in ,

Mărul

Crocant, răcoritor, dietetic…mărul ştie să se facă iubit. El favorizează o bună funcţionare a intestinului iar consumarea sa cu regularitate ajută la evitarea unui nivel de colesterol excesiv în sânge.

Toate aceste efecte benefice ale mărului sunt atribuite acţiunii conjugate a fibrelor sale, a pectinelor asociate cu numeroşi alţi constituenţi: vitamina C, magneziu, fructoză…

Acest fruct delicios este totuşi mai mult decât o gustare sănătoasă. Diverse studii sugerează posibilitatea scăderii riscurilor de cancer prin consumul de mere.

Mărul conţine o cantitate mare de quercetină, substanţă antioxidantă, ca şi beta-carotenul sau vitamina C. Aceasta din urmă se găseşte în coaja şi nu în pulpa frucului.

Această substanţă complexă, putând neutraliza radicalii liberi, împiedică acţiunea dăunătoare a acestor molecule de oxigen asupra celulelor organismului.

Este bine de ştiut de acum faptul că trebuie să mâncăm un măr pe zi. Experimente ştiinţifice au arătat că acest obicei de consum poate împiedica proliferarea celulelor canceroase.

Sfaturi practice!

Păstraţi merele în cutia pentru legume a frigiderului; în felul acesta, nu se vor zbârcii deloc.

Spălaţi-le, dar nu le curăţaţi de coajă, pentru că aceasta conţine un maximum de vitamine şi de micronutriente.

Dacă le utilizaţi crude, ca desert sau în salate, stropiţi feliile cu zeamă de lămâie, ca să nu se oxideze.

Alegeţi merele de sezon întodeauna: soiul Golden se consumă din august până în iunie, Gala, din august în februarie, Reine din august în octombrie, Reinette Grise de Canada din noiembrie în martie, Granny Smith din octombrie în aprilie.

Reţete!
Dat pe răzătoare, tăiat în cuburi sau în felii subţiri, mărul se potriveşte, după gustul fiecăruia, cu jambonul crud, cu feliuţe de şuncă, cubuleţe de brânză, creveţi, cuburi de avocado, fructe uscate, somon.
Sunt la fel de gustoase şi în fileuri de porc, pulpă de miel, salate sau diverse deserturi. Pentru mai multe rețete puteți cere sfatul și bucătarului meu preferat :).

Articolul de mai sus a fost scris de Diana Andreea, colaboratoare ValentinBosioc.com. Pentru întrebări, nelămuriri, doleanțe și altele te aștept cu un comentariu la acest articol sau pe pagina cu întrebări și răspunsuri, pe facebook, twitter, youtube, instagram. Dacă vrei să afli imediat cum scriu ceva, îți recomand să te abonezi fie prin mail, fie prin RSS. Dacă vrei broșura “Mituri despre abdomen”, îți recomand să te înscrii la newsletter pentru a intra în posesia ei GRATUIT! Dacă vrei să mă ai ca antrenor personal, contactează-mă.

Toate bune, spor(t) în toate!

Written by Valentin Bosioc

Valentin Bosioc - wellness specialist, certified personal trainer, certified fitness instructor, celebrity trainer, Musclemania Champion, Ninja Warrior Semifinalist, world wide motivator!

3 Comments

Leave a Reply
  1. Mărul are efecte: tonice, ajută la reglarea tranzitului intestinal, datorită conținutului de fibre, reduce riscul de cancer de colon, de prostată și cancer pulmonar, ajută la tratarea bolilor de inimă, și scade colesterolul,
    scade riscul de diabet, fibre solubile, ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge,
    efect laxativ, consumul regulat de mere previne și tratează constipația, combate diareea,reduce simptomele sindromulul colonului iritabil,
    previne hemoroizii,stimulează activitatea sistemului imunitar, în special consumul de mere roșii, care conțin un antioxidant – quercentina -, care ajută la îmbunătățirea și fortificarea sistemului imunitar.

  2. Sunt cu totul de acord, marul contine multe vitamine si in coaja, dar in zilele noastre sunt stropite cu fel de fel de prostii daunatoare organismului..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arde 1000 calorii fără să mergi la sală

Voluntariatul schimbă în bine! Alătură-te și tu!