in

Ai tot ce iti trebuie. Dar copii?

Vremurile se schimba… Omul, desi e ajutat de tehnologie, involueaza din punct de vedere fizic. E un fapt demonstrat, am spus-o si eu in nenumarate randuri, o spun si multe alte studii. Ne-am nascut atleti si vanatori, insa tehnologia ne leneveste si ne transforma in obezi si sedentari… Dar nu despre asta vreau sa vorbesc azi…

Azi vreau sa vorbesc despre un subiect de multe ori ocolit: fertilitatea. Traim in era 2.0, suntem mereu pe viteza, ne simtim mereu tineri si unii dintre noi vom fi intotdeauna niste copii. Unii mai maturi, altii mai putini maturi. Unii consideram ca avem nevoie de urmasi, altii nu ne simtim demni de o asa onoare. Cert este insa ca din varii motive incercam sa amanam cat mai mult momentul cand o mogaldeata sa ne strige mama sau tata. Motivele sunt multe, unele dintre ele pot fi: jobul, chiria, lipsa unei stabilitati materiale, lipsa unei stabilitati financiare, viata tumultoasa, lipsa unui partener stabil/unei partenere stabile, frica de responsabilitate si multe altele…

Nu stiu ce parere ai tu, insa eu cu siguranta imi doresc copii si stiu sigur ca si EA vrea. Cert este ca si eu consider ca trebuie sa mai asteptam putin, tocmai din lipsa unei stabilitati materiale/financiare. Dar va veni si momentul cand vom avea cel putin o minune in jurul nostru. Pana atunci ne antrenam cu cele doua pisici demente pe care le avem si intr-o oarecare masura ne testam responsabilitatea. Sigur, nu se compara animalutele cu copilasii, insa este ceva unic si cere un oarecare nivel de responsabilitate. Trebuiesc ingrijite, trebuie curatat dupa ele, trebuie hranite, trebuie bagate in seama, trebuie mers cu ele la medic, trebuie pus deoparte material banesc pentru mancarica lor, deci se pot considera antrenament de bebe :D.

Am vrut sa aduc in discutie fertilitatea, pentru ca in ziua de azi nimeni nu ne mai informeaza despre ce inseamna fertilitate, despre cat de corect sau incorect este sa faci copii la o varsta inaintata si despre tot ce presupune decizia de a avea un bebe.

Ma uit la prietenii mei din scoala generala si din liceu, mai ales la cei care au ramas in zona orasului natal, cei care nu sunt asa de interesati de lumea noua, de nebunia tehnologica, de era 2.0… O mare parte din ei au deja copii. Lumea a cam inceput sa strige dupa mine “tu ce astepti?!“…Si atunci parca aud un ceas care o da in tic-tac si parca ma gandesc, ar cam fi cazul… Insa nu pot sa nu ma intreb, ei de ce au reusit sa ia decizia asta mult mai usor decat mine sau decat cei din cercurile in care ma invart in ultima vreme…

E clar: tinerii din ziua de azi tind a forta putin mana destinului si a amana cat mai mult momentul procrearii. Amanam momentul, amanam implicit informarea despre asta si amanam si controalele medicale… Amanam mult… Pana cand, ne hotaram ca trebuie sa facem pasul, suntem siguri ca momentul a venit, insa apar complicatii si nu se mai prea poate. Si incepem sa umblam pe la medici, cautam solutii si din pacate raspunsurile nu sunt dintre cele mai optimiste, ni se spune ca am intarziat cam 5 ani…

In momentul asta banuiesc ca deja va ganditi ca s-a intamplat ceva, ca nu sunt in regula, ca am luat-o pe coclauri cu artioole de genul asta, dar: vinerea asta am participat la o intalnire ceva mai altfel, la o discutie interesanta si deschisa, care a avut subiect principal fertilitatea. Ce am aflat de acolo mi-a dat putin de gandit, chiar daca, datorita stilului meu de viata ma consider (inca) norocos.

