in ,

Înotul: sportul suprem pentru o viață lungă și un trup armonios

Înotul, sportul suprem pentru o viață lungă și un trup armonios

 

 

Beneficii minunate pentru sănătate!

Înotul ocupă un loc deosebit de important în existența cotidiană a omului contemporan. Sănătatea perfectă și menținerea ei timp îndelungat a fost și va rămâne o cerință instinctuală. Caracteristicile înotului sunt multiple. Caracterul igienic este de necontestat. Folosind factorii naturali apa, aerul, soarele putem căli și întări eficient organismul, iar prin reacția de adaptare se influențează favorabil sistemul nervos.

 

Efectele benefice ale înotului nu sunt egalate de nici un alt sport. Această formă de mișcare contribuie la perfecţionarea principalelor funcţii ale organismului: respiraţia și aparatul cardio-vascular. E binecunoscut faptul că practicarea înotului contribuie la dezvoltarea armonioasă a organismului, la menținerea sănătății, iar în caz de nevoie este un mijloc eficient de tratament în unele afecțiuni.

 

Din antichitate se cunosc beneficiile înotului privind valenţele de ordin biologic (funcţional, profilactic sau terapeutic) sau de ordin aplicativ – utilitar. În timp, înotul a devenit mijloc de tratament şi de fortificare a trupului şi spiritului, iar astăzi înotul este considerat o activitate socială importantă din punct de vedere fizic şi psihic, dar şi pentru a învăţa copiii să înoate de la cele mai fragede vârste, pentru a-l practica apoi pe întreg parcursul vieţii.

 

Nu doar specialiştii din domeniul sportului afirmă că înotul este benefic asupra organismului, ci şi cei din domeniul medical au afirmat că înotul este o activitate benefică pentru sănătatea persoanelor care-l practică.

 

Conform opiniilor oamenilor de știință, înotul stă la baza diverselor forme de mişcare în apă, iar ca mijloc asociat kinetoterapiei asigură numeroase beneficii corpului uman. Relaţia strânsă a înotului cu diferite activităţi a dus la împărţirea acestora în 4 categorii: înotul de agrement; înotul aplicativ-utilitar; înotul terapeutic; nataţia. Mediul acvatic influenţează termoreglarea într-o măsură mult mai mare decât aerul, asigurând o conductibilitate termică de circa 30 de ori mai mare. Apa exercită asupra organismului uman numeroase influenţe şi determină un efort specific. Astfel, poziţia orizontală a corpului solicită organismului o ardere energetică de 5-9 ori mai mare decât pe uscat, dar asigură relaxarea musculaturii scheletice şi degrevează coloana vertebrală. Presiunea apei asupra toracelui îngreunează respiraţia, determinând intensificarea activităţii muşchilor respiratori, care se dezvoltă. Activitatea aparatului motric este foarte dinamică, deoarece apa îi oferă un sprijin solid, ceea ce determină creşterea complexităţii mişcărilor. Se înregistrează procese adaptative de ordin morfo-funcţional, intensificarea termoreglării, a metabolismului energetic, hipertrofierea cardiacă, creşterea capacităţii vitale, a ventilaţiei pulmonare şi elasticității toracice, îmbunătăţirea capacităţii funcţionale a pielii, organ excretor şi termoreglator.

 

Cercetările confirmă că prin caracterul mişcărilor central simetric în procedeele bras şi fluture şi axial simetric în procedeele craul şi spate, înotul asigură formarea unei atitudini corporale corecte şi remedierea unor eventuale deposturări fizice.

 

 

În scop terapeutic, înotul asigură reeducare neuromotorie și osteoarticulară și poate combate afecțiuni precum deviațiile coloanei vertebrale, tulburări metabolice (obezitatea), etc. Înotul este de departe agentul terapeutic și corectiv cel mai răspândit și eficient în cadrul recuperării somato-funcționale. Majoritatea specialiștilor recomandă înotul pentru recreere, divertisment, destindere, odihnă activă, refacere psihică, relaxare, prevenire și corectare a deficiențelor fizice. Este și o activitate compensatorie, cu rol de recuperare a celor cu disfuncții psihice sau motrice, generate de accidente profesionale sau pe fond genetic. Nu este de neglijat nici rolul definitoriu pe care îl are înotul în profilaxia stresului și în ameliorarea bolnavilor psihic, cu handicap neuro-psihic sau neuro-motor. Efectele tonice ale înotului, influența benefică asupra somnului, gândirea pozitivă, fac din acest sport cel mai eficace tratament în astenii, depresii, stări de anxietate, atacuri de panică, etc. Amintim și activitatea ludică sub forma distracțiilor și a jocului în apă, alături de activitatea recreativă-igienică.

