Semnal de alarmă! Obezitatea îţi scurtează viaţa cu 8 ani!
Obezitatea este termenul medical care defineşte acumularea de grăsime corporală în exces. Ea se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn, tulburări locomotorii, etc. Starea de obezitate este rezultatul unui dezechilibru între energia de aport şi cheltuielile energetice.
În mod normal organismul bărbaţilor conţine un procent de 15 – 20 % de ţesut adipos, iar cel al femeilor un procent de 25 – 30 % de ţesut adipos. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a definit şi clasificat grade de obezitate, pe baza IMC – indicele de masă corporală, calculat prin raportul greutate/înălţime2:
– gradul 1 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 30 – 34,9 kg/m2
– gradul 2 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 35 – 39,9 kg/m
– gradul 3 de obezitate cu indicele de masă corporală egal sau peste 40 kg/m2
De obicei, bărbaţii acumulează grăsimea la nivelul abdomenului, iar femeile la nivelul şoldurilor, însă nu este o regulă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră patologică o circumferinţă abdominală peste 80 cm la femei şi peste 94 cm la bărbaţi. De cele mai multe ori obezitatea este privită superficial, ca o problemă estetică, când, de fapt, este o boală cronică ce nu trebuie neglijată. Obezitatea afectează oameni de toate vârstele, rasele, precum şi de ambele sexe.
Cercetătorii trag un semnal de alarmă prin cel mai recent studiu publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology. Astfel, potrivit descoperirilor de la Universitatea McGill din Montreal, obezitatea poate scurta cu 8 ani speranța de viață și cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună.
Cu cât o persoană este supraponderală de tânără, cu atât impactul asupra sănătății sale va fi mai important. Principalele boli care scurtează speranţa de viaţă şi sunt asociate cu obezitatea sunt cele cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidente vasculare cerebrale, dar și diabetul. OMS recunoaşte obezitatea ca fiind o boală cronică, complexă, cu simptome care se dezvoltă într-o manieră progresivă:
– diabet zaharat tip 2
– hipertensiune arterială
– boală cardiacă sau neurologică
– cancer
– apnee de somn
– boli hepatice, afecţiuni ale vezicii biliare
– afecţiuni osteoarticulare
– creşterea colesterolului
– tulburări de ciclu menstrual, de memorie
– scăderea imunităţii
– depresie
– marginalizare socială
Câteva dintre cauzele obezităţii:
– sedentarism sau activitate fizică redusă
– tulburări alimentare
– stresul cotidian
– lipsa educaţiei în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos şi echilibrat
– alimentaţie hipercalorică tip fast-food
Valentin Bosioc a precizat în unul din articolele sale că greutatea medie mondială a ajuns la 80 kg în ultimii ani, crescând, conform unor studii cu 10 kilograme în ultimii 10 ani.
sunt un grasut lenes si ma vindec greu :D ! Am fost 2 luni la sala , nu am slabit deloc desi ma simteam bine- in forma- in forta și m-am lasat !