in ,

Steroizi VS Natural

Am promis că mai scriu un articol pe subiectul steroizilor. e vorba de o discuție interminabilă și mereu controversată: STEROIZI VS NATURAL!

Voi încerca să fac un articol cât mai complex, dar în același timp ușor de înțeles pentru toată lumea. Să începem cu începutul…

 

PLEASE READ. UNDERSTAND. SHARE!http://valentinbosioc.com/steroizi-vs-natural/CITESTE TE ROG SI DA MAI DEPARTE (in…

Posted by Valentin Bosioc on Monday, January 11, 2016

 

Ce sunt steroizii (anabolizanți) și pentru ce sunt folosiți în sportul de performanță?

Conform wikipedia, un steroid este o grăsime caracterizată printr-un schelet de atomi de carbon cu patru inele unite. Diferiți steroizi variază prin grupările funcționale atașate acestor inele. Sute de steroizi distincți au fost identificați la plante și animale. Rolul cel mai important în sistemele vii este cel de hormoni.

 În fiziologia umană și medicină, cei mai importanți steroizi sunt colesterolul, hormonii steroizi și precursorii și metabolizatorii lor.

Colocvial, termenul de steroid este deseori folosit cu sens mai restrâns, în contexte specifice. De exemplu, steroid este folosit comun în medicină de către non-endocrinologi cu sensul de corticosteroid, aproape întotdeauna glucocorticoid. Într-un context atletic sau culturist, steroid se referă de cele mai multe ori la steroid anabolizant.

Există mai multe categorii specifice de steroizi, incluzând:

 • Steroizi anabolizanți – folosiți de atleți pentru creșterea performanței
 • Corticosteroizi – afectează metabolismul și excreția electroliților
 • Hormoni sexuali – androgeni, estrogeni și progestageni
 • Prohormoni – precursori ai hormonilor steroizi. Au fost fabricați de companii ca suplimente pentru culturiști până când au fost interzise pe piața suplimentelor.
 • Fitosteroli – steroizi care apar în mod natural în plante.

Hormonii steroizi produc efectele fiziologice prin legarea de o proteină receptoare de hormoni steroizi. Unirea hormonilor steroizi cu receptorii lor cauzează schimbări în transcrierea genelor și funcția celulei.

Eu vreau să vorbim, evident, de steroizii anabolizanți, așadar în continuare voi folosi cuvântul steroid, strict cu sensul de steroid anabolizant.

Steroizii anabolizanți și androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular. În principal, toți steroizii anabolici și androgeni sunt copii sintetice al principalului hormon masculin, testosteronul. Prima formă sintetizată de testosteron a fost obținută din colesterol în anul 1935, de către chimistul Leopold Ružička.

Steroizii anabolizanți și androgeni au avut și încă au numeroase aplicații practice în medicină. Sunt folosiți pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni:

 • Terapia de înlocuire a hormonilor: se aplică bărbaților cu nivele scăzute de testosteron; este și o tehnică bună de creștere a libidoului la persoanele vârstnice.
 • Stimularea apetitului și păstrarea masei musculare și masei osoase: steroizii anabolizanți și androgeni sunt folosiți în cadrul tratamentului bolnavilor de SIDA sau care suferă de anumite forme de cancer, care duc la atrofierea musculară și slăbirea organismului.
 • Stimularea creșterii la copii: pediatrii endocrinologi pot prescrie steroizi anabolizanți copiilor cu deficite de creștere.
 • Stimularea maduvii osoase: decenii la rând steroizii anabolizanți și androgeni au fost folosiți pentru tratamentul anemiei hipoplastice, afecțiune cauzată de leucemii sau blocaje renale. În ultimii ani au fost înlocuiți de medicamente mai noi precum epoetina alfa.
 • Inducerea pubertății: steroizi androgeni sunt administrați băieților care au intarzaieri extreme în dezvoltarea pubertății.
 • Contracepție masculină, sub formă testosteronului enantat.
 • Tratamentul arsurilor grave de piele în urma accidentelor.

Ca orice medicament, steroizii anabolizanți vin însoțiți de o serie de efecte secundare, care se manifestă în funcție de sensibilitatea fiecărui utilizator, și mai ales în funcție de dozele folosite. De regulă, folosirea unor doze mai mari decât cele terapeutice este considerată o practică foarte riscantă.

