in

Despresia de iarnă

Depresia de iarnă sau cum să trecem peste “lenea de sezon”…

 

Depresia de iarnă este o tulburare afectivă sezonieră ce pare a fi cauzată de condițiile meteorologice și anotimpuri.

Trebuie menționat că nu este o tulburare de sine stătătoare, ci reprezintă, de cele mai multe ori, un semn important al unei depresii majore. Potrivit statisticilor, numărul persoanelor depresive crește în perioada toamnei şi a iernii.

În articolul de față oferim câteva sfaturi concrete pentru a trece cu bine de această perioadă mai proastă din viața dumneavoastră. În cazul în care simțiți că starea depresivă este gravă sau suferiți de tulburări bipolare (maniaco-depresive) trebuie să apelați la serviciile unui psiholog, psihoterapeut sau chiar psihiatru.

Depresie ușoară de iarnă sau reacția de hibernare se manifestă prin câteva simptome specifice:

– tendința de a dormi mai mult

greutate la trezirea de dimineață

– somnolență și oboseală pe tot parcursul zilei

– dificultate în concentrarea atenției

– apetit alimentar crescut, de aici și creșterea în greutate

– lipsa motivației, lentoare

– dificultatea de a suporta temperaturi scăzute

– retragerea în casă și evitarea activităților sociale

– apatie, retragerea în sine

În primul rând, pentru a trece ușor peste această stare mai proastă trebuie să tratăm problema cu o atitudine mai detașată. Dacă ne învinuim exagerat și ne condamnăm pentru această “lene de sezon”, gândurile și sentimentele negative vor menține și chiar vor agrava starea.

Absența luminii solare, zilele scurte și înnorate stimulează secreția de melatonină (hormonul somnului), dar cu ajutorul vitaminei B12 putem să redevenim plini de viață. Ea crește energia organismului şi ameliorează starea de spirit, la fel ca și zincul.

Când temperaturile de afară sunt scăzute organismul simte nevoia să consume în special: zahăr, alcool, grăsimi și fast food. Astfel putem acumula rapid kilograme nedorite, dar și o dispoziție proastă, din această cauză este nevoie să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm.

Alimentația sănătoasă și echilibrată și exercițiile fizice regulate ne scot din orice încurcătură. Și activitățile plăcute în aer liber ajută. Încercați să profitați la maxim de lumina naturală. Serile pot fi animate cu câteva filme motivaționale menite să stimuleze gândurile pozitive. Să nu uităm nici de râs, care ridică nivelul endorfinelor din sânge.

 

Pregătiți să învingem depresia de iarnă? Gata cu lenea de sezon!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trucuri pentru a diminua simptomele mahmurelii

Sportul nu are vârstă!