in

Luna Inimii

Septembrie este Luna Inimii la nivel mondial. Este oficial declarată luna conștientizării importanței sănătății cardio-vasculare și prevenției. Din păcate, în foarte multe țări din lume, bolile de inimă sunt printre cele mai frecvente ucigașe. Fiind o țară de gratarangii, Romania nu face excepție, suntem în aceeați situație.

Cu toate astea, 80% dintre afecțiunile cardio-vasculare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. Insist mereu pe trei chestiuni esențiale, importante atunci când vine vorba de un stil de viață sănătos. Principalele măsuri pentru a ne optimiza stilul de viață sunt:

1. alimentație sănătoasă.
2. mișcare, sport.
3. renunțarea la excese – echilibrul.

Alimentația bună pentru sănătatea inimii presupune, pe lângă multe alte aspecte și aspectul colesterolului. Trebuie să consumăm alimente care nu ne cresc colesterolul. Reducerea nivelului colesterolului se poate realiza prin înlăturarea grăsimilor trans şi reducerea grăsimilor saturate concomitent cu creşterea aportului de grăsimi nesaturate (grăsimile nesaturate le găsim uleiuri, fructe, oleaginoase, pește, chiar și anumite tipuri de margarină – cea de ultimă generație).

Mișcarea făcută cu cap, nu numai că te menține în formă, dar îți adaugă ani la viață la propriu, fapt demonstrat prin studii recente. Pentru ca exercițiile fizice să fie eficiente, trebuie în primul rând să știi care e diferența între efortul aerob și cel anaerob. E clar că pentru a întări unul din cei mai importanți mușchi ai corpului, adică inima, trebuie să faci cardio. Exerciții, slavă Domnului, ai de unde alege. Aproape zilnic îți dau exemple aici pe site, pe facebook, twitter, youtube sau chiar instagram.

Despre echilibru iarăși am vorbit în nenumărate cazuri. E vorba de renunțarea la excese, dar și de ferirea căderii în cealaltă extremă, cea a abstinenței… Trebuie pur și simplu să ai grijă de tine, să îți ții viața sub control.

Buun! Acum că am stabilit pe scurt cum e cu luna inimii și cu sănătatea, am două vești!

luna inimii

Prima veste este pentru toți cei care au citit aceste rânduri. Becel, una din margarinele de nouă generație are o campanie minunată, realizată în parteneriat cu clinicile Medsana, special creată pentru Luna Inimii. Oricine își poate face GRATUIT un control de rutină al colesterolului, toată luna septembrie în clinicile mai sus menționate. Detalii despre locații găsești cu un click AICI. Deci ce mai aștepți? Mai ai puțin timp la dispoziție pentru a vedea gratuit cum stai cu colesterolul.

Am zis că sunt două vești, așa-i? Ei bine, vestea numărul doi se adresează acelora dintre voi care au blog. Este vorba despre o campanie Blogal Initiative, legată tot de subiectul de mai sus. Scrie pe blogul tău despre faptul că peste tot în lume în luna septembrie se sărbătorește Luna Inimii, îndeamnă-ti cititorii să-si facă controlul de rutină al colesterolului – disponibil gratuit toată luna septembrie în clinicile Medsana (aici centrele Medsana) – menționându-le că verificarea colesterolului este un prim pas prin care își pot da seama dacă inima lor este sănătoasă sau nu. Totodata, prezintă și câteva motive pentru care este important să mergem la doctor și de ce ar trebui să avem grija de inima noastră, abordând unul dintre subiectele de mai jos:

Importanța sportului și miscării în păstrarea unei inimi sănătoase (aici un material ajutător), tema care va fi jurizată de subsemnatul (adică io, adică Valentin Bosioc, antrenor personal pro);
Renunțarea la excese pentru a avea o inima sănătoasă (aici un material ajutător), tema care va fi jurizata de bloggerița Alina Crâncău, de la TVdece;
Importanța nutriției pentru a avea o inimă sănătoasă (aici un material ajutător), tema care va fi jurizată de bloggerul Cristian China-Birta aka Chinezu.

Campania se întinde pe perioada 19 septembrie – 02 octombrie, ora 23:59, urmând ca în 4 octombrie, juriul (din care fac parte și eu) să aleagă câștigătorii.

Mai multe detalii despre campanie, premii și mecanism, găsești AICI.

Așadar, chiar dacă ai blog, chiar dacă nu ai, mergi și testează-ți colesterolul că e moca toată Luna Inimii, participă la campanie dacă ai blog, și nu uita să ai grijă de tine!

Succes! Toate bune, spor(t) în toate!

P.S. Late update: Că inevitabil va interveni discuția despre unt vs margarină, vă las cu un filmuleț interesant, un studiu. Enjoy it!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

4 Comments

Leave a Reply
    • Asteptam sa vina un astfel de comentariu. Asteptam pe cineva sa vina sa spuna despre margarina :). Sa stii ca nici eu nu sunt de acord cu margarina la modul general, insa la fel ca si tine, citesc mereu, poate eu mai mult ca imi cere meseria :). Si ultimele studii arata ca anumite tipuri de margarina sunt chiar mai bune decat untul. Cu toate astea, nu as recomanda un consum puternic de margarina… Dar vezi tu, articolul e despre o campanie, una daca vrei, paradoxala :). E vorba despre testari gratuite ale colesterolului, e vorba despre premii care te pun in miscare. E la fel de paradoxal ca si in cazul multor competitii pentru copii, sponsorizate de Coca Cola sau McDonald’s. Asa ca propunerea mea este sa luam ca atare campania, sa ne focusam pe ce ofera: sansa testarii GRATUITE si sansa unor premii simpatice :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Un chinez cu brand

Săptămâna Inimii la 168 Sport Station