in ,

Alimentația după grupa sangvină: grupa A

Am început o serie de articole despre alimentația după grupa sangvină. Am vorbit despre istoricul grupelor sangvine, despre generalități și despre principiul acestui tip de dietă, apoi am particularizat pentru grupa sangvină 0.

Sunt cazuri reale când oameni care considerau că au un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă, indiferent ce făceau, nu reușeau să slăbească. Soluția s-a dovedit a fi chiar alimentația după grupa sangvină. Îți recomand să citești până la capăt, inclusiv concluzile mele personale!

Dacă ai înțeles generalitățile și cum stă treaba cu grupa sangvină 0, azi vorbim despre alimentația după grupa sangvină în cazul grupei A. În momentul în care vânatul, principala lor sursă de hrană, a devenit rar, vânătorii-culegători au fost nevoiți să migreze. În noile locuri în care s-au stabilit, au ajuns iar în situația din car eplecaseră și au fost obligați să se adapteze noilor condiții de viață. Noul lor stil de viață și noul mediu au favorizat expansiunea masivă a grupei A, acest stil de viață bazat pe consumul de cereale potrivindu-se foarte bine acestei grupe. Alimentele pe care persoanele din grupa A le pot consuma astăzi și care le aduc sănătate datorează mult condițiilor de viață ale acestui nou om. Dintre cele patru grupe sangvine, grupa A este considerată cea mai vegetariană. Din cauza structurii lor, celelalte grupe sangvine nu ar trebui să urmeze un regim de viață vegetarian. Persoanele cu grupa sangvină A apreciază peștele, fasolea și lintea, tofu, produsele pe bază de soia fermentată, oleaginoasele și semințele, fructele și legumele. Ele ar trebui să evite produsele pe bază de lapte de vacă, dar ar trebui să consume produse pe bază de lapte de capră și oaie.

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE AB

Peștele și fructele de mare. În ceea ce privește regimul bazat pe carne, cea mai bună alegere este peștele. Poți alege dintr-o gamă largă de pești, dar trebuie să eviți fructele de mare. Este indicat consumul regulat al peștilor cum ar fi scrumbia, sardinele, păstrăvul, somonul etc, dar în porții mici ca să nu ai probleme de digestie.

Carnea de vită, pasăre și vânat. Alegerea tipului de proteine este determinată de nivelul de aciditate din stomac, care la persoanele cu grupa sangvină A este destul de scăzut. Pentru a digera bine proteinele animale, stomacul trebuie să secrete acid clorhidric în cantitate suficientă. Ca urmare, trebuie să consumi cu prudență carne de pui, de curcan și de bibilică. Poți consuma și ouă. Trebuie să ai grijă la consumul de carne pentru că vei avea senzația de greutate și te vei îngrășa.

Fasolea, lintea și produsele pe bază de soia. Fasolea și lintea sunt surse bune de proteine pentru persoanele cu grupa sangvină A, fiind bogate în glucide complexe și fibre. Toate efectele benefice atribuite leguminoaselor se aplică mai mult persoanelor cu aceasta grupă sangvină decât celor cu alte grupe.

 

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE O

Cearealele. În general, persoanele cu grupa sangvină A pot consuma cereale. Totuși, ele trebuie să fie atente la cantitatea de grâu pe care o consumă și să evite tărâțele și germenii de grâu. Dacă ai grupa A și ai probleme inflamatorii cum ar fi artrita sau formarea de mucozități pe căile respiratorii, trebuie să excluzi complet grâul din alimentație. Dintre toate grupele, grupa A are avantajul de a beneficia din plin de binefacerile cerealelor, însă trebuie să ai grijă la cantitățile consumate. Asociate cu leguminoasele dau naștere proteinelor complete. Leguminoaselor e lipsesc doi aminoacizi (metionina și cisteina), însă cerealelor le lipsește lizina. Poți mânca cereale germinate deoarece prin germinație sunt distruse lectinele care trebuie evitate.

Oleaginoasele și semințele. Pe lângă proteine, oleaginoasele și semințele conțin fibre și minerale. Nucile sunt o bună sursă de acid linoleic și au efect detoxifiant asupra intestinelor. Arahidele care sunt de fapt leguminoase, conțin o lectină cu efect anticanceros și sunt o bună sursă de proteine.

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE B

Produsele lactate. Ca și pentru persoanele cu grupa sangvină 0, și în cazul vostru laptele trebuie sa fie prezent în cantități reduse în alimentație. Cu toate astea, poți consuma ceva mai mult decât cei cu grupa 0. Cu toate astea, niciun aliment din această categorie nu este considerat benefic pentru voi.

