai ales dacă ne aflam într-un proces de slăbire. Consider ca trecerea cu brio peste acesta îl reprezintă în primul rând autocontrolul și limitarea la maxim a cantităților de produse tradiționale, asta dacă nu se reușește eliminarea lor completă.

Diversitatea și cantitățile mari de alimente ‘’interzise’’ pot face extrem de rău unui organism aflat în perioada de slăbire și de alimentație corectă și echilibrată. Plecând de la această idee și de la dorința de a nu ajunge în noaptea de Înviere la spital, puteți găti bucate tradiționale respectând lista alimentelor vizate de nutriționiști.

De exemplu sarmalele se pot prepara din foi de viță cu piept pui, năut, ciuperci, hrișcă etc; drobul din organe de pasăre fără legume călite în ulei sau oua în exces, friptura de miel sau stufatul cu piept de pui la grătar.

În cazul în care pofta nu vă dă liniște, regula este să nu exagerați! Respectați regula celor trei mese principale și două gustări, limitați cantitățile și excludeți pe cât posibil dulciurile. Trăiți cu gândul că a doua zi vă veți duce la sală și cel mai important… Paștele ține doar o zi pentru dumneavoastră nu trei!:)

Geo Bogdan

La fel ca și Sărbătorile de iarnă, Paștele este celebrat în cultura noastră cu abuz de mâncare și alcool care vin ca o avalanșă toxică, mai ales pentru cei care au ținut post…Acest abuz poate avea serioase repercursiuni asupra sănătății, dovadă că în fiecare an se raportează un numar mare de intoxicații alimentare și spitalizări create de jihad caloric, combinații dezastruase de nutrienți, alcool etc.

Pentru a evita aceste probleme este imperativ să conștientizăm cantitatea de mâncare consumată, versus capaciatea sistemului digestiv de a procesa alimentele…mai simplu pus, este ok să te bucuri de toate deliciile culinare însă să impui o limită…în momentul în care te simți greu după o masă…înseamnă că ai depășit de mult acea limită iar corpul face un efort titanic de a face față avalanșei…prin urmare, porții reduse!

Dacă o comiți totuși…recomand două sau chiar 3 zile de mineralizare și vitaminizare a corpului folosind doar fructe și legume după terminarea sărbătorilor.

Pentru cei care se tem sa nu își piardă rezultatele obținute cu greu la sală, răspunsul este simplu, antrenamentul de înaltă intensitate în format de circuit face miracole cu metabolismul, accelerand chiar și în perioade de pauză procesul de ardere a grăsimilor. Înainte de weekend, un antrenament super intens este recomandat!

Nu uitați..”mâncăm să trăim…nu invers”

UN PAȘTE FERICIT!

Zetu Bogdan

Cele trei zile de sărbătoare înseamnă pentru multi, din păcate, un abuz culinar. Încearcă sa conștientizezi că nu ai nevoie de atâta mâncare si limitează-te la a gusta. Nu amesteca prea multe tipuri de alimente și renunță la vechiul obicei de a servi la o masă, trei feluri de mâncare (felul 1, 2 și desertul).

Un alt aspect foarte important și la care trebuie să ai cumpătare, este consumul de alcool. Acesta duce la creșterea poftei de mâncare și de obicei se mănâncă calorii goale (biscuiți, chipsuri sau alte prăjituri). Nu neglijați sportul chiar dacă sunteți în vacanță. Puteți face mișcare la o intensitate redusă, precum jogging-ul sau câteva exerciții cu greutatea propriului corp (genuflexiuni, flotări, abdomene, sărituri).

Vă doresc o sărbătoare frumoasă și priviți semnificația ei spirituală, nu materială. Un om sănătos are 1000 de dorințe, unul bolnav are o singură dorință!

Șerban Blebea

Cred cu tărie în importanța sărbătorilor ca și moment de respiro de la rutina zilnică. Consider că nu ar trebui să lipsească de pe masă nici unul dintre alimentele specifice: ouale, drobul, carnea de miel, etc.

Totuși nu cred că îți dorești să arunci pe geam toată munca din sala da fitness, așa că îți recomand urmatoarele 3 sfaturi pentru a te menține în formă pe perioada sărbătorilor:

1. Nu ține post! Cu siguranță voi fi pedepsit de niște bărboși îmbrăcați în negru, dar cred că festinul de Paște după un post prelungit este calea sigură spre creșterea greutății corporale datorită creșterii sensibilității la insulină.

2. Antrenează-te chiar dacă pleci în provincie! Sala de fitness nu este singurul loc unde te poți antrena. Încearcă să folosești greutatea corpului sau uneltele din hambarul bunicii pentru niște sesiuni super intense. Singura limită este imaginația ta.

3. Evită gălbenușurile în exces! Proteina din albusul de ou, albumina, este una dintre proteinele cu cea mai mare valoare biologică, însa gălbenusul este o importanta sursă de grăsimi. Nu zic să renunți la gălbenuș complet, dar te sfătuiesc ca la o masă din 3 ouă, doar la unul dintre ele să păstrezi gălbenușul.

După cum observi toate persoanele de mai sus (cărora le mulțumesc frumos pentru sfaturi) s-au legat de prostul obicei românesc: excesul de Sărbători! Și după cum vezi, toată lumea iți recomandă mișcarea (moderată sau intensă) în perioada asta, când caloriile ne dau bătăi de cap și târcoale mai mult ca niciodată!

Paște fericit și lumină în suflet!

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

9 Comments

Leave a Reply
  1. @Dada, “băuturile să fie consumate la temperatura camerei pentru a nu dilua sucul gastric și a îngreuna astfel digestia.” intr-adevar, nu se bea in timpul mesei (decat un pahar de vin sau tarie), dar nu de la temperatura se dilueaza sucul gastric. Temperatura scazuta (ex, de la frigider) ajunsa peste alimente le sleieste si face dificila digestia.

    @Geo Bogdan, o scurta cura de detox dupa sarbatori este in regula, “mineralizarea” insa are loc si de sarbatori, pentru ca mineralele se absorb mai bine din mancarea gatita. :)

    @stefan “datorită creșterii sensibilității la insulină.” dupa un post restrictiv e mai degraba efectul yoyo, sensibilitatea la insulina e cu alte treburi.

    In principiu e foarte ok parerea lor, vrobesc din testate si din ce le merge lor bine. E minunat daca se renunta la “bauturi” inutile precum carbogazoasele. Imi place ca e o gandire echilibrata asupra meselor de Pasti, acuma n-o sa facem foame cu mancarea sub nas, that would be ridiculous :)

  2. 1. Nu ține post! Cu siguranță voi fi pedepsit de niște bărboși îmbrăcați în negru, dar cred că festinul de Paște după un post prelungit este calea sigură spre creșterea greutății corporale datorită creșterii sensibilității la insulină.
    De unde a scos-o???:))
    Din ce in ce mai multe studii arata beneficiile fasting-ului…

  3. Nu mai vb de faptul ca prin post facem un deficit caloric care ne ajuta cand ne indopam la masa de paste.Iar partea cu insulina…el stie ce vrea sa spuna?A citit,studiat,etc…sau doar ca e instructor fitness ar trebui sa il ascultam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ajutăm și noi gimnastele?

Sport Quest: Asociaţia Team Work dă liber la mişcare şi concurs!