Hai sa vorbim putin despre hrisca… Dupa denumirea stiintifica fagopyrum esculentum, hrisca este o planta care isi are originea in sud-estul Asiei, in Europa fiind raspandita de catre turci si mongoli.
La noi in tara hrisca nu este nici foarte cunoscuta, nici foarte consumata, iar multi dintre cei care au auzit de ea, confunda boabele de hrisca cu cerealele (posibil si din cauza asemanarii acestora cu boabele de grau). Desi la inceput gustul de hrisca poate parea prea intens, prea aromat, acesta poate deveni un aliment de baza pentru multi, mai ales cunoscand multele beneficii pe care acesta le poate avea asupra sanatatii.
Hrisca poate fi consumata sub mai multe forme. Spre exemplu boabele se pot fierbe (la o parte de hrisca se adauga circa doua parti de apa) si apoi se pot adauga in salate, supe, sau alaturi de legume si zarzavaturi sub forma de tocanita. De asemenea se pot amesteca cu iaurt si fructe la micul dejun sau se pot fierbe in lapte cu miere. Mai exista pe piata si biscuiti, taitei si faina de hrisca, care poate inlocui cu succes faina alba, daca sunteti dintre aceia care fac, macar ocazional, paine in casa.
Dar ca sa iti starnesc si mai mult interesul, sa vorbim in continuare despre beneficiile pe care ni le aduce aceasta planta. Hrisca este perfecta pentru persoanele care au restrictie la gluten, fiind unul din alimetele pe care le puteti consuma cu incredere daca tineti o dieta, mai ales ca are si un numar mic de calorii. Are un continut ridicat de fibre si magneziu, care este foarte important in functionarea corecta a sistemului cardiovascular, de asta este deseori recomandata in dietele celor care se confrunta cu probleme ce circulatie sau hipertensiune. Si cei care au un nivel al colesterolului ridicat pot consuma hrisca pentru a-l tine sub control. Un aspect important este acela ca hrisca este un adjuvant pretios in diabetul de tip 1 si tip 2, stabilizand glicemia daca este consumata in mod regulat.
Se pare ca boabele de hrisca contin o combinatie unica de flavonoizi si fitonutrienti care joaca rol de antioxidanti, prevenind procesul de imbatranire si protejand sistemul nervos. Hrisca are un continut ridicat de vitamina P, o vitamina care este foarte importanta in prevenirea problemelor stomacale cum ar fi gastrita sau ulcerul gastro-duodenal. Este cunoscut faptul ca aceasta planta consumata in mod regulat previne aparitia unor numeroase forme de cancer, a accidentului vascular si a bolii Alzheimer, in principal datorita efectelor pe care le are asupra vaselor de sange.
Asa ca pe viitor, daca mai auzi cuvantul hrisca, sa stii ca nu este un joc pe/cu bani ci este o planta care iti poate fi extrem de benefica ;).
Pentru intrebari, nelamuriri, doleante si altele te astept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu intrebari si raspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Daca vrei sa afli imediat cum scriu ceva, iti recomand sa te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Daca vrei sa ma ai ca antrenor personal, contacteaza-ma.
Toate bune, spor(t) in toate!
Mie îmi place muiată în apă, peste noapte, la frigider chiar, și cu fructe!
Am mancat si eu de cateva ori, ai mei parinti mananca mai mult hrisca. Stiu ca e sanatoasa.
Daca alaptez pot tine dieta cu hrisca si chefir?