Legumele. Toate persoanele, indiferent de grupa sangvină, trebuie să consume multe legume. E indicat să fie proaspete și de sezon.Evitați roșiile căci conțin o lectină dăunătoare celor cu grupa A. Încercați să înlocuiți oțetul cu zeama de lămâie, eliminați toate tipurile de piper.

Fructele. Legumele și fructele sunt relativ asemănătoare din punct de vedere al nutrienților. Sunt cele mai bune surse de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre. Trebuie știut faptul că fructele conțin mai mult zahăr decât legumele, însă acesta este sub formă de fructoză, deci mult mai sănătos decât zahărul de masă sau zaharoza aflată în produsele rafinate cum ar fi făina albă. Persoanele cu grupa sangvină A trebuie să evite fructele tropicale.

Ce pot să beau? Apă!

În rândurile de mai jos vom face o recapitulare a alimentelor “permise” și “interzise” pentru grupa sangvină A.

Carne de vită, pasăre și vânat – sunt permise puiul, cocoșul sălbatic, bibilica, struțul, porumbelul, curcanul. Sunt interzise vita, bizonul, rața, gâsca, mielul, calul, vițelul, oaia, potârnichea, porcul, prepelița, iepurele, vițelul și vânatul.

Pește, fructe de mare, melci – sunt permise aproape toate varietățile de pește, moluștele și melcii. Sunt interzise sardelele, baracuda, lupul de mare, delfinul, pisica de mare, caviarul, morunul, merluciul, heringul, somonul afumat, caracatița, calmarul, scrumbia. Cele mai bune alegeri în materie de pește sunt morunul, scrumbia, somonul, sardinele, merlanul și păstrăvul.

Produsele lactate – sunt permise feta, untul purificat, brânza de capră, chefirul, laptele de capră, mozarella, ricotta, brânza de oaie, smântâna degrsată, iaurtul. Sunt interzise untul, zerul, laptele de vacă. Deșă puteți consuma anumite produse lactate, niciunul nu vă face cu adevărat bine, așa că încercați să cănsumați moderat. Anumite persoane cu grupa sangvină A au intoleranță.

Ouă – sunt permise cele de rață, găină, gâscă, prepeliță, dar nu mai mult de trei pe săptămână.

Uleiurile – sunt permise cele de in, măsline, nuci, rapiță, susan, floarea-soarelui. Sunt interzise cele de nucă de cocos, deporumb, de arahide și de bumbac. Este recomandat să folosiți uleiul de măsline, iar oțetul să fie înlocuit cu zeama de lămâie.

Oleaginoasele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise nucile braziliene, caju și fisticul.

Fasole, linte și soia – sunt permise aproape toate tipurile de fasole și soia. Sunt interzise năutul, fasolea roșie, fasolea albă pitică.

Cereale și alte produse cerealiere – sunt permise aproape toate. Sunt interzise tărâțele de grâu și germenii de grâu. Trebuie să consumați o varietate cât mai mare de cereale, dar pe cât posibil să evitați grâul.

Legumele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise vinetele, varza, ciupercile, măslinele, ardeiul iute, ardeiul gras, cartofii și roșiile.

Fructele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise cele tropicale.

Condimentele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise piperul și ardeiul iute.

Ierburile aromatice – sunt permise toate. Pătrunjelul este indicat.

Băuturi – sunt permise cidrul, cafeaua, ceaiul verde, vinul. Sunt interzise berea, alcoolul, apa minerală, bauturile carbogazoase, ceaiul negru.

Concluzii personale. Alimentația după grupa sangvină are și un aspect pe care am preferat să nu îl dezbat, însă cei curioși pot afla mai multe despre el din materialele “4 grupe sangvine, 4 regimuri” și “4 grupe sangvine, 4 moduri de viață”. Este vorba despre tipul secretor sau nesecretor. Tipul secretor reprezintă 80% din populația globului. Acesta transmite informația grupei sangvine prin intermediul secrețiilor. Articolele din seria începută de mine se adresează acestui tip. Pentru a observa cu adevărat o schimbare în starea de sănătate, trebuie să urmăriți cu strictețe acest regim. Dacă nu funcționează cum vă doriți, sunt șanse foarte mari să aparțineți tipului nesecretor, iar locul alimentelor se modifică în cazul vostru.

Citește cu atenție rândurile de mai sus, dar și generalitățile prezentate în articolul de prezentare, precum și particularitățile pentru grupa sangvină 0.

Eu susțin în continuare o alimentație echilibrată. Nu recomand apelarea la acest tip de alimentație, decât atunci când știi (sau crezi) că ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, că faci sport regulat, că la analize nu ți-a ieșit nimic greșit și totuși nu reușești să scazi în greutate sau simți în continuare disconfort. Acest regim alimentar nu se aplică la toată lumea. De exemplu eu aparțin grupei sangvine 0 și nu cred că aș concepe, cel puțin în momentul acesta, o alimentație lipsită de lapte, pepene galben, portocale, banane, kiwi sau clementine. Pe de altă parte, dacă aș fi pus în situația de a adopta un astfel de regim alimentar, cu siguranță că m-aș strădui să îl respect cu sfințenie.

