Se știe că apa are o mare putere de vindecare a organismului uman din moment ce acesta este alcătuit din apă, în proporție de 70%. Medicii nutriţionişti spun că apa este un aliment indispensabil pentru buna funcţionare a organismului. Potrivit acestora, lichidul ajută la scăderea în greutate pentru că stimulează metabolismul să ardă caloriile, previne durerile de cap provocate de deshidratare, menţine pielea elastică și chiar previne infecţiile renale şi urinare.
Totuși, există și o parte întunecată a consumului excesiv de apă. Să le luăm însă pe rând!
Hidratarea corectă este importantă. Se recomandă terapia cu apă, care este o metodă de tratament dezvoltată în Antichitate de greci și romani și presupune consumul de apă în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Scopul principal al tratamentului este detoxifierea, la care se adaugă o foarte bună hidratare a corpului, dar și scăderea în greutate. Atenție, apa trebuie să fie cât mai pură!
Câteva dintre cele mai importante beneficii le consumului de apă sunt:
– Reduce greutatea. Apa ajută la intensificarea procesului de ardere a caloriilor și reduce pofta de mâncare. De exemplu, dacă bei 2 litri de apă pe zi, arzi cam între 10 și 80 de calorii. Doar alături de sport și un regim de viață sănătos poți avea rezultate de durată!
– Hidratează și îmbunătățește textura pielii. Dacă organismul este hidratat suficient, atunci și pielea va arăta mai sănătoasă și mai strălucitoare, deoarece celulele pielii se refac constant. În caz contrar, deshidratarea duce la intensificarea ridurilor.
– Întărește sistemul imunitar. Datorită apei sistemul imunitar funcționează la parametri normali prin oxigenarea sângelui și eliminarea toxinelor, producerea limfei, care ajută la circulația nutrienților prin sânge.
-Reduce stresul. Când apare deshidratarea organele nu mai funcționează bine, iar acest lucru poate duce la apariția
stresului. Deshidratarea afectează un hormon care se numește cortizol și care este eliberat ca răspuns la stres.
Nu uita nici de consumul de apă plată cu lămâie! Încearcă și hidroterapia, utilizarea externă a apei pentru a menține și a restabili starea de sănătate!
Consumul excesiv de apă este dăunător! Ca orice alt exces, de altfel!
Potrivit unui studiu publicat recent, consumul excesiv de apă poate fi dăunător pentru sănătate, pentru că poate da peste cap anumite procese. Recomandat este să nu se depășească șase-opt pahare de apă pe zi.
Dacă bei prea multă apă poți avea insomnii. Când dormim creierul nostru eliberează un hormon anti-diuretic ce încetinește funcția renală și care ne face să uităm de nevoia de a urina în timpul nopții. În schimb, dacă se consumă prea multă apă seara, surplusul de lichid din corp depășește posibilitățile hormonului ADH și apare trezirea în zori pentru a merge la toaletă, urmată de insomnie. În plus, excesul de apă este dăunător şi persoanelor care suferă de retenţie de apă sau de hipertensiune.
Excesul de apă poate provoca și perturbări ale nivelurilor de sare și minerale din corp, rezultatul fiind că rinichii nu mai funcționează corect. Poate apărea chiar și o intoxicație care să provoace moartea denumită hiponatremie.
Pe de altă parte, lipsa apei din organism are efecte adverse, de la cefalee şi migrene severe, constipaţie, oboseală, până la punerea în pericol a vieţii.
Așa că ai grijă să te hidratezi corect!