Intalnirea a avut loc la clinica Gynera. Medicii de acolo se intalnesc zilnic cu oameni care ajung la ei, uneori mult prea tarziu. Oameni pe care uneori nu-i mai pot ajuta in niciun fel și care, daca ar fi avut informatiile necesare, ar fi ajuns la ei cativa ani mai devreme. Astfel, specialistii de la Gynera au devenit destul de ingrijorati si si-au propus sa informeze populatia despre acest subiect. Asa a aparut o campanie interesanta, denumita Fertility Friday – o campanie dedicata femeilor si barbatilor care nu au probleme cunoscute de fertilitate, dar vor sa isi testeze potentialul fertil si sa ia masuri preventive adecvate.

fertility_friday

Pentru a incuraja aflarea situatiei reale in care ne aflam si tratarea infertilitatii in functie de caz, Clinica Gynera ofera femeilor si barbatilor posibilitatea efectuarii unui test de fertilitate, in fiecare vineri beneficiind de o reducere de 50%.

Desi stiam in mare parte ca stilul de viata afecteaza direct fertilitatea, mi-au confirmat si medicii de la clinica. Desi de obicei ne gandim ca femeile sunt cele mai afectate atunci cand vine vorba de fetilitate, am aflat ca nici barbatii nu fac exceptie.

Pe scurt, cateva realitati dure, aflate in urma unor studii efectuate de specialisti:

– fertilitatea maxima a femeii este atinsa la aproximativ 25 ani
– fertilitatea scade lent intre 25 si 35 ani si accentuat dupa 35 ani
– tranzitia catre menopauza incepe dupa 37 ani:
– peste 10 % din femei intra la menopauza inainte de 45 ani
– una din 10 femei sanatoase are fertilitatea foarte redusa inainte de 32 ani
– exista frecvente cazuri de menopauza la 25 – 28 ani
– sansa de succes FIV la 34 ani este de 20 ori mai mare fata de 44 ani
– majoritatea Fertilizarilor in Vitro la femei peste 43 ani sunt cu ovule de la donatoare
– fumatul la femei grabeste cu 4 ani intrarea la menopauza, reduce sansa de succes a tratamentelor si creste riscul de avort & sarcina ectopica
– fumatul la barbati creste fragmentarea ADN in spermatozoizi si crește riscul de avort, anomalii sau cancer la viitorii copii
– obezitatea creste riscul de infertilitate, avort, complicatii in sarcina & creste necesarul de medicamente
– infectiile cu transmitere sexuala, majoritatea asimptomatice, afecteaza fertilitatea la ambele sexe
– chiuretajele uterine pot lasa sechele asimptomatice care afecteaza fertilitatea ulterioara

Totusi, exista metode pentru protejarea fertilitatii:

– Evita factorii de risc precum: fumat, obezitate, chiuretaje, infectii cu transmitere sexuala. Incearca sa ai o viata echilibrata si un stil de viata sanatos. Fa miscare si alimenteaza-te corect!
– Alege intelept! Planificarea familiei tinand cont de riscuri
– Testeaza fertilitatea la timp!
– Apeleaza la specialist! Mai ales daca sarcina nu apare dupa un an de incercari
– Celulele reproductive (ovocite sau sperma) pot fi crioprezervate! Chiar si embrionii pot beneficia de crioprezervare!!!

Concluzia mea: desi in general femeile sunt chinuite cand e vorba de fertilitate, e bine sa stim ca si barbatii sunt in aceeasi situatie, chiar daca, teoretic prezinta mai putin chin si mai putini factori de risc. Asa ca cel mai bine este sa fim informati!

Campania Fertility Friday mi se pare o initiativa excelenta, sustinuta de sponsori ca Vavian, Medik8, EdituraAll, BioTop. Te sfatuiesc sa citesti mai multe despre aceasta campanie si, de ce nu, sa iti faci o programare cat mai ai timp. Reducerile sunt semnificative si chiar merita sa iti faci un control!

Sustin tot ce inseamna WELLNESS, iar aceat initiativa se incadreaza perfect aici. Nu uita ca stilul de viata echilibrat si sanatos poate reduce foarte multi din factorii care duc la infertilitate!

Toate bune, spor(t) in toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Brosura gratuita: Mituri despre abdomen

    Poze cu pisici