in ,

Efort aerob & efort anaerob

Probabil că nu e prima dată când auzi despre efort aerob și efort anaerob. Cu siguranță ai auzit acești termeni de foarte multe ori. Cel mai probabil că mulți dintre voi cunosc care e diferența între efortul aerob și cel anaerob, însă sunt foarte sigur că sunt destui care încă nu fac diferența între cele două tipuri de antrenamente.

Așa că mi-am propus să vorbesc puțin, pe scurt, despre efortul aerob și efortul anaeorb.

pumping

Efortul aerob este acel efort care se desfășoară folosind oxigen din afara organismului, fără a fi afectate rezervele de oxigen ale corpului. Acest tip de efort este unul prelungit în timp, se creează o cantitate scăzută de acid lactic, iar sistemul cardiovascular funcționează în limite normale, modificările ritmului cardiac fiind aproape insesizabile. Antrenamentul poate dura câteva ore, iar oboseala de după nu este una profundă. Ca efect principal al acestui tip de antrenament avem oxigenarea celulelor din zonele periferice și îmbunătățirea sistemului cardiovascular.

Tipuri de efort aerob: spinning, alergatul pe bandă, înotul…

Efortul anaerob este acel efort care se desfășoară consumând rezervele de oxigen ale organismului, se desfășoară la o intensitate crescută într-un timp relativ scurt. Avem o producție mare de acid lactic, frecvența cardiacă se modifică semnificativ, însă revine rapid la normal în perioada de refacere.

Tipuri de efort anerob: clasicele exerciții de forță, haltere, culturism, chiar și cursele de alergare viteză. Unul dintre principalele beneficii ale acestui antrenament este creșterea masei musculare.

Sper că am reușit să te lămuresc cum e cu efortul anaerob și efortul aerob.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

sursa foto.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

6 Comments

Leave a Reply
  1. as vrea sa am un abdomen plat si cu ceva patratele dar exercitiile … de baza >>>> intins pe jos si deastea nu functioneaza ma puteti ajuta cu un antrenament si pentu biceps triceps

  2. Salut, sunt un pic nelamurit de legatura intre tipul de antrenament si ritmul cardiac. La aerobic dai ca exemplu spinningul, unde ritmul cardiac poate ajunge la 160 bpm.
    Vrei, te rog sa explici mai detaliat la ce anume te-ai referit?
    Multumim

    • Nu confunda aerobic, cu efortul aerob. Pulsuc creste, dar creste in timp si respiri, folosesti rezerve de oxigen exterioare, nu iti creste ritmul cardiac din prima secunda in care te-ai urcat pe bicicleta/banda…

  3. Din cate am inteles eu:) la un efort foarte intens, unde iti creste ritmul cardiac foarte rapid, de ex sprinturile, practic tu nu mai ai timp sa respiri:D iar organismul foloseste rezervele de oxigen? asa este? Pentru ca altfel, nu prea inteleg. Cand alergam la viteza maxima nu ar fii logic ca avem nevoie si sa respiram cat mai mult? multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

îți mulțumesc!

Sucoterapia & fructe cu valoare terapeutica: AFINELE & SUCUL DE AFINE