in ,

Suplimentele alimentare: cum să profităm de ele?

Dacă ar fi să ne luăm după creşterea uimitoare a pieţei suplimentelor alimentare – peste 50% între 2000 si 2003 ! – putem afirma că această idee şi-a gasit un public al său. Cu zece milioane de cutii vândute în 2003, vitaminele, oligoelementele şi alte suplimente pe bază de plante au intrat fara doar şi poate în obiceiurile noastre.

Este adevarat că soluţia suplimentelor alimentare care să aducă nutrimentele indispensabile organismului nostru pare mult mai uşoara: un singur drum pană la farmacie, doua pilule sau trei comprimate şi totul s-a rezolvat!

Atenţie! Avantajul lor practic nu constituie o garanţie a eficacităţii. De astfel, e de ajuns să te opreşti în faţa rafturilor care abundă în aceste “pilule-minune” pentru a fi cuprins de o totală dezorientare.

Ce să iei, în ce doză, pentru cât timp?

Majoritatea comunităţii ştiinţifice pledează pentru preponderenţa alimentaţiei asupra suplimentelor. Studiile realizate cu vitamine antioxidante şi minerale, au eşuat, atât pentru cancer cât şi pentru bolile cardiovasculare.
S-ar putea să fie nevoie ca, pentru a fi eficiente, nutrimentele sa fie consummate in mediul lor de origine. Unele dintre ele sunt chiar periculoase în doză prea mare: este cazul seleniului şi a vitaminei A.
Totuşi există cateva “super-nutrimente” recomandate de obicei în prevenţie .

Reţineţi că ele pot fi utile, dar la fel de utile sunt igiena alimentara şi cea a vieţii!

Articolul de mai sus este scris de una dintre colaboratoarele ValentinBosioc.com, Acurmuloae Diana Andreea – nutriționist dietetician.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

3 Comments

Leave a Reply
  1. Salut! Cand am spus “super-nutrimente” (cu ghilimelele de rigoare), m-am referit la suplimentele alimentare sau vitaminice si alimentele bogate din punct de vedere nutritional folosite in PREVENTIE. (ca, mg, k,fe)

  2. Salut diana , vreau sa iti cer si eu sfatul , am 16 ani si am facut sport (fitness urban si street workout) pana in toamna asta cand m-am accidentat si m-am operat , recomandarea post operatorie fiind repaus total 4 luni … ce suplimente imi recomanzi ? din primavara cand o sa reiau antrenamentele vreau sa iau si ceva care sa ma ajute sa cresc si sa pun masa musculara , eu oricum mananc de 6 ori pe zi + 4 l de apa + legume fructe si am un stil de viata sanatos dar asta m-a ajutat .. cat sa zic ca e mai bine dar vreau sa fie si mai bine , adica am 57 kg la 173 si 16 ani …:D multumesc pentru raspuns si scuze daca te-am plictisit cu textul meu dar am multe nedumeriri in ultima vreme ….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CONCURS: Câștigă un loc la FBI (FullBodyIgnition)!

Antologia dietelor: CRONODIETA