in ,

Portocala: medicamentul natural al sezonului rece

Portocala este fara doar si poate una din vedetele de necontestat ale sezonului rece. Portocalele nu sunt doar citrice de necontestat cu care ne putem rasfata gusturile, dar sunt si medicamente naturale ale sezonului rece.

portocala

Portocalele pot fi consumate proaspete ca atare sau in diverse combinatii cu alte fructe. Sucul natural de portocale este foarte sanatos si plin de vitamine. Portocalele sunt bogate in vitamine si antioxidanti, ele pot ameliora sau chiar combate suferinte dintre cele mai diverse de la constipatie, raceala, gripa, amigdalita, pana la dischinezie biliara, litiaza renala si tromboflebita.

Fructul de portocala este bogat in vitamina A, B, C si calciu. Contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor. Pentru 100 grame de portocala, valorile se ridica la 87.6 % apa, 0.7 % proteine, 0.2 % grasimi, 0.3 % minerale, 0.3 % fibre, 10.9 % carbohidrati, 26 mg de calciu, 20 mg de fosfor, 0.3 mg de fier si 30 mg de vitamina C.

Pe langa incontestabila valoare ca medicament natural al sezonului rece, portocalele ajuta si in mentinerea siluetei, la diferite retete si diete.

Suntem in plin sezon rece, deci inevitabil ne lovim de guturai si insuportabila gripa e bine de stiut ca medicamentele antiinflamatoare va fac mai mult rau, va slabesc sistemul imunitar in loc sa va ajute. Incercati un lucru demonstrat: inlocuiti aceste medicamente cu sucul de portocala. Atunci cand simtiti ca raceala sau gripa va da tarcoale, mergeti la magazin si umpleti-va sacosa de portocale zemoase. Trei zile la rand consumati in loc de apa sau ceai, cel putin un litru pe zi de suc proaspat obtinut in casa, in care adaugati coaja rasa de la doua/trei lamai si miere naturala de albine. Dupa cele trei zile reveniti aici si lasati-mi un comentariu sa imi spuneti cum va simtiti. Rezultatele sunt extraordinare! Va veti simti mult mai plini de viata, veti simti o diminuare a durerilor musculare si de cap, veti scapa de ameteli.

Oranjada poate fi considerat cel mai gustos lea. Sucul proaspat extras din portocale este recomandat tuturor: copiilor, varstnicilor, sportivilor, femeilor insarcinate, persoanelor obosite.

Oranjada consumata dupa masa are efectul de dezinfectant al gurii. Un alt efect vindecator il are contra guturaiului: amestecati intr-o cana suc proaspat de portocale, un paharel de rom natural, doua linguri de miere naturala si completati cu apa fierbinte. Consumati amestecul seara, inainte de culcare si veti observa in numai cateva zile, rezultate excelente.

Daca sunteti stresati sau nervosi, faceti-va un ceai din coji de portocala (25 g la un litru de apa), indulciti-l cu miere naturala. Efectul de calmare este instant, mai ceva ca Xanaxul :).

In caz de tromboflebita exista un leac tot bazat pe portocale: zilnic se consuma 750 ml de suc proaspat de portocale, amestecat cu macerat din coji de portocale care se obtine astfel: se spala patru portocale mari, se curata de coji, care se lasa in 250 ml de apa calda pentru sase ore. Se strecoara lichidul astfel obtinut si se amesteca cu sucul. Se consuma dimineata pe stomacul gol.

Uleiul esential al portocalelor alunga insomnia pe baza nervoasa: amestecati sase picaturi de ulei esential de portocala, amestecat cu o lingura de miere de tei, cu 30 minute inainte de culcare. Uleiul ajuta si in cazul unei hipertensiuni data de stres sau depresie.

Sucul de portocale si fructul acestora sunt combatanti temuti ai constipatiei: savurati inainte de fiecare masa cate doua-trei portocale proaspete. Asteptati cel putin un sfert de ora inainte de a lua masa. Repetati asta mai multe zile la rand, puteti suplimenta cu suc de portocale sau decoct de portocale.

Portocalele reprezinta cel mai placut mod de a reduce riscul infarctului, iar un pahar de suc pe zi previne refacerea calculilor renali. Consumati zilnic 500 ml de suc de portocale naturale, timp de o saptamana, apoi faceti o saptamana pauza, dupa care repetati procesul.

Astea sunt numai cateva exemple de leacuri bazate pe portocale. Sunt remedii naturale si naturiste, stiute de bunicii nostri, de oamenii simpli, recomandate de popor si de nutritionisti deopotriva.

Cum alegi portocalele bune, naturale si netratate? E bine de stiut ca portocalele bune au coaja neteda, tare, cu o culoare deschisa. Atunci cand cumparati portocale, stergeti cu un servetel fructele. Daca acesta se coloreaza usor in rosu sau galbui, inseamna ca au fost tratate chimic si trebuie sa cautati in alta parte.

Tu ce remedii/retete stii cu si despre portocale? Lasa-mi un comentariu aici, pe pagina de facebook, pe twitter, youtube sau in pagina special creata cu intrebari si raspunsuri.

sursa foto.

Toate bune, spor(t) in toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

2 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solutii complete pentru wellness – fitness

Alimentatie sanatoasa – diete