in ,

CACAO

Pudra de cacao: multiplele beneficii pentru sănătate

Iubitorii de cacao și ciocolată neagră autentică au numai motive de bucurie. Consumul de cacao, moderat bineînțeles,  are nenumărate beneficii asupra sănătății. Cercetătorii au demonstrat potenţialul terapeutic al acestui desert, numit și hrana zeilor. Din ce în ce mai multe studii scot la iveală efectele pozitive ale boabelor de cacao.

De multă vreme, oamenii de știință au evidenţiat virtuţile boabelor de cacao asupra tensiunii arteriale şi a fluidităţii sângelui. Se pare că antioxidanţii conţinuţi de boabele de cacao sunt responsabili de reglarea tensiunii arteriale şi a fluidităţii sângelui. Astfel, pudra de cacao și ciocolata neagră (cu peste 70% cacao în compoziție) ar putea deveni o alternativă/supliment pentru terapiile medicamentoase la persoanele care prezintă un risc crescut de maladii cardiovasculare.

Este știut faptul că ciocolata (cu conţinut ridicat de cacao) este bună pentru metabolism, având efect asupra serotoninei, “hormonul fericirii” din creier. De aceea de câte ori o mănânci câteva pătrățele de ciocolată te simți vesel, relaxat, atingi o euforie psihică explicată prin creșterea concentrației sanguine a serotoninei.

Acest produs bogat în polifenoli ridică moralul, scade nivelul stresului și elimină oboseala, mai ales oboseala musculară resimţită după efort fizic.

Paradoxal, ciocolata din pudră de cacao este un ajutor de nădejde și în diete. Consumată cu moderaţie şi însoţită de un stil de viaţă sănătos, permite obţinerea unei scăderi a indicelui de masă corporală (IMC). Specificăm că este vorba despre ciocolata fără adaus de grăsimi și care conține cel puțin 75% pudră de cacao integrală.

Alte beneficii:

– stimulează producția de endorfine și serotonine din creier, hormonii care induc starea de fericire

– are efect energizant

– combate depresia, reduce stresul și oboseala cronică

– crește imunitatea și tonifică psihicul

– prin proprietățile ei antiinflamatorii se previne diabetul de tip II

– protejează împotriva radicalilor liberi și scade riscul de cancer

– îmbunătățește tranzitul intestinal și curăța ficatul de toxine

– consumată cu regularitate după un infarct reduce riscul de deces

– atenuează efectele nefaste ale razelor solare

– amână îmbătrânirea prematură a pielii, implicit grăbește regenerarea celulară

– sporește fluxul sangvin către creier, îmbunătățind funcțiile cognitive

– îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare

– protejează creierul contra demenţei, maladiei Alzheimer şi a altor boli degenerative

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Good food for the brain

Donează sânge! Poți salva 3 vieți!