in ,

Antologia dietelor: CRONODIETA

M-am gândit să încep o serie de articole care să dezbată pe scurt cele mai cunoscute diete. Cu elemente pro, elemente contra și alte detalii. Deși eu voi fi mereu adeptul uni stil de viață echilibrat și sănătos, sunt destule persoane care vor fi interesate de această antologie a dietelor.

Astăzi: CRONODIETA.

Acest regim, o strategie alimentară bazatp pe orarul de masă, a fost formulat de medicul Mauro Todisco. După părerea lui, într-o dietă importante sunt nu numai combinațiile alimentare, ci și respectarea orelor în care acestea sunt consumate, deoarece greutatea depinde nu numai de aportul caloric, ci și de modul în care sunt distribuite mesele. De exemplu, femeile supraponderale trebuie să consume alimente care conțin multă vitamină B2 și B3, să limiteze consumul de cartofi, roșii și vinete (în general de solanacee). În schimb, bărbații trebuie să reducă și să substituie consumul de carbohidrați cu protein și cu legume crude.

VEZI SI: SUPLIMENTELE ALIMENTARE – TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE UTILIZAREA LOR

Anumite cercetări au evidențiat faptul că anumite alimente consumate dimineața duc la scădere în greutate, ceea ce nu se întâmplă dacă sunt consumate seara. De exemplu, e recomandat consumul de carbohidrați dimineața (deoarece trebuie să îți începi ziua cu energie, iar în prima parte a zilei acțiunea liposintetică și anabolică a insulinei e contrabalansată de nivelul ridicat de cortizol), și de proteine în a doua parte a zilei (pentru a favoriza formarea de masă musculară).

VEZI SI: CARE ESTE IMPORTANTA REALA A HIDRATARII

Așadar, această strategie se bazează pe variațiile circadiene ale diferitelor funcții metabolice care, la rândul lor, se bazează pe variațiile hormonale de pe parcursul zilei, entru care asimilarea substanțelor nutritive și funcțiile metabolice derivate depind de o rețea complicată de ajustări hormonale.

PRO: pozitiv în urmarea unui asemenea regim alimentar este faptul că învățăm să ne cunoaștem mai bine propriul ritm metabolic. Fiecare dintre noi ar trebui să țină cont de ora la care consumă un anumit aliment și să știe ce reacții provoacă acesta în organism.

CONTRA: Această dietă nu poate fi urmată fără părerea unui specialist, care trebuie să recomande alimentele de consumat și pe cele de evitat la orele prestabilite. Alt aspect important de luat în considerare este variabilitatea individuală. Unele persoane iau cina după ce vin de la muncă, alții fac sală seara târziu, alte persoane au mesele în funcție de programul de la serviciu.

În aceste situații principiile cronodietei nu sunt aplicabile și masa de seară trebuie să conțină din motive întemeiate cantități importante de carbohidrați.

Cronodieta este indicată în caz de supraponderabilitate și obezitate dar este contraindicată în caz de obezitate căreia nu i se cunoaște originea neuroendocrină.

Exemplu de meniu:

Mic dejun – la alegere, fulgi de cereale, pâine sau pâine prăjită cu miere
Ora 10.00 – fructe proaspete
Prânz – la alegere, paste, orez sau mămăligă, cartofi și legume la discreție. Se recomandă atenție la pregătirea legumelor și fierberea cartofilor în coajă pentru evitarea pierderii potasiului.
Ora 16.00 – fructe
Cină – la alegere, carne, pește, ouă, brânză, leguminoase, garnitură, zarzavaturi la discreție.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Suplimentele alimentare: cum să profităm de ele?

    ASLS vă invită la S.P.O.R.T.