in

Sfaturi WELLNESS de Sărbători

Sfaturi practice de sărbători: Cum să-ţi menţii greutatea când ispitele culinare sunt la tot pasul.

Perioada sărbătorilor de iarnă este întotdeauna frustrantă pentru cei care vor să slăbească sau să se menţină în formă. Tentaţiile culinare îţi dau târcoale şi este foarte greu să rezişti “bombelor calorice” deghizate în produse din porc (sarmale, piftii, fripturi) sau dulciurilor “interzise” ( cozonaci, prăjituri, torturi, bomboane de ciocolată, produse de patiserie etc.).

Atunci când vorbim despre menţinerea greutăţii corporale trebuie să acordăm o atenţie sporită consumului de lichide nealcoolice şi neacidulate. Se recomandă apa plată, aproximativ opt pahare pe zi, ceaiuri neîndulcite sau apă cu puţină zeamă de lămâie.

Mare atenţie la caloriile lichide! Aportul de calorii lichide este trecut cu vederea de regulă, deşi el completează semnificativ numărul caloriilor ingerate în fiecare zi. De cele mai multe ori ignorăm caloriile ascunse în diversele băuturi carbogazoase, alcoolice sau pe bază de cafea şi ne mirăm de ce am acumulat kilograme nedorite.

Mai jos am detaliat câteva sfaturi de bun simţ pentru a nu trece rotofei în Noul An. Important este să mâncăm sănătos, să facem mişcare şi să ne schimbăm stilul de viaţă pentru ca rezultatele să fie eficiente şi durabile.

– întotdeauna trebuie să luam micul dejun deoarece asigură necesarul energetic din prima parte a zilei

– beţi apă din abundenţă şi pe tot parcursul zilei ( toxinele sunt eliminate mai uşor, senzaţia de foame este diminuată, se asigură buna funcţionare a rinichilor)

– mâncaţi diversificat

– mâncaţi încet, mestecaţi mult, savuraţi mâncarea

– consumaţi carne slabă (pasăre, peşte). Totuşi, pentru a evita frustrarea, în această perioadă puteţi

gusta din ceea ce poftiţi. Se recomandă să mâncaţi în cantităţi mici câte un singur tip de aliment calorigen pe zi

– consumaţi legume şi fructe ( 5 pe zi, de diferite culori). Sunt principalele surse de vitamine şi au un conţinut scăzut de calorii

– mâncaţi puţin şi des ( 4-5 mese pe zi cu cantitate mică de alimente). Bonus: dimensiunile stomacului se reduc treptat)

– ultima masă a zile trebuie luată cu cel puţin două ore înainte de culcare

Este binecunoscut faptul că mişcarea are numeroase beneficii pentru organism. Reamintim câteva dintre ele: arde caloriile, reduce senzaţia de foame, estompează stresul, întăreşte sistemul imunitar, te menţine în formă şi are efecte pozitive asupra psihicului. Şi nu în ultimul rând, sportul înseamnă sănătate de fier. Pentru că în această perioadă majoritatea dintre noi nu prea ne gândim să mai mergem la sală sau să facem exerciţii regulate acasă ofer câteva alternative de mişcare:

– ieşiţi la plimbare sau la o alergare uşoară (prin zăpadă, dacă e cazul)

– urcaţi trepte

– încercaţi diverse jocuri de mişcare, dinamice

– mergeţi pe jos, cât se poate de mult

– treburile casnice ard calorii aşa că o curăţenie generală înainte de sărbători este binevenită

Fiţi cumpătaţi la mâncare şi băutură!

VEZI AICI CUM POȚI SĂ TE MENȚII MOTIVAT(Ă) ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce spun participanții despre Ultimate Bootcamp

Dieta bunei dispoziții