in

Prim Ajutor în caz de degerături și hipotermie

Dacă tot a venit peste noi gerul siberian, crivățul rusesc, viscolul sovietic și codul portocaliu, m-am gândit să vă ofer câteva sfaturi și câteva măsuri de prim ajutor în caz de degerături și hipotermie.

E cunoscut faptul că țesuturile unei persoane expuse la frig pot avea de suferit. Țesuturile respective pot îngheța sau se poate instala chiar hipotermia.

DEGERĂTURI. Atunci când este frig, vasele sangvine periferice se contractă, astfel încât mai puțin sânge (cald) circulă prin extremitățile corpului. Urmare a acestui fapt, se pot forma cristale în anumite porțiuni ale organismului. Din cauză că aportul de sânge nu se face în mod corespunzător, pot fi afectate serios pielea și diverse țesuturi.

Există riscul apariției degerăturilor pe suprafețe mari ale corpului și la nivelul extremităților (degetele de la mâini, degetele de la picioare, nasul, urechile). La zero grade Celsius sau la temperaturi mai scăzute, vasele de sânge încep să se îngusteze. Acest fenomen apare și atunci când o persoană este expusă vântului puternic.

În momentul în care corpul este expus unei temperaturi extrem de mici sau este expus unor temperaturi mici pe o perioadă îndelungată de timp, fluxul de sânge la nivelul anumitor părți ale corpului atinge un nivel periculos de redus.

PRIM AJUTOR ÎN CAZ DE DEGERĂTURI.

Ce observi?

– Pielea devine albă
– După o anumită perioadă de timp apar pete albăstrui în acele porțiuni ale corpului care au înghețat
– Existența unor furnicături, care se transformă în senzație de arsură, apoi durere
– Apar bășici cu lichid negru
– Se exfoliază pielea
– Pe anumite porțiuni pielea este albă, tare, rece și apoi devine neagră
– Apare senzația de amorțeală

Ce trebuie să faci ca să acorzi un prim ajutor în caz de degerături?

– Transportă victima într-un loc adăpostit
– Îndepărtează bijuteriile victimei, fără a-i afecta în vre-un fel pielea
– Reîncălzește porțiunile degerate, atâta vreme cât nu riști să provoci răni
– Protejează porțiunile în cauză împotriva frigului
– Porțiunile afectate ar trebui reîncălzite, prin cufundare timp de 20-30 minute în apă la temperatura corpului
– Degerăturile severe ar trebui tratate într-un interval de 24 de ore de la instalare
– Nu așeza un obiect fierbinte direct pe țesutul degerat, deoarece poate genera temperaturi mai mari decât cele dorite și poate provoca arsuri!
– Întreprinde tot ce este posibil și protejează porțiunea afectată de degerături, pe care ai reușit să o încălzești, astfel încât aceasta să nu înghețe din nou și transportă victima la un spital unde să poată fi tratată
– Verifică dacă victima a făcut vaccinul antitetanos
– Nu sparge bășicile care s-au format
– Aplică un bandaj, astfel încât să protejezi porțiunea afectată
– Consultă un medic
– Dacă victima este lipită de un obiect care a înghețat, de exemplu de un congelator, încearcă s-o eliberezi turnând apă la temperatura camerei peste porțiunea afectată. Dacă este vorba de un obiect alimentat cu energie electrică, întrerupe alimentarea cu energie înainte de a face operațiunea amintită anterior. Nu utiliza niciodată un uscător de păr sau un cuțit pentru a elibera victima.

PRIM AJUTOR ÎN CAZ DE HIPOTERMIE.

Hipotermia se înregistrează în momentul în care nu se mai poate menține temperatura normală a corpului. Pentru ca temperatura să crească, organismul pune în mișcare mușchii pentru a produce căldură, astfel apar frisoanele.

Corpul încearcă să piardă cât mai puțină căldură. Astfel, vasele de sânge de la nivelul pielii se îngustează (pielea devine palidă), iar rădăcinile firelor de păr ies în evidență, pentru a forma un strat izolator. Așa apare pielea de găină.

În astfel de condiții temperatura corpului este mai mică decât cea necesară pentru a se asigura un metabolism normal și o funcționare normală (35 grade Celsius).

Ce observi?

În cazul hipotermiei în stadiu incipient:

– Frisoane
– Piele rece, albă, uscată
– Respirația se modifică, trecându-se de la hiperventilație la o respirație lentă, șuierătoare
– Stare generală de confuzie
– Senzație de oboseală și somnolență
– Stare de semiconștiență

În cazul hipotermiei severe:

– Victima nu mai are frisoane
– Pierderea cunoștinței
– Absența reflexelor
– Ritm cardiac redus
– Rigidizarea mușchilor
– Este posibil ca buzele, urechile, degetele de la mâini și picioare să fie vinete

Ce trebuie să faci ca să acorzi un prim ajutor în caz de hipotermie?

În cazul hipotermiei în stadiu incipient:

– Transportă victima într-un loc în care este mai cald
– Procedează în așa fel încât corpul victimei să nu se răcească mai mult
– În situația în care hainele victimei sunt ude, scoate-i hainele numai dacă nu există risc de hipotermie
– Acoperă capul victimei, deoarece la nivelul capului se pierde multă energie
– Dacă nu dispui de o pilotă, poți utiliz alte obiecte pentru a încălzi victima (haine uscate, pătură uscată, folie protectoare etc)
– Ca o excepție de la regulile general-valabile în ceea ce privește acordarea primului ajutor, dacă nu este vorba de o victimă cu hipotermie în stadiu incipient, poți să îi dai acesteia ceva cald de băut
– Apelează la medic dacă este necesar

În cazul hipotermiei în stadiu avansat, hipotermie severă:

– Procedează în așa fel încât corpul victimei să nu se răcească și mai mult
– Dacă este posibil, utilizează o pătură electrică
– Dacă nu dispui de o pătură electrică, poți utiliza o sticlă cu apă caldă, perne electrice sau pietre încălzite. Pentru a evita producerea de arsuri, procedează în așa fel încât obiectele amintite să nu vină în contact direct cu corpul victimei. De asemenea, poți încălzi victima prin contact fizic, cu propria temperatură corporală.
– Nu îi oferi victimei nimic de băut sau de mâncat
– Apelează serviciile de urgență

În toate cazurile de hipotermie efectuează toate manevrele cu grijă și ferește victima de frig. Evită să muți victima dacă nu e necesar.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

8 Comments

Leave a Reply
  1. Salut Valy! exact articolu asta il cautam, foarte bun. aproape am gasit raspunsul la problema mea dar totusi am o intrebare: lucrez mult in aer liber, in frig si sunt mai tot timpul cu mainile reci, ‘inghetate’. port manusi dar nu pot sa le tin tot timpul, ar fi alte solutii sa fac sa circule sangele pana in degete chiar daca afara e frig?

    • Incearca sa misti des degetele, mainile, incheieturile. Eventual bea periodic bauturi caldute/calde si obligatoriu periodic incalzeste mainile in buzunare sau in interior.

      • cand imi sunt mainile reci nici nu le mai pot misca asa cum trebuie, parca sunt paralizat… m-am gandit sa-mi cumpar flexor de ala pentru antebrat si sa fac cu el cand imi ingheata mainile, e bun de ceva? are rost sa dau banii pe el? m-am gandit ca daca fortez mana vine mai mult sange…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FBI (Full Body Ignition) @ Body Mind Spirit Festival 14-16 februarie 2014

Amorțeală la degete