 

 

Activitatea aplicativ-utilitară include înotul subacvatic, salvarea de la înec, turismul și explorările subacvatice. Pentru cei care nu stăpânesc tehnica înotului, apa constituie un mediu periculos și fatal. Totuși, cu numeroase ocazii, oamenii vin în contact direct cu apa. Ţinând cont de această realitate, pentru a se proteja împotriva unor accidente prin înec, se impune ca fiecare individ să stăpânească tehnica înotului, cel puţin la nivelul minim necesar pentru a putea fi capabil să-şi protejeze viaţa. De cele mai multe ori, au loc și evenimente nefericite, iar ideal este să existe “eroi” care să știe și să fie dispuși să acorde primul ajutor la timp. În cazul salvării, procedeul bras este cel mai des utilizat, dar apropierea de locul accidentului trebuie să se facă cu ajutorul procedeelor craul şi spate (variantele odihnitoare, rapide). Aceste forme de înaintare sunt regăsite sub expresia „înot utilitar” adică acel tip de înot fără pretenţii tehnice dar sigur de a servi la rezolvarea accidentului. Totuși, în ciuda acestor ocazionale neplăceri, deplasarea cu uşurinţă în acest mediu oferă satisfacţii deosebite, practicarea înotului având efecte benefice asupra organismului.

 

 

 

Înotul practicat într-o apă curată, cu o temperatură potrivită, este o adevărată plăcere, deoarece elimină oboseală, diminuează stresul și redă voiciunea și puterea de muncă a omului. Înotul prezintă marele avantaj că poate fi practicat de către oricine.

 

 

Influența benefică a sportului asupra dezvoltării fizicului și psihicului este demonstrată și recunoscută de către specialiștii în domeniu. Practicarea regulată a unui sport, în special înotul, se manifestă asupra dezvoltării armonioase a corpului uman și asupra stării generale de sănătate. Nici sfera psihicului nu e de neglijat. Înotul ne ajută să facem față mai ușor stresului cotidian, ne întărește moralul, iar atunci când vine vorba despre competiții, prin perseverență și multă muncă ne putem atinge obiectivul.

 

 

Iată pe scurt câteva dintre efectele pozitive pe care le are înotul, sportul tuturor vârstelor, asupra organismului uman:

– întărește sistemul imunitar, reduce stresul, previne depresia, ne dă încredere, poftă de viață și dezvoltă gândirea pozitivă, astfel trăiești intens emoțiile plăcute

– sprijină dezvoltarea relațiilor interumane și a spiritului colectiv

– reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, etc.

– îmbunătățește rezistența fizică și mobilitatea organismului, crește nivelul de energie

– ajută la slăbit, la menținerea greutății corporale, la tonifierea corpului, la arderea

caloriilor, topește celulita

– garantează o siluetă de invidiat, dezvoltând armonios toate grupele de mușchi

– ajută la păstrarea masei musculare, a flexibilității coloanei vertebrale, a articulațiilor

– riscul de traumatizare al corpului este minim

– dezvoltă foarte bine calitățile motrice de bază: rezistența, forța, viteza, îndemânarea

– sporește capacitatea de coordonare, viteza de reacție

– tonifică mușchii, inima și plămânii, îmbunătățește circulația sangvină

– tonifică sistemul nervos și muscular

– întărește mușchii fesieri, pectorali, ai abdomenului și dezvoltă coapsele și gambele

– poate fi practicat de copii cu o vârstă fragedă, de vârstnici și chiar de persoanele cu dizabilități psihice sau motorii

 

Dacă dorești să descoperi tainele înotului, să scapi de teama de apă și să te bucuri pe deplin de efectele pozitive ale acestui sport complet te invităm să te înscrii la cursurile de inițiere și perfecționare înot pentru copii și adulți. Instructorul personal Cătălin Stochiță (absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, specializarea Înot) organizează lecții particulare în colaborare cu centrul sportiv Club LTN, București. Mai multe detalii la adresa de email: stochitacatalin[at]ymail.com

 

Ei? Ce zici? Merge un înot?

 

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

One Comment

Leave a Reply
  1. Salut Valentin

    M-am apucat saptamana trecuta de inot, si incerc sa fac din el un antrenament HIIT.
    Ceea ce fac: incalzire in jur de 10 minute, iar apoi o tura de bazin (25m) la viteza maxima, urmat de mers prin apa inca un bazin pentru relaxare.
    Am ales ca si stil de inot bras…nu stiu de ce dar mi se potriveste.
    Ideea este ca in momentul de fata nu pot sa fac decat 5-6 ture maxim…deja in ultimele serii termin cu greu bazinul la aceeasi intensitate.

    Precizez ca sunt barbat (1 la 33 de ani cica..sau asa scrie in buletin:) ) , 1.80m si cam 81-82 Kg..mai oscileaza cantarul, si scopul meu este sa ard grasimea abdominala care nu imi da pace.
    Sunt un tip cat de cat fit…exceptand burta…

    De 2 saptamani am inceput sa tin si un regim lacto-ovo-vegetarian…chiar ma simt bine..nu am pofta de carne

    Revenind la antrenament…duarata maxima este de 50 minute in care fac 5 serii de bazin la efort maxim si adunat inca vreo 5-600m inot normal pentru incalzire respectiv relaxare.

    Dupa fiecare antrenament care il fac dimineata, pana la ora pranzului cel putin simt cum “arde” ceva in mine.

    Este normal?
    Fac bine ceea ce fac?
    Cam in cat timp sa ma astept la rezultate?

    Multumesc pentru raspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tulburările de somn sunt periculoase

Atenție la iaurtul cu fructe de pe piața din RO