in ,

Alimentația după grupa sangvină: grupa B

Am început o serie de articole despre alimentația după grupa sangvină. Am vorbit despre istoricul grupelor sangvine, despre generalități și despre principiul acestui tip de dietă, apoi am particularizat pentru grupa sangvină 0 și grupa sangvină A.

Sunt cazuri reale când oameni care considerau că au un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă, indiferent ce făceau, nu reușeau să slăbească. Soluția s-a dovedit a fi chiar alimentația după grupa sangvină. Îți recomand să citești până la capăt, inclusiv concluzile mele personale!

Dacă ai înțeles generalitățile și cum stă treaba cu grupa sangvină 0 și grupa sangvină A, azi vorbim despre alimentația după grupa sangvină în cazul grupei B. Se crede că grupa sangvină B, a treia care a apărut în număr mare pe Pământ, s-a dezvoltat ca urmare a migrațiilor către regiuni din Himalaya, apoi către nordul Chinei. Regimul alimentar al primilor nomazi era alcătuit din carne și produse lactate fermentate. Oamenii de astăzi din grupa B au norocul sp poată consuma produse lactate fără nicio problemă. Cu toate acestea, trebuie să știți că deși aveți undă verde nu trebuie să faceți excese. La numeroase popoare din Asia și Africa, produsele lactate lipsesc din alimentație de mai multe generații, astfel dacă aveți grupa B și faceți parte din aceste culturi, trebuie să introduceți treptat în alimentația voastră produsele lactate, luând în paralel enzime ce conțin lactază. Organismul vostru apreciază carnea de vită, pe cea de pește, produsele lactate, leguminoasele, oleaginoasele, cerealele, fructele și legumele, cu condiția să alegeți alimentele potrivite pentru fiecare categorie. Cu alte cuvinte, organismul vostru vă dă voie să consumați o mare diversitate de alimente, ceea ce nu se poate spune în cazul grupelor A și 0. Cu toate astea, va trebui să evitați anumite cărnuri de vită sau de pește, anumite leguminoase și cereale. Nu e ca și când ați putea mânca absolut orice :).

 

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE A

Carnea de vită, pasăre și vânatul. Carnea este în general bună pentru voi și o digerați cu ușurință. Cele mai bune alegeri pentru voi sunt carnea de oaie, de miel, de iepure și vânatul. Trebuie să cam evitați puiul care conține o lectină nefastă pentru voi, dar puteți consuma carnea de curcan sau fazan, carne de vită sau de mânzat. Corpul votru posedă enzimele necesare digerării grăsimilor conținute de aceste cărnuri, nu trebuie să vă faceți griji când consumați grăsimi nesaturte.

Produsele lactate. Ai noroc în privința produselor lactate, poți consuma fără frică aceste surse excelente de proteine. Dacă totuși, organismul tău nu e obișnuit cu acestea, introdu-le treptat, ajutatându-te de enzimele digestive.

Peștele și fructele de mare. Peștele constituie o altă sursă de proteine. Trebuie totuși că eviți sardelele, lupul de mare și somonul afumat. De asemenea, crustaceele și scoicile nu îți sunt recomandate din cauza lectinelor dăunătoare pentru organismul tău.

Leguminoasele. Cu câteva excepții leguminoasele constituie o bună sursă de proteine pentru persoanele cu grupa sangvină B. Poți mânca o porție de leguminoase în fiecare zi. Fibrele pe care le conțin favorizează tranzitul intestinal și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Trebuie să eviți lintea, soia și produsele derivate din acestea.

Cerealele. Acestea sunt o sursă concentrată de hidrați de carbon, iar persoanele cu grupa sangvină B ar trebui să le consume cu moderație. Grâul integral, porumbul, hrișca și secara trebuie evitate deoarece conțin lactaze care blochează activitatra insulinei și perturbă metabolizarea zahărului, care în loc să fie utilizat ca energie e stocat ca grăsimi, ceea ce duce la creșterea în greutate. Puteți consuma totuși aceste cereale germinate, alacul, orezul sau ovăzul.

Semințele, oleaginoasele și uleiurile extrase din acestea. Un număr mare de oleaginoase și de semințe care se consumă în mod curent sunt nerecomandate persoanelor cu grupa B, mai ales din cauza lectinelor aglutinate pe care acestea le conțin. Trebuie să eviți arahidele, caju, semințele de pin, fisticul, semințele de dovleac, alunele, susanul, semințele de floarea-soarelui și uleiurile extrase din acestea. Poți însă consuma nuci, semințe de in, migdale, nuci braziliene, nuci de pecan. Uleiul recomandat este cel de măsline.

 

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE AB

Legumele. Toate persoanele, indiferent de grupa sangvină, trebuie să consume multe legume. E indicat să fie proaspete și de sezon. Evitați roșiile căci conțin o lectină dăunătoare celor cu grupa B. Porumbul trebuie de asemenea exclus din alimentație. Este recomandat să consumi cât mai multe legume cu frunze verzi, datorită cantității mari de magneziu.

Fructele. Legumele și fructele sunt relativ asemănătoare din punct de vedere al nutrienților. Sunt cele mai bune surse de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre.

Ce pot să beau? Apă.

În rândurile de mai jos vom face o recapitulare a alimentelor “permise” și “interzise” pentru grupa sangvină B.

Carne de vită, pasăre și vânat – sunt permise vita, bizonul, mielul, oaia, struțul, fazanul, iepurele, curcanul, vițelul, vânatul. Sunt interzise puiul, rața, bibilica, calul, gâsca, cocoșul de munte, puiul de prepeliță, puiul de porumbel, porcul. La fel ca și cei din grupa 0, sunteți consumatori de carne, însă alegerile voastre sunt ceva mai restrânse. Cea mai bună carne pentru voi este mielul, oaia, iepurele și vânatul.

Pește, fructe de mare și melci – sunt permise aproape toate varietățile de pește, fructe de mare și melci. sunt interzise sardelele, baracuda, lupul-de-mare, beluga, anghila, broștele, caracatița, merlanul galben, icrele de somon, crabi, homari, moluște, creveți, stridii.

Produsele lactate – sunt permise aproape toate. Sunt interzise brânzeturile cu mucegai albastru.

Ouă – sunt permise cele de găină. Sunt interzise cele de găscă, rață și prepeliță.

Uleiuri – sunt permise cele de in, măsline, nuci, germeni de grâu. Sunt interzise toate celelalte.

Oleaginoase – sunt permise migdalele, nucile braziliene, castanele, semințele de in, nucile de pecan, nucile. Sunt interzise caju, alune, arahide, semințele de pin, fisticul, semințele de mac, de dovleac, de șofran sălbatic, de susan, de floarea-soarelui.

Fasole, linte și soia – sunt permise fasolea roșie, fasolea albă pitică, fasolea verde, fasolea albă. Sunt interzise fasolea neagră, năutul, lintea și soia.

Cerealele – sunt permise pâinea de cereale încolțite, orzul, ovăzul, quinoa, orezul, alacul, grâul, grișul, produsele pe bază de făină albă. Sunt interzise hrișca, porumbul, rapița, cușcușul, grâul integral, orezul sălbatic. Deși pare cel puțin curios, produsele pe bază de făină albă sunt mai bune pentru voi decât cele din făină integrală. totuși, consumați cu moderație.

Legumele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise anghinarele, măslinele, dovleacul, porumbul, ridichile, rubarba, roșiile.

Fructele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise avocado, nucile de cocos, rodiile, smochinele.

Condimentele – sunt permise aproape toate. Sunt interzise piperul și scorțișoara.

Ierburi aromatice – sunt permise toate. Pătrunjelul este recomandat.

Băuturi – sunt permise cidrul, berea, cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru, vinul. Sunt interzise alcoolul, apa minerală, sifonul, băuturile carbogazoase.

CITEȘTE: ALIMENTAȚIA GRUPEI SANGVINE O

Concluzii personale. Alimentația după grupa sangvină are și un aspect pe care am preferat să nu îl dezbat, însă cei curioși pot afla mai multe despre el din materialele “4 grupe sangvine, 4 regimuri” și “4 grupe sangvine, 4 moduri de viață”. Este vorba despre tipul secretor sau nesecretor. Tipul secretor reprezintă 80% din populația globului. Acesta transmite informația grupei sangvine prin intermediul secrețiilor. Articolele din seria începută de mine se adresează acestui tip. Pentru a observa cu adevărat o schimbare în starea de sănătate, trebuie să urmăriți cu strictețe acest regim. Dacă nu funcționează cum vă doriți, sunt șanse foarte mari să aparțineți tipului nesecretor, iar locul alimentelor se modifică în cazul vostru.

Citește cu atenție rândurile de mai sus, dar și generalitățile prezentate în primul articol, precum și particularitățile pentru grupa sangvină 0 și grupa sangvină A.

Eu susțin în continuare o alimentație echilibrată. Nu recomand apelarea la acest tip de alimentație, decât atunci când știi (sau crezi) că ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, că faci sport regulat, că la analize nu ți-a ieșit nimic greșit și totuși nu reușești să scazi în greutate sau simți în continuare disconfort. Acest regim alimentar nu se aplică la toată lumea. De exemplu eu aparțin grupei sangvine 0 și nu cred că aș concepe, cel puțin în momentul acesta, o alimentație lipsită de lapte, pepene galben, portocale, banane, kiwi sau clementine. Pe de altă parte, dacă aș fi pus în situația de a adopta un astfel de regim alimentar, cu siguranță că m-aș strădui să îl respect cu sfințenie.

Aceasta este partea a patra dintr-o mini serie de articole cu si despre alimentația după grupa sangvină. Aici ți-am prezentat alimentația după grupa sangvină B, urmând ca în articolele viitoare pe care le voi prezenta în curând, să îți ofer detalii punctuale pentru pentru celelalte grupe sangvine.

Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

2 Comments

Leave a Reply
  1. valentin,au stiu ca berea este interzisa celor cu gr b3 si cafeaua nu este recomandata decat ocazional ca nu ajuta cu nimic aceasta grupa sangvina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Men’s Health Cover Model

Cupa MegaProteine 2013 – ediția 1