in ,

Hidratarea

Despre cât de importantă este hidratarea ți-am tot povestit și insist mereu pe asta. Ți-am oferit 5 motive simple pentru care să consumi mai multă apă. Ca o completare, îți ofer mai jos câteva rânduri despre cât de importantă este hidratarea, articol scris de Diana Andreea, colaboratoare ValentinBosioc.com

Se știe că 60-70% din greutatea noastră corporală este apă și că o lipsă de apă, în 4-5 zile duce la tulburări grave și moarte. Cea mai mare parte a greutății pierdute cu ajutorul exercițiilor fizice este reprezentată de apă, cealaltă parte fiind pierdută prin încercarea corpului să obțină energie.

De ce este importantă hidratarea pentru noi?

În primul rând apa este constituentul esențial al materiei vii, cu rol deosebit de important în desfășurarea tuturor proceselor vitale și menținerea vieții. OMS ne spune că necesarul organismului uman de apă este de 5 l/ 24 h, din care 1,5-2l este apa consumată ca atare.

VEZI SI: 5 MOTIVE CA SA MANANCI CIOCOLATA IN FIECARE ZI

Nevoia noastră de apă însă, crește în condițiile unui mediu ambiant cald sau a unei activități fizice intense, putând atinge 3-5 l/zi sau chiar mai mult. Când este vorba de sportivi, pierderile de apă ajung până la 3-4 l în 8 h, în funcție de intensitatea și durata eforului.

Hidratarea corectă nu numai că acoperă necesarul de apă, dar și previne infecțiile, litiaza biliară și renală, asigură o eliminare ușoară a reziduurilor metabolice, ameliorează tranzitul intestinal, previne constipația și menține pielea sănătoasă. O hidratare incorectă duce la alterarea balanței între aportul și pierderile de lichid, lucru care duce la deshidratare. Poate fi vorba de o deshidratare moderată, făcută lent, care nu afectează sănătatea și nici activitatea inimii, dar când este vorba de o deshidratare rapidă rezistența organismului scade.

VEZI SI: CUM SA ITI CRESTI MASA MUSCULARA CU BANI PUTINI

Știm foarte bine că deshidratarea aduce după ea foarte multe dezavantaje cum ar fi: pierderea unei cantități importante de minerale, supraîncălzirea corpului și mai ales cănd este vorba de episoade repetate de deshidratare pot fi afectați rinichii.

Care sunt măsurile de recuperare a cantității de apă pierdută?

– suntem foarte atenți atunci când facem sport și consumăm 1 ml de lichid/kcal de energie consumată;
– un alt lucru necesar sunt electroliții majori a căror necesar este: 500 mg Na, 750 mg Cl, 200 mg K;
– consumăm apă potabilă, minerală, sucuri de fructe, ceai, lapte, supe, siropuri, compoturi, fructe;
– apa minerală alcalină stimulează digestia, relaxează excreția prin sărurile sale și înlătură mai repede oboseala;
– este recomandat un surplus de lichide la micul dejun (după deshidratarea din timpul nopții), prânz și după efort;
– băuturile care conțin cafeină sunt bauturi contraindicate mai ales în timpul sau după antrenament, deși sunt intens promovate pentru faptul că potolesc setea, adevărul fiind că acestea acționează ca diuretic și crește excreția de urină;
– este foarte indicată apa rece deoarece scade temperatura corpului și ajunge repede în intestin, de unde este absorbită în corp;
– apă de calitate face un om de calitate :).

Cum ți se pare articolul? Ai înțeles cât de importantă e hidratarea?

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

2 Comments

Leave a Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    The Color Run – România 2014

    Arde 1000 calorii fără să mergi la sală