in

De sezon: adapteaza-te la frig prin mijloace naturale

Suntem in sezonul rece. Toti simtim frisoane, avem maini si picioare reci, avem o stare de disconfort general… Putem combate aceste probleme specifice acestui sezon, cu cateva remedii simple si eficiente.

beautiful-winter-girl

Exista cateva metode simple dar eficiente de a combate starea de rece, starea de frig, starile specifice sezonului rece. Mai jos voi lasa cele cunoscute de mine, invitandu-va sa completati acolo unde este cazul. Atunci cand ajungi acasa de la o plimbare in aerul rece de afara, atunci cand ajungi acasa de la job sau atunci cand te pregatesti sa iesi din casa si stii ca trebuie sa faci fata temperaturilor scazute, exista cateva metode mult mai eficiente decat supraincalzirea locuintei, care favorizeaza scaderea imunitatii, alergiile si perturba calitatea somnului.

Baile calde, revigorante. O baie generala cu apa calda (eu fac foarte fierbinte, pana la limita rezistentei) dilata vasele mici de sange si, implicit favorizeaza circulatia sangelui in membre. Poti adauga plante antiseptice (vita-de-vie rosie, eucalipt, menta, nuc, brad, catina, mesteacan etc) sau un amestec de uleiuri aromatice, plus un pumn de sare de mare. Acestea purifica atmosfera, degaja caile respiratorii, ajuta corpul sa se incalzeasca mai usor, iar esentele mai sus numite contin molecule ce penetreaza epiderma si ajuta la prevenirea infectiilor specifice sezonului rece. Cat stai in cada poti sa te masezi usor pe ceafa si spate, eliminand tensiunile musculare din acele zone.

Cand simti ca ai stat suficient, te pregatesti sa iesi din cada, dar nu oricum. Inchei cu un dus caldut (calai – apa rece, usor dezmortita), plimband jetul de apa mai intai pe coapse, apoi pe abdomen, piept, ceafa si umeri. Sunt de evitat totusi picioarele, mai ales partea de jos pentru cei care au probleme circulatorii.

Alimentele calorice. Da, ai citit bine, alimentele calorice. Dieta este foarte importanta pentru a face fata mai bine temperaturilor scazute din sezonul rece. Concomitent cu racirea vremii creste pofta de mancare, nevoia de a consuma produse mai bogata in calorii devine tot mai pregnanta. Raspunde cerintelor organismului, dar fara excese! Surplusul de greutate ingreuneaza functia circulatorie si scade rezistenta la frig.

Ca sa te incalzesti pe loc, consuma supe si ciorbe fierbinti (cele de pasare cu legume, eventual cu zeama de lamaie si/sau usturoi – astfel ele avand si calitatea prevenirii racelii). Poti sa gusti si ciocolata, mai ales ciocolata calda, aceasta aisgurand atat confortul fizic, cat si cel psihic. De asemenea, puteti consuma banane sau nelipsitele mandarine/portocale (despre mandarine si portocale voi face articole separate). Nu trebuie ignorate salatele de legume.

De asemenea, este important sa consumi suplimente nutritive, un complex de vitamine si minerale fiind foarte util.

Masajele care incalzesc. Masajul este esential pentru incalzire. Seara, dimineata sau in orice moment al zilei, mai ales atunci cand simti ca te ia frigul, maseaza-ti corpul. In acest mod se stimuleaza reinnoirea celulara la nivelul pielii, se hraneste mai bine epiderma si se mentine mai multa vreme caldura naturala a organismului. Poti folosi pentru masaj creme revulsive (cele utilizate mai ales de sportivi), cu amestecuri pe baza de mentol, camfor sau iti poti face o solutie de masaj amestecand cateva picaturi de mirt, doua-trei grame de piper negru macinat, un gram-doua de pulbere de santal si o lingura de ulei de migdale dulci. Acest amestec va pune de urgenta sangele in miscare si ajuta la degajarea cailor respitatorii in caz de raceala sau gripa.

Bauturile calde. Aici nici nu cred ca mai e cazul sa insist. E clar ca o bautura calda e excelenta dupa ce ai indurat frigul de afara. Desi in aceasta perioada majoritatea preferam vinul fiert, sunt mult mai recomandate ceaiurile indulcite cu miere naturala.

Tu ce remedii contra frigului stii?

sursa foto.

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

2 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cristian mărgărit

Cristian Mărgărit

Specimene masculine in sala de sport