Aceasta este partea a treia dintr-o mini serie de articole cu si despre alimentația după grupa sangvină. Aici ți-am prezentat alimentația după grupa sangvină A, urmând ca în articolele viitoare pe care le voi prezenta în curând, să îți ofer detalii punctuale pentru pentru celelalte grupe sangvine.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

10 Comments

Leave a Reply
  1. Sursa domnule Bosioc…ati uitat citarea sursei…dr. D’Adamo din celebra sa carte.
    O singura intrebare…daca se aplica sistemul grupelor sangvine din Marea Britanie (adica de la A la M)cum mai explicati dieta grupelor sangvine in cei …patru pasi?
    In plus nu exista nici un studiu care sa confirme lucrarea dr. D’Adamo .

    • Ai citit articolul in diagonala? Ai observat ca este o mini-serie si trimit cu link spre fiecare articol din serie? Ai observat ca am precizat asta si ca am lasat si concluziile mele tocmai pentru acest motiv?

  2. Am grupa sanguina A si am citit cartea lui Adamo mai de mult. Mi se pare atat de ciudat sa nu poti consuma vinete, varza, ciuperci, măsline, ardeiul iute, ardeiul gras, cartofii și mai ales roșiile.

    Ramanea sa interzica castravetii, morcovii si telina si nu prea imi dau seama ce mai puneam in salata.

    Pe de alta parte ma includ in categoria descrisa de tine. Mananc echilibrat si preponderent vegetarian,, fac sport regulat (de 3 luni m-am reapucat de sala 3-4 zile pe sapt, cu 30 cardio si 30 forta) si cu toate aceastea nu am slabit un kil. S-a remodelat putin corpul in sensul in care am pus fibra, dar raman supraponderal cu 25-30Kg in plus. Nu stiu daca gresesc la sala sau e o problema cu alimentatia.

    Si desigur … consum mult alcool. nu prea trece ziua fara 2 beri sau 1 sticla de vin.

    Sa fie de la alcool?

    Oricum ar fi, chestiunea cu legumele interzise pentru grupa sangvina A a lui Adamo nu cred ca este justificata.

    • Bonno, scuza-ma ca-ti zic, dar esti prost de puti.

      Auzi.. cica ramane supraponderal cu 30 de kg in plus :)))))

      amice esti un obez alcoolic

      alcoolul incetineste digestia

      chiar daca tii o dieta preponderent vegetariana, asa cum te lauzi, nu ai voie sa mananci branza cu piper, rosii si ardei (de orice fel)..

      lactatele incetinesc de asemenea digestia

  3. Buna! interesant articol si cred ca merita incercat, dar ceea ce mi se pare greu de tinut in cazul meu este ideea de a renunta la lactate, sincer, am grupa A2 dar mai mult ma atrag lactatele decat legumele, carne nu mananc excesiv ceea ce e bine pentru ca ziceai ca si aia ingrasa, as avea si eu o intrebare…in cazul femeilor Calciul este ft important si esential pentru noi dar dc renunt la laptele de vaca si produsele facute pe baza lui, de unde imi mai trage Calciu organismul dc zici ca trebuie evitat pe cat se poate, laptele de capra nu pot sa-l beau si in plus este si cam costisitor, si mai ziceai ca toate legumele sunt ok pt A2 si totusi vinetele, varza, ciupercile, măslinele, ardeiul iute, ardeiul gras, cartofii și roșiile nu sunt bune si in plus cam astea sunt legumele de baza care se consuma, si ca si sport imi plac workouturile cardio, sunt ok pentru mine ? as vrea sa slabesc putin ca de cand am nascut am vreao 7 kile in plus

  4. Foarte ciudat! In art. dumnevoastra sunt permise alimente pe care Dr Motzi, de exemplu, le interzice cu desavarsire grupei A si invers, dumneavoastra vorbiti de beneficiile unui aliment pe care acelasi Dr, il interzice. Trebuie sa fiti de acord cu mine ca, in asemenea conditii, e foarte greu sa crezi in diete bazate pe grupa sanguina. Sunt vegetariana de ani buni, pentru ca asa am ales eu, nu pentru motive de sanatate. Multe din alimentele interzise in grupa A le mananc de ani de zile in cantitati mari si nu imi fac rau. Pe de o parte. Pe de alta parte, multe din alimentele pe care aceasta dieta le interzice sunt extrem de benefice organsimului uman. Cum e posibil sa faca rau? Nu gasesc nicio logica in dieta asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 pași către crearea propriei diete

CONCURS pe facebook