Vitamina B3 este cunoscută sub numele de niacină sau acid nicotinic și este foarte importantă pentru organism, alături de celelalte vitamine din complexul B.
Vitamina B3 este solubilă în apă și se numără printre puținele vitamine care rezistă la gătit și se mențin stabile în produsele alimentare. Această vitamină are un rol esențial pentru menținerea unui sistem nervos sănătos, dar și pentru sinteza de hormoni sexuali. Corpul uman poate produce singur niacină, dacă are cantități suficiente de vitamina B1, vitamina B2 și vitamina B6. Acestea trei contribuie la transformarea triptofanului (important aminoacid) în niacină.
Niacina contribuie la reducerea colesterolului și a trigliceridelor și de aceea nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. De asemenea, contribuie la digestie, stimulează secreția gastrică și menține sănătos tractul gastro-intestinal, ajutând la metabolizarea grăsimilor.
Chiar și pielea are foarte mult de căștigat de pe urma niacinei, deoarece aceasta contribuie la aspectul sănătos și la elasticitate, ajutând din plin la refacerea celulelor. De fapt, principala boală cauzată de deficiența vitaminei B3 este dermatita severă. Îți vei da seama că organismul tău nu are o cantitate suficientă de vitamina B3 atunci când pielea ta devine foarte sensibilă la lumina soarelui.
Vitamina B3 se găsește în numeroase alimente, printre care: carne slabă, pește, carne de pasăre, ficat, cartofi, morcovi, brocoli, ardei, roșii, ouă, drojdie de bere, prune, banane, portocale, avocado, smochine, curmale, miere.
Dacă dorești să iei niacina sub formă de supliment alimentar, cel mai indicat este să ceri sfatul medicului, care îți poate prescrie doza necesară. Până atunci te poți bucura de beneficiile vitaminei B3 consumând alimentele menționate mai sus. Este de preferat ca legumele și fructele să fie consumate în stare crudă.