Așa cum am spus în articolul anterior, cei de la Holcim au organizat ceva simpatic. Am fost invitat, nu am avut cum să merg, așa că mi-am trimis un reprezentant. Iată ce are de spus Cristian Bubu:
Care este legătura între un blogger și un sac de ciment? Ambii au greutate! :)
Proiectul #SalutHolcim și #BloggerBeton! Mai exact, cei de la Holcim ne-au dat posibilitatea de a vizita pentru o zi fabrica de ciment din Câmpulung. Un fel de “How it’s made” la fata locului.
Totul a început cu o prezentare generală a Holcim-ului, a fabricii, dar și instructajul SSM. Pe scurt Holcim: de 100 de ani pe piață, prima fabrică în Elveția la Holderbank, la momentul actual prezenți în 70 de țări. În România: fabricile de ciment de la Câmpulung și Aleșd, stația de măcinare și terminalul de ciment de la Turda, 13 stații de betoane ecologice și 3 stații de agregate, precum și cele 2 stații de lianți speciali și terminalul de ciment din București, 220 de salariați și o investiție aproximativă de 700 milioane euro în perioada 1997-2012. Instructajul SSM ne-a adus la cunoștință cele cinci reguli fundamentale privind sănătatea și securitatea în muncă.
Odată instructajul făcut, am trecut la “treabă”. Totul începe din cariera de exploatare din muntele Mateiaș (Valea Mare) al cărei perimetru de exploatare este de peste 70 ha. Procesul în sine al creării cimentului presupune mai multe etape: prepararea făinii, producția și depozitarea clincherului și prepararea cimentului.
Și pentru a înțelege cât mai bine procesul, prietenii de la Holcim ne-au prezentat “live” etapele de mai sus.
Aș mai avea de menționat un singur lucru. Politica de mediu aplicată în Holcim este extraordinară. Te-ai fi așteptat atunci când ajungi într-o fabrică de ciment să te “chinui” să respiri, să te umpli de praf din cap până în picioare. Aici nu este așa, semn că oamenii aceștia chiar își iau în serios treaba.