Aceste efecte secundare, în funcție de steroidul anabolizant folosit și metoda de administrare (pe cale orală sau prin injecții) includ:

 • Inhibarea secreției proprii de testosteron.
 • Afectarea negativă a profilului lipidic: reduc colesterolul bun (HDL) și cresc colesterolul rău (LDL).
 • Ginecomastie: dezvoltarea țesutului mamar la bărbați.
 • Acnee.
 • Agresivitate crescută.
 • Calviție.
 • Mărirea prostatei.
 • Afecțiuni ale rinichilor.
 • Sterilitate.
 • Scăderea libidoului.
 • Depresie.
 • Afecțiuni hepatice, în special cauzate de steroizii administrați pe cale orală.

Încă de la apariția steroizilor anabolizanți și androgeni, aceștia au fost folosiți de sportivi pentru îmbunătățirea performanțelor sportive. O mare parte din steroizii anabolizanți au fost dezvoltați în fosta RDG (Rebublica Democrată Germană) special pentru atleții echipelor naționale.

A fost interzisă folosirea lor în sport încă din anii 1970, dar au intrat în atenția mass-media abia la începutul anilor 1990, din cauza scandalului de dopping din baseballul american. La început a fost un scandal mic, care a escalaldat de-a lungul anilor, atingând apogeul în anii 2000, când au fot expuși un număr mare de jucători care au folosit steroizi și alte substanțe interzise.

Astăzi, în fitness și culturism steroizii sunt folosiți la scară largă, fie că se recunoaște acest lucru, fie că nu se vorbește. S-au folosit de pe vremea lui Arnold și sunt convins că se vor folosi până la finalul rasei umane.

STEROIZI VS NATURAL?! Părerea mea sinceră: cred că până la urmă este alegerea fiecăruia dacă folosește steroizi sau nu. Fiecare își cunoaște potențialul, fiecare își cunoaște obiectivul și oricine e liber să aleagă ce face cu viața și corpul său. Nu judec pe nimeni, nu am acest drept. Sigur, pot să spun că nu sunt de acord cu marea minciună a industriei fitness/wellness, pot să spun că nu sunt de acord cu folosirea steroizilor în marile federații, în concursurile internaționale, și cu siguranță nu sunt de acord cu toți puștanii care calcă în prima zi în sală și deja caută steroizi.

Încă o dată, repet: atleții de performanță, modelele fitness internaționale, folosesc steroizi. Au cicluri controlate, au substanțe de cea mai bună calitate, au mese bine puse la punct, au medicii alături mereu, au suplimente de cea mai bună calitate, au antrenamente super intense, îndeplinesc toate condițiile esențiale, e jobul lor, e meseria lor, trebuie să își depășească anumite limite fizice și chiar mentale…au un obiectiv bine definit. It goes with the territory  – să zicem că îi înțeleg și că știu de ce folosesc steroizi.

Asta nu înseamnă că toți trebuie să folosim. Este foarte posibil să ajungi la un anumit nivel de forță, masă și definire, pe cale naturală! Sunt dovada vie că se poate!

 

concurs

Sunt acuzat constant că folosesc steroizi, zilnic mă lovesc de această problemă, încât am refuzat să mai dau atenție și să mai încerc să explic situația. Ba mai mult, sunt în stare oricând să pun pariu pe ce vreți că sunt natural. Voi merge cu orice comentator de mânuță la un test antidoping, pentru că știu sigur că va ieși negativ, pentru că nu am folosit niciodată steroizi! Nu am avut motiv, nu am fost tentat. Nu am vrut să îmi risc sănătatea nici măcar o secundă, nu am pentru ce! Sigur, m-am înscris în IFBB și am început să concurez la amatori.  Am ieșit vice-campion național & campion Musclemania Paris. Îmi place, o fac pentru mine. Cel mai probabil nu voi ajunge niciodată la profesioniști. Nu știu dacă am condițiile necesare, nu știu dacă vreau. Știu sigur că dacă se va întâmpla asta, va trebui la un moment dat să folosesc anabolizante. Dacă se va ajunge acolo, voi recunoaște. Dar momentan am ABSOLUT ZERO MOTIVE să folosesc aceste substanțe.

Valentin Bosioc - campion Musclemania Paris

Cu multă muncă, alimentație extrem de bine pusă la punct, antrenamente inteligente, suplimente de calitate și puțin ajutor de la genetic poți să ajungi la o formă fizică foarte bună. Atât de bună, încât vei fi cu siguranță acuzat de folosirea anabolizantelor.

Un sportiv care nu folosește steroizi, dar îndeplinește toate condițiile de mai sus, va avea rezultate! Va crește mai greu, dar se va menține mai mult și va cădea progresiv, lent. Un sportiv care folosește steroizi va crește mai repede, își va asuma anumite riscuri, se va menține mai puțin și cu siguranță va cădea mai rapid.

Trebuie să se înțeleagă o dată pentru totdeauna că steroizii nu te fac instant campion, nu te transformă peste noapte! Trebuie să știi clar ce obiective ai, ce vrei de la viața ta. Sfatul meu este să te asiguri că ai îndeplinit toate condițiile și că ai făcut tot ce trebuie pe cale naturală ca să ai o formă bună, dar mai ales o sănătate excelentă. Răspunde la întrebările de mai jos și ia o decizie…

Ai suficiente motive să îți riști sănătatea? Ai făcut tot ce era de făcut pe cale naturală? Ești pregătit să treci de partea cealaltă și să îți asumi toate riscurile? Ai condițiile necesare ca măcar dacă începi să administrezi steroizi, o să o faci cum trebuie?

De la atleții de performanță care, repet, fac asta controlat și cu un scop bine definit, la băiețeii din sala de cartier, care bagă uleiuri de proastă calitate în ei, doar pentru a avea brațul mare pe plajă, diferența e imensă!

Masele trebuie să înțeleagă exact cum stă treaba cu steroizii, care e diferența între steroizi și suplimente, ce înseamnă natural, cum arată natural, riscuri și avantaje.

Ar fi probabil mult mai multe de povestit despre acest subiect, dacă ai argumente pro sau contra, păreri de adăugat, te invit să le lași într-un comentariu pertinent.

Am marea rugăminte să dați articolul ăsta mai departe, să ajungă la cât mai multă lume, să clarificăm problema asta.

Cât despre mine, am spus și repet: fac sport de foarte mulți ani, la nivel de amator, cel mult semi-performanță. Am practicat multe sporturi, sunt pasionat, dar pun mereu sănătatea pe primul loc! Abia recent am început să consum suplimente, însă nici la alea nu mă arunc la porcării. Am grijă ce consum, că e vorba de corpul meu, de sănătatea mea. Despre steroizi nici nu vreau să aud. Nu am motivul necesar. Nu am consumat, nu consum, și, probabil nu voi cosuma niciodată! Invit pe oricine mă mai acuză, să mergem împreună la un antidoping. Dar nu oricum… El/ea plătește testul și îmi plătește și mie suplimentele nutritive + abonamentul la sală timp de un an. Deci mergem pe pariu: dacă ies pozitiv, plătesc eu totul și îi dau ce vrea. Dacă însă, ies negativ (ceea ce se va întâmpla), îmi plătește ce am vorbit și nici nu se mai apropie de mine toată viața. Și hai că sunt indulgent…

Cam asta e părerea mea sinceră și pertinentă despre bodybuilding/fitness pe steroizi VS natural.

Share the love, spread the word! Think before act!

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

8 Comments

Leave a Reply
 1. Sall sunt un admirator de putin timp imi place sportul am practicat si pe perioade scurte acum am o alimentatie proasta cred pt o forma fizica buna si 107 kg la 180 inaltime . Cred ca nu stiu de unde sa incep . Am putea colabora ? Si in ce conditii ? Varsta 35 ani . Multumesc anticipat ! Astept raspuns ?

 2. Salut , practic acest sport de aproape 2 ani de zile .. dar inca sunt la inceput , sunt constient ca mai e mult de munca pana in momentul in care o sa arat cum imi doresc . Voiam sa te intreb daca recomanzi consumarea unor suplimente (am 17 ani , 73kg aproape 180 inaltime , 4% grasime in urma ultimelor analize ) nu am luat niciodata nimic pana acum ( suplimente sau steroizi)

  • 4% grăsime?! Ești pregătit de competiție cumva?!
   Dacă ai măsurat cu “aparate” poți fi sigur că e greșit; caliperul este cea mai bună metodă. În plus de asta, mulți oameni tind să se subestimeze în ceea ce privește procentul de grăsime.

 3. As vrea sa pot fi si eu acuzat de folosirea steroizilor insa nu se pune problema 1.75 m si 60 kg :))) Cum ingrasam iedul asta? :))

 4. Un articol interesant ce prezinta riscurile excesului consumarii de steroizi, si folosirea acestora fara consultarea unui medic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fitness with contact lenses or glasses?

Regimul de viață care asigură